tisdag 7 juli 2020

Ett annat perspektiv på andra världskriget

Det har kommit en ny bok om andra världskriget. Den är utgiven på Semic förlag och skriven av Gunnar Wall. Den heter "Andra världskriget och myten om det goda kriget".

Den är inte en historik, av den typen som följer en rät kronologisk linje. Istället inriktar den sig på att lägga fram fakta som ofta brukar glömmas bort i de vanliga historieskrivningarna.

För även om den värsta av de stater som deltog i kriget definitivt var Nazi-Tyskland, och även om en seger för Nazi-Tyskland över både Sovjet och Storbritannien skulle ha öppnat dörren för en i sanning mardrömslik värld, innebar det inte att de andra krigsförande parterna stod för några "goda" alternativ.

Det brukar förvisso de flesta inse, men ofta ganska selektivt . Borgerliga demokrater brukar ju inte så ofta idealisera Sovjets roll, och sovjetvänliga skribenter, i den mån de fortfarande finns, brukar ju inte tro att USA och de andra borgerliga staterna i kriget var fria från imperialistiska motiv.

Men Gunnar Wall visar att ingen av de krigförande parterna styrdes av "goda" motiv.

Speciellt hård blir hans beskrivning av Winston Churchill. Churchill var vare sig en principiell demokrat, eller någon sorts humanist. I boken tas bland annat upp hur Churchills politik i Indien blev direkt ansvarig för en ren massvält 1943. Det brukar sällan uppmärksammas, medan Stalinregimens ansvar för svältkatastrofen i Ukraina 1930-33 mycket ofta brukar tas upp.

Churchills främsta krigsmål var att undanröja hoten mot det brittiska imperiet. Därför bekämpade han Gandhi likväl som Hitler...

Han kunde samarbeta med Stalins regim, endast för att den verkade ha lagt världsrevolutionen på hyllan. Han till och med uppskattade de blodiga stalinistiska utrensningarna av trotskister och andra vänsteroppositionella, med dessa ord:

"Ryssland återvinner sin styrka i takt med att kommunismens aggressiva attacker avtar i hennes blod, Processen kan vara grym, men den är inte sjukligt sadistisk. Det är på grund av självbevarelsedrift som Sovjetunionen känner behovet att stöta ut Trotskij och hans färska, destillerade gifter". (s. 158-59).

Boken visar också att Churchill ingalunda var fri från antisemitism. Hans speciella form av denna blandade han till och med upp med Illuminati-teorier...

När britterna landsteg i Grekland mot slutet av kriget blev deras främsta uppgift att med blodiga medel slå ner de vänsterinriktade partisanerna. I detta fick de under bordet stöd av Stalin, som i hemlighet hade kommit överens med Churchill om att Grekland ska vara en brittisk intressesfär.

Man får också läsa om de interneringsläger USA upprättade för japaner under kriget. Och det påpekas att de officiella motiveringen för dessa - att Japan var en fientlig nation - inte höll. Det upprättades aldrig några motsvarande läger för tyskar eller italienare. .

USA släppte också två atombomber över Japan, trots att Japan var berett art kapitulera.

Här kan jag inte låta bli att ur minnet citera ett möte mellan Albert Einstein och och en högt uppsatt USA-militär som ägde rum efter att atombomberna fällts. Det beskrevs i en bok om spelet kring utvecklingen av atombomberna jag läste i 12 eller 13-årsåldern. (Jag har glömt både titel och författare, så om någon kan ge ett tips om vad boken heter, blir jag glad.)

Einstein var upprörd över att de bomber som byggde på hans egna upptäckter användes på detta sätt. Officeren svarade att det är bättre att hundratusentals japaner dör, än att en enda till av våra egna pojkar ska behöva dö.

