tisdag 14 maj 2013

PAS-förespråkare som medvetna förövarförsvarare

Efter att ha tagit del av (ännu) ett fall där ett barn av polis hämtas till en pappa hon är livrädd för står en sak mer klar än någonsin. Trots att medvetenheten ökat om att barn utsätts för övergrepp, rent abstrakt, och trots att toleransen mot öppet fysiskt våld mot barn minskat etc. etc. har inte barn i praktiken en starkare ställning mot förövare idag än på exempelvis femtiotalet.

En av de främsta orsakerna till detta är den dogmatiska strävan efter gemensam vårdnad, som backas upp av pseudodiagnosen PAS.. Om det ruttna i detta har skrivits mycket, och jag har inte så mycket att tillägga.

Mer än att man bör kalla en katt för en katt. De personer som aktivt arbetat för att sprida denna praxis är huvudsakligen av två typer. Dels de som i största allmänhet är helt empatilösa inför barns behov. Det gäller periferin - cyniska jurister, cyniska socialsekreterare etc. - personer som skulle stoppas för alltid om det krävdes ett empatitest för att få ta beslut som gäller barn.

Men för den allra hårdaste kärnan - de som verkligen satt sig in i fall efter fall efter fall efter fall - och ändå driver denna linje och skriker sig heta om PAS -. handlar det om något etter värre. Den enda förklaringen är att den överväldigande majoriteten av dessa är medvetna förövarförsvarare.

Vad menar jag med det? Jag menar att det handlar om personer som vet om att barn utsätts för mer övergrepp genom det system de arbetar för - och inte bara i största allmänhet struntar i det. Utan vill att det ska vara så. Därför att de antingen är förövare själva, eller sympatiserar med dessa. Och vars medvetna önskan är ett samhälle där i praktiken alla hinder för att begå övergrepp mot barn har försvunnit.

De vill medvetet ha ett samhälle där ingen kommer att hjälpa förtvivlade barn som berättar om övergrepp. Jag upprepar - medvetet.

Förr eller senare hoppas jag att de får vad de förtjänar - om inte i detta liv så på något annat plan. Men det hjälper inte de barn som drabbas idag.

I ett sunt samhälle skulle alla dessa personer buggas, deras telefoner avlyssnas och deras datorer genomsökas. Och polisen skulle följa vartenda steg de tog.

Om detta konsekvent skedde i vår del av världen är jag fullständigt säker på att saker skulle avslöjas som skulle få alla hittillsvarande avslöjanden om förövarnätverk och övergrepp mot barn  att förblekna...


PS. Denna blogg är förhandsmodererad och jag kommer inte att ta in kommentarer från papparättsaktivister under detta inlägg.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Den enda förklaringen är att den överväldigande majoriteten av dessa är medvetna förövarförsvarare."

Hederligheten kräver att du backar upp denna typ av generaliseringar med vetenskapliga studier i nutid.
Och det säger jag för att du skall få trovärdighet. Det har ingen som uttrycker sig som du gör utan ref.
Oavsett ämne.

Erik Rodenborg sa...

Snälla du, det här är ingen akademisk tet. Jag uttrycker en åsikt efter att under cirka 20 år studerat denna debatt.

Det går utmärkt att hitta exempel på FMS- och PAS-anhämngare som avslöjat sin verkliga agenda på olika sätt. Jag har skrivit om flera sådana fall på mina bloggar "Sexuella övergrepp och bortträngda minne" och "Rituelöa och organiserade övegrepp".

Det är i dagens läge omöjligt att med "vetenskapliga studier" på ett entydigt sätt "bevisa" vilka inre, icke redovisade. motiv som driver PAS-anhängare (eller för den delen vilken annan åsiktsriktning som helst).

Man får göra en rimlighetsbedömning. Och det här är den bedömning jag gör.

Fallen är ofta så entydiga, att de som sitter inne med mängder av fakta om dem (som de ledande PAS-aktvisterna gör) helt enkelt inte kan vara hederliga De måste ha NÅGON form av dold agenda av det mer obehagliga slaget. .

Den ovan nämnda är den som jag finner mest sannolik. Det är samma sak som att jag gör bedömningen att den stora majoriteten av förintelseförnekare är antisemiter, vilket är en bedömning som jag inte är ensam om.

Dessutom VET vi att den som myntade begreppet PAS från början, Richard Gardner, var en förövarförsvarare. Han var dum nog att försäga sig lite för ofta.

Shed Light sa...

Du har alldeles rätt. Som vanligt.

Men det finns också en tredje variant som handlar utifrån att kvinnohat där man går via barnen.
Man ser ett visst mönster där övergreppen på barn snarare är medel än mål. Det är som en manual som följs där nätet tillhandahåller info och stöd i denna metod.

Erik Rodenborg sa...

Shed Light

Du har rätt när det gäller aktivister på basplanet, som ofta själva är inblandade i vårdnadstvister . Där är det nog inte så sällan så.

Jag kände en kvinna vars man drev både henne och deras gemensamma barn till vansinne genom att kräva vårdnad, trots att han var uppenbart olämplig. Det höll på i flera år. Hon vägrade umgänge och fick betala böter.

Så blev det klart att rättsväsendet höll på att komma fram till att fadern skulle få enskild vårdnad. Då tog denne genast kontakt med mamman och skrev under ett papper att hon skulle få hela vårdnaden.

Han hade egentligen inte velat ha barnet. Han hade drivit frågan för att terrorisera sin ex-fru.

Men när det gäller de ledande, den hårda kärnan, i PAS-nätverken, både internationellt och nationellt, räcker inte kvinnohat som förklaring. Det finns något annat också. Och min åsikt är att detta "annat" är medvetna sympatier för förövarna.

En fundamentalist som omvärderat Josua

Josuas bok är förmodligen den otäckaste boken i Bibeln. I den beskrivs hur Gud leder israeliterna i ett fälttåg med syftet att utrota den ka...