söndag 5 oktober 2014

En kvinnlig ledare i Nordkorea?

Utvecklingen i "Demokratiska folkrepubliken Korea" - mer allmänt känt som Nordkorea - har faktiskt blivit riktigt intressant. Om en kvinna tar över ledningen i Nordkorea uppstår en historiskt unik situation.

Det skulle vara den första stalinistiska stat (här definierat som en stat med planekonomi styrt av ett byråkratiskt skikt) där den officiellt högsta ledaren är en kvinna. Det är möjligt att jag missat något, men så vitt jag vet har det aldrig hänt i modern tid (i förmodern tid har vi ju så kallade "asiatiska produktionssätt" men de räknar jag inte in. De byggde på en agrar ekonomi, och hade i grunden en helt annan karaktär).

Observera att jag talar om den officiella ledaren. I Nordkorea ser ju inte Kim Jung Un ut att ha varit den högste ledaren mycket mer än på papperet, och det är ju möjligt att en regering formellt ledd av hans syster skulle få samma karaktär, Möjligt, och troligt, men förstås inte hundraprocentigt säkert.

Det ska bli intressant att följa den vidare utvecklingen i Nordkorea.

4 kommentarer:

Tidlösa sa...

Det verkar stämma. Inofficiellt har det funnits åtminstone en stalinistisk ledare som varit kvinna, nämligen den här figuren:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ana_Pauker

Tidlösa sa...

Ja, du har ju Chiang Ching också, fast hon satt väl inte så länge?

Erik Rodenborg sa...

Jo, men ingen av dessa var den högste ledaren. Om, säger om, Kim Yo-Jong skulle bli det, skulle det verkligen bli historiskt.

Tidlösa sa...

Det är den där nya planeten, Eris, som ställer till det. (Den som skulle heta Xena!) Den är säkert i astrologisk aspekt med Lilith The Dark Moon eller nå´t, ha ha.

OK, seriöst, jag hoppas att den där diktaturen ÄNTLIGEN faller...