För att återgå till boken, tar den också upp hur de västmakter som sade sig stå på demokratins sida mot Franco i det spanska inbördeskriget samtidigt genomförde en blockad mot Spanien, som endast gynnade Franco. Medan Franco-sidan fick en betydande hjälp från Nazi-Tyskland hindrade blockaden regeringssidan att få köpa vapen av de borgerligt demokratiska länderna i väst.

Men boken visar också på Sovjetunionens roll. Sovjet gav en viss hjälp till regeringssidan, men kombinerade denna med att låta den sovjetiska säkerhetstjänsten uppätta en filial i Spanien, som genomförde blodiga utrensningar av de spanska vänsterpartier som var i opposition mot kommunistpartiet.

Boken tar också upp hur de allierade kände till de nazityska utrotningslägren men att de inte på något sätt försökte hindra dess verksamhet, genom att exempelvis bomba transporterna till dessa.

Jag nöjer mig med detta. Boken är fylld av an mängd fakta (som också dokumenteras i källhänvisningar i slutet av den) som nog kan få många att se andra världskriget i ett nytt ljus.

Att Nazi-Tyskland besegrades var ju definitivt något bra. Men det innebär ju inte att de styrande i de länder som till sist vann, var några ljusets änglar, eller några genuina demokrater och antirasister.


Winston Churchill på Downing Street 1943

19 kommentarer:

Tidlösa sa...

Min syn på kriget är att man måste stödja de allierade ändå eftersom krigets så att säga "objektiva" dynamik trots allt handlade *även* om demokrati och nationellt självbestämmande. I vissa fall rent fysisk nationell överlevnad. Men var det en uppbygglig historia? Knappast...

Tidlösa sa...

Jag ansåg tidigare att Hitler var unikt reaktionär och i det närmaste ville skapa ett slags byråkratisk kollektivism komplett med slaverk om han vunnit kriget. Även västkapitalismen är "progressiv" jämfört med detta. Idag tenderar jag att se Hitler och Stalin som lika goda kålsupare, fast i den konkreta situationen 1941-45 var Hitler trots allt värre...

Tidlösa sa...

Låt mig säga såhär. Om man inte kan vara indifferent inför val i stormakter kan man inte vara indifferent i krig mellan stormakter heller... Krig är politikens fortsättning med andra medel!

Anonym sa...

Nästa steg blir kanske en bok om Vietnamkriget där det visas att ingen av sidorna hade speciellt ädla motiv ..

Erik Rodenborg sa...

Tidklösa

Ja, Gunnar Wall säger ju aldrig att man inte skulle ha stött de allierade mot Nazi-Tyskland. Han diskuterar så vitt jag kan se inte den frågan.

Själv anser jag ju - vilket klart framgår i min recension - att man borde ha gjort det. -Det ansåg för övrigt även Moreno... vilket gav en del av hans anhängare i Sverige huvudbry. Även om han inte använde termen "byråkratisk kollektivism" verkade han ha tankegångar som lite liknar de som du för fram här.

Men på det sättet är andra världskriget ovanligt. I de flesta krig vore det nog bättre att gå emot båda parter, och uppmana dem att upphöra med slakten. Så till exempel var det helt fel när många socialister valde att stöda den ena eller den andra sidan i första världskriget..

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa

PS om Moreno. Han hade tankegångar som liknade dina om Nazi-Tyskland - men inte om Sovjet.

Det har inte heller jag. Även om terrorn under Stalintiden mycket på många sätt kan jämställas med Hitlers var Sovjet något annat än Nazi-Tyskland, vilket visas av hur Sovjet såg ut både före och efter Stalinperioden.

Och, för övrigt, även om Stalin var lika cyniskt känslokall som Hitler ingick det inte i hans världsbild att en viss folkgrupp MÅSTE utrotas för att världen inte ska gå under. Det gjorde det hos Hitler. Det fanns ett rent drag av paranoisk, delirisk ondska hos Hitler och kretsen runt honom som saknades hos Stalin och kretsen rumt honom.

Erik Rodenborg sa...

