onsdag 3 april 2024

I tidningen Flamman...

... angriper Jan Czajkowski vad han kallar för "fredsvänstern" för att den är för förhandlingar i Ukrainakriget. Den inser inte, menar han, att Putin inte erkänner Ukrainas existens.

Han tycks inte inse vad förhandlingar är för något. De förutsätter inte att den man förhandlar med har någon sorts sympatiska avsikter.

Att man förhandlar innebär inte nödvändigtvis heller att man är beredd att gå med på motsidans krigsmål.
 
Jag var under tio år minst lika engagerad mot USA:s krig i Vietnam som Jan C är mot Rysslands krig i Ukraina. Jag ansåg att USA borde lämna Vietnam totalt, vilket de till sist gjorde..

Men vietnameserna satt från och med april 1968 i nästan oavbrutna förhandlingar med USA trots att kriget pågick. I dessa pressades bland annat USA till eftergifter som att begränsa bombningarna av Nordvietnam.

Endast ultravänsterister  var emot dessa förhandlingar.

Vad gäller kriget i Ukraina vill jag tillägga att jag faktiskt inte tror att Ukraina har en chans att vinna detta militärt, under överskådlig tid. Även om Putin utifrån sin styrkeposition inte vill förhandla borde han pressas till att göra det.. 

Så länge han inte gör det kommer dödstalen gradvis och obönhörligen att stiga.

Inga kommentarer:

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...