söndag 16 maj 2010

Men vem är ”Kavguden”?

På en betongvägg vid Karlbergs station fanns 1978-79 det sprutmålade och ganska så iögonfallande, budskapet ”Jesus frälser dig”. Förvisso ett inte helt ovanligt budskap.

Det var centralt placerat och borde ha synts på hundra meters avstånd. Men någon gång hösten 1979 hände något med det. Någon hade målat över ”Jesus” och ersatt det med ”Kavguden”. Så nu stod det ”Kavguden frälser dig”. Det var onekligen ett något mer udda budskap.

Nu kan man förvänta sig att anhängarna av idén att det är Jesus och inte Kavguden som frälser skulle korrigera detta. Men det hände aldrig. I kanske fem års tid, eller mer, kunde anhängarna till ”Kavguden" propagera sitt budskap för pendeltågresenärerna vid Karlberg.

Jag undrade ibland vem ”Kavguden” var? Handlade det om en ny religion i vardande?

Eller kanske om en otäck kult, med obehagliga riter?

Jag lutade nog ändå åt den mer tråkiga förklaringen att det var ett skämt av något slag.

Om det hade varit i Kalle Anka skulle Knatte, Fnatte och Tjatte tagit upp Gröngölingsboken, och fått svaret på frågan. Där kunde man ju få reda på allt… Men 1979 fanns ju ännu ingen motsvarighet i verkligheten till denna märkliga bok.

Men det finns det ju nu. Det kallas internet. Och på Google sökte jag på ”Kavguden” och fick följande svar:
”Resultat för: Kavguden. Din sökning - Kavguden - matchade inte något dokument.
Ville du egentligen söka efter: Kattguden?”

Nej, det ville jag ju inte.

Det var nog som jag trodde. Det var nog ett skämt. Det var ju tråkigt, annars kanske man kunde skriva en avhandling om en udda sekt.

Inga kommentarer: