fredag 4 oktober 2019

Kristna värden

Idag talar många politiker, och andra, högt om kristna värden. I synnerhet., tycks det, personer som befinner sig på högerkanten.

Gott. Låt oss tala om kristna värden. Eller rättare sagt, låt evangelisten Lukas, som ju också skrev Apostlagärningarna, göra det

Jag har tidigare lagt ut första stycket ur detta. Men jag undvek det som följer. Jag tyckte kanske det lät för brutalt. Men det finns väl ingen anledning att INTE låta brutal i frågor som dessa. Eller?

Så läs igenom nedanstående stycke. Och ställ er frågan hur många som idag mest högröstat talar om kristna värden ens skulle - överleva, om sådana tillämpades på allvar?

"Alla de många som hade kommit till tro var ett hjärta och en själ, och ingen betraktade något av det han ägde som sitt; de hade allt gemensamt. Med stor kraft frambar apostlarna vittnesbördet om att herren Jesus hade uppstått, och de fick alla riklig del av Guds nåd. Ingen av dem led någon nöd. De som ägde jord eller hus sålde sin egendom och kom med köpesumman och lade ner den vid apostlarnas fötter, och man delade ut åt var och en efter hans behov....

En man som hette Ananias sålde tillsammans med sin hustru Sapfeira en egendom. Med hustruns vetskap tog han undan en del av köpesumman och kom och lade ner resten framför apostlarna. Då sade Petrus: ”Ananias, hur har Satan kunnat fylla ditt hjärta, så att du försöker lura den heliga anden och tar undan en del av pengarna du har fått för din jord? Var den inte din så länge du ägde den, och förfogade du inte över pengarna när den var såld? Hur kunde du komma på tanken att göra så? Det är inte människor du har försökt lura, utan Gud.” Vid de orden föll Ananias död ner, och alla som hörde på greps av stor fruktan. De yngre männen svepte honom, bar bort honom och begravde honom.

Omkring tre timmar senare kom hans hustru dit utan att veta vad som hade hänt. Petrus vände sig till henne: ”Säg mig, var det allt ni fick för jorden?” – ”Ja, det var allt”, svarade hon. Men då sade Petrus: ”Hur kunde ni komma överens om att utmana Herrens ande? Du hör stegen utanför dörren – det är männen som har begravt din man, och nu skall de bära bort dig.” I samma ögonblick föll hon ner framför honom och dog. När de unga männen kom in fann de henne död, och de bar bort henne och begravde henne bredvid hennes man. Stor fruktan grep hela församlingen och alla som hörde talas om denna händelse." (Apostlagärningarna 4:32 - 5:11).

2 kommentarer:

Verutschkow sa...

Folk i genomsnitt kan väl lika mycket om/ur Bibeln som de kan om
antiken, denna höjdpunkt under den mänskliga existensens tidevarv,
som alldeles nyligen blev så oerhört omhuldad här i nationen ...

Men lite favoritcitat kan man alltid utrusta sig med för att slå i
huvudet på de okunniga.

Erik Rodenborg sa...

Jag lade inte ut det för att slå citat i huvudet på "okunniga" i största allmänhet, utan på högerkristna som låtsas vara kunniga.

Funderingar om trans...

Jag är inte emot den nyligen antagna lagen för att jag är emot transsexuella. Tvärtom. Under stora delar av mitt liv har jag själv uppfattat...