onsdag 16 januari 2019

Vart går Vänsterpartiet?

Gick med i Vänsterpartiet någon månad före jul. Har inte hunnit vara speciellt aktiv ännu. Efter det senaste katastrofbeslutet är jag inte säker på att jag kommer att vara det i fortsättningen.

Man bekämpar inte högerpopulism och/eller fascism genom att acceptera en nyliberal politik. Relationen mellan dessa två kan jämföras med relationen mellan eld och bensin.

Om man tror att man bekämpar högerpopulistiska eller fascistiska strömningar genom att lägga sig platt för en "liberal" högerpolitik kommer dessa bara att gynnas och växa.

Många människor kommer att tycka sig se två saker. För det första. De andra partierna intrigerar mot SD. För det andra. Resultatet blev en politik som river sönder välfärden och tryggheten.

Effekten av detta kan för inte så oerhört få bli den förvirrade och felaktiga och inte speciellt logiska slutsatsen: att rösta på SD kanske leder till ökad trygghet och ökat välstånd.

Låter absurt, men det finns en hel del historiska exempel på en sådan dynamik...

Det bästa sättet att hindra en sådan tankekollaps hos många är om det finns en stark vänster som vet vad den vill och inte viker sig, En sådan har vi inte idag.

5 kommentarer:

Erik Rodenborg sa...

Jag fick en kommentar som ställde en del intressanta frågor. Kommentatorn polemiserade också mot en tredje person, med då hen inte kunde låta bli att lämna ut födelsedatum för denne, var det inte ens teoretiskt möjligt att ta in den.

Det skulle bara bli en del av ett upptrappat personkrig av den typ som jag inte vill vara en del av.

Anonym sa...

Sjöstedts tal innan omröstningen i morse var i alla fall fyllt av klasskamp.
Men nu bör det väl vara klart ...

Erik Rodenborg sa...

SYRIZAs retorik innan de kapitulerade för trojkan var också ganska militant.
Se gärna Kajsa Ekis Ekman i denna länk https://www.aftonbladet.se/kultur/a/9maer5/pinsamt-vansterpartiet?fbclid=IwAR2NigLxYK2O0QnHAnrpo1QpmrHCh4ZJhVDkcjP_0QuGGqh794Luxc0Xog4

Hmm sa...

Så ickevänstee jag är så tycker jag också Sjöstedt svek sina väljare och trots liberal är jag allt annat än glad att C fick igenom sina krav.

Tex så är jag på inga sätt och vis nöjd med att avreglera hyrorna i hyresrätter.

C har också enligt mig svikit sina väljare. Det hade lika gärna gått bra att förhandla med S som en alliansregering som de nu måste förhandla med både V,M och KD. Och att bry sig om vad ett parti heter så länge de tycker samma som du inte fråga (SD) är rent ut sagt barnsligt och inger jag förväntar mig av vuxna människor som är satta att styra ett land.

Kan de samtala och förhandla med diktatorer i Kina, MENA eller korhuvudet i USA ska de väl för bövelen kunna göra samma med alla partier oavsett vad de tycker om dem på hemmaplan också. 🤷‍♀️

Erik Rodenborg sa...

Med tanke på exempelvis utvecklingen i Ungern är det lätt att förstå ansträngningarna att hindra att SD får inflytande. Men jag tror att den linje som valts av de som bildar underlaget för den nya regeringen, på inte alltför lång sikt, gynnar SD.

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...