söndag 18 februari 2024

Sabine Hossenfelder, kapitalism och naivitet

Sabine Hossenfelder är en person som försöker förklara och diskutera grundläggande naturvetenskapliga begrepp i sin YouTube-kanal.

Det gör hon - såvitt jag som lekman kan se - på ett övertygande sätt. Hon kan presentera ex.vis kvantteori, relativitetsteori, svarta hål. kosmologiska teorier och annat på ett begripligt sätt.

Hennes videor om global uppvärmning är också informativa, även om jag misstänker att situationen är ännu värre än hon beskriver den...

Men så händer det ibland att hon lämnar sina kompetensområden. Inte ofta, men det händer.

Det värsta exemplet på detta är förmodligen denna naivt förskönande video om kapitalismen. Enligt den är kapitalismen bra på alla sätt och vis. och det är det enda ekonomiska system som möjliggör en rationell ekonomi.

Hon nämner Marx och säger att denne uppmärksammade några avarter av kapitalism som fanns i mitten av 1800-talet, men, försäkrar hon, det var då det, sedan dess har kapitalismen ju förändrats till något helt annat, och bättre.

Hon säger också att om vi inte hade kapitalism hade vi tvingats bo i länder som Nordkorea, Kuba eller Laos - och där vill ju ingen bo. 

(Jag håller där faktiskt med henne om en sak -jag vill inte heller bo i Nordkorea - men i Kuba skulle jag faktiskt inte alls ha något emot att bo. Laos ligger väl nånstans mittemellan...)

Hon nämner i förbigående,  som ett närmast löjligt påstående, åsikten att  kapitalisterna exploaterar arbetare - vilket visar att hennes kunskaper om världen är mycket begränsade.

Att kapitalismen skapat en monstruös ojämlikhet - där några hundra personer äger lika mycket som hälften av världens befolkning - nämner hon inte - förmodligen bryr hon sig inte.

Misär i stora delar av tredje världen är liksom inte heller hennes ämne.

Till hennes fördel ska ändå sägas att hon inte är för en oreglerad kapitalism. Staten bör gripa in för att motverka avarter. Till dessa räknar hon dock inte den extrema ojämlikheten i världen. Däremot den globala uppvärmningen.

Hon kommer fram till en del förslag på åtgärder, som en koldioxid-skatt. Det är inget fel med dessa - det är bara det att de med all säkerhet inte räcker.

Det behövs en drastisk förändring av världens ekonomiska system - och om ett sådant byggs på de tekniska resurser som finns i världen idag kommer de inte att  likna ekonomiskt isolerade enklaver som Nordkorea, Laos eller ens det av USA blockerade Kuba.

Hossenfelders bild av vad socialism skulle kunna innebär är ju dessutom ytterst ett resultat av den stalinistiska urartningen i Sovjetunionen från och med sent 20-tal. Som sedan spred sig till andra länder där stalinistiska partier fick makten. Om detta inte hade skett skulle videor som Hossenfelders inte ha kunnat existera.

Hossenfelder borde väl i fortsättningen konsekvent ägna sig åt kvantmekanik, svarta hål och andra ämnen som hon behärskar. Istället för att fuska i ohållbara argument för ett ekonomiskt system som håller på att underminera förutsättningarna för mänsklighetens existens.

Inga kommentarer:

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....