tisdag 25 mars 2008

Vem vågar lita på media?

Den 14 mars kom Birgitta Allmos bok om Södertäljefallet ut. Tio dagar senare har så vitt jag vet endast tre tidningar tagit upp boken - Eskilstuna-Kuriren, Alingsås Tidning, och Länstidningen i Södertälje. Ingen av dessa har lagt ut den på nätet. De två förstnämnda tidningarna har båda publicerat Monica Dahlström-Lannes recension av boken, den sistnämnda valde att presentera den i en milt sagt missvisande "nyhetsartikel"

Övriga media är tysta, om man bortser från några bloggar och från att internettidningen Sourze har haft en recension. De större media som sade sig vara intresserade av att ta upp boken drog sig snabbt tillbaka.

De media, som en gång i tiden frossade i lögnhistorier om att fallet handlade om en internationell satanistisk komplott eller om så eller så många nedgrävda lik, är skamset tysta nu när det kommit en bok som redovisar vad som faktiskt hände.

Nåväl, boken kommer att få många läsare i vilket fall som helst. Och nedtystandet är endast en logisk fortsättning av det scenario som beskrivs i boken.

Det är också en logisk fortsättning av medias behandling av alla fall av organiserade sadistiska övergrepp efter 1993. Hans Scheike-fallet tycks vara helt bortglömt och de stora media har sedan dess unisont ropat i kör: "Sånt händer inte här, och förresten händer det inte någon annanstans heller"

Läs boken - för att få reda på sanningen och för att visa skaparna av förnekelsemaskinen att de i längden för en lönlös kamp.

"Man kan lura alla människor för en tid, man kan lura några människor hela tiden, men man kan inte lura alla människor hela tiden." Det var visst Abraham Lincoln som sade detta.

10 kommentarer:

Anna sa...

Nog är det märkligt. Fast det är ju så media fungerar, det ska vara när det är aktuellt, när det händer, smaskigt som möjligt. Finns bara en som tjänar på det.

Kjell-Åke Bjurkvist sa...

Jag har skrivit en artikel om boken med några frågeställningar. På http://blogg.aftonbladet.se/21615/perma/774622
Kopiera den gärna, boken är "skit"-BRA. Och vi kan ställa oss en mängd olika frågor men inte journalister tydligen!
Var är dom nu varför kollade dom inte upp soc polis m fl. Varför sökte dom inte upp platserna, personerna. Många frågor som en "riktig" journalist borde ställa sig, oftare!
Varmaste H

Lotta sa...

jag får känslan av journalister bara vill skriva om snaskigt, skvallrigt och snuskigt här och nu och inte om det som är viktigt och tyvärr alltid aktuellt.

Journalister klarar visst inte av när det blir för teoretiskt verkligt och sant

Anna sa...

...med "aktuellt" menade jag inte att det inte alltid är aktuellet - utan om något som precis har hänt. (Men nu har ju boken "hänt"...)Jag vet inte, men anledningen att boken inte uppmärksammas nu, kan det vara för att man fattade att man gjorde något fel d å...? Fast kanske för optimistiskt?

Anna sa...

Det kan ju vara så att man ser boken som ett avslut, och därför inte skriver om den? Vad skulle ni vilja togs upp nu i och med boken kom?

Kjell-Åke Bjurkvist sa...

Många viktiga frågeställningar boken just tar upp är.
Bristen på samverkan myndigheter emellan, tidsspillan varför ingen utses till. Att ha ett övergripande ansvar för att utredningar sköts på humant och rättsäkert vis. + mycket mycket mer!
Kan journalister skämmas?

Anna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna sa...

...nä, de kan nog inte det. Vissa får ju pris för vad de gör med....
Cocozza kom med en doktorsavhandling nyligen, mkt intressant - visade sig att 15 % av anmälningarna hos soc gick till insats.

Anna sa...

...betyder 85 % får ingen som helst hjälp.

Motherwitch sa...

Jag försöker komma tillbaka lite smått...skriver ett inlägg om det här på min AB blogg..

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....