Anonym

FNL och Nordvietnam hade förvisso ädla motiv i kriget mot USA, men det hindrar ju ändå inte att det vietnamesiska kommunistpartiet var skolat i en stalinistisk tradition. Vilket bland annat bidrog till de blodiga utrensningarna av rivaliserande grupper som Vietminh genomförde 1945.

Men nej, jag anser inte att FNL och Nordvietnam kan jämföras med de stormakter som var lierade mot Nazi-Tyskland. Det finns här en kvalitativ skillnad, till det vietnamesiska ledarskapets fördel...

Däremot anser jag alltså att det var riktigt att stöda de allierade mot Nazi-Tyskland, liksom det var riktigt att stöda FNL och Nordvietnam under Vietnamkriget.

Erik Rodenborg sa...

PS till Tidlösa

Ursäkta min felskrivning 09.06. ;-)

Tidlösa sa...

Mina idéer om Hitler kom ju från AG. Intressant att Moreno hade liknande tankegångar. Det förklarar en del tankegångar hos BN också. Det stämmer att mina åsikter om Sovjet mer och mer börjar likna Shachtmans...

Erik Rodenborg sa...

BN tog avstånd från Morenos åsikter i frågan. Jag vet inte en enda svensk "morenit" som stödde dem. Utom jag då, fast jag vet inte om jag var morenit på riktigt. ;-)

Tidlösa sa...

Ok, då kanske jag missförstod hans ståndpunkt på något sätt. Nej, du var väl rätt så heterodox... :-)

Erik Rodenborg sa...

PS. Hur påverkar dina Shachtman-åsikter i så fall din syn på ex.vis Kuba - jämfört med Honduras? Eller för den delen Nordvietnam före 1975 jämfört med Saigonregimen under samma tidsperiod?

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa 17.58
Jo, jag var nog heterodox, men det var tydligen Moreno också. Ju mer ortodoxa morenisterna var desto mer tog dom - ironiskt nog - avstånd från Morenos åsikter om WW2.

Det påminner mig lustigt nog om hur freudianer ställer sig till att Freud trodde på telepati. Ju mer ortodoxa freudianer de är, ju hårdare tar de avstånd från Freuds åsikter om telepati. Det verkar som att i dessa två frågor var Moreno inte ortodox morenit, och Freud inte ortodox freudian!

Tidlösa sa...

Inte den blekaste, jag tänker bara högt. I allmänhet är jag mot alla imperier,öst som väst.

Tidlösa sa...

Det är samma sak med trotskisterna. Många vill vara mer trotskistiska än Trotskij. Och mer "leninistiska" än Lenin...

Olof Å sa...

Intressant. Min initiala reaktion inför Walls bok, eller snarare den beskrivning jag läste av den, var skepticism och funderingar på om det låg någon form av revisionism och väntade. Men från din beskrivning verkar det vara ett gediget verk. Själv förändrades min syn på Churchill i grunden när jag läste "Utrota varenda jävel" av Sten Lindqvist. Churchills skriverier om Sudan och den nästan festliga stämningen när en lokal armé mejades ned med britternas mer moderna vapen, samt hans uttalanden om Gandhi, beskrivs ju normalt inte när det talas om Churchill. Då är det den heroiske motståndaren mot nazismen allt handlar om.

Erik Rodenborg sa...

Andra världskriget räddade väl Churchills rykte. Annars skulle han blivit ihågkommen som en extrem politiker någonstans i det konservativ partiets högerflygel. Och en imperialist för vilken bevarandet av det brittiska imperiet var den helt överskuggande frågan.

Det var faktiskt detta försvar för imperiet som fick honom att bli en stark motståndare till Nazi-Tyskland. Det var framförallt Tysklands upprustning, och inte diktaturen, som först fick honom att börja varna för Tyskland. Redan 1934 tar han upp faran för den tyska upprustningen och 1935 protesterade Tyskland mot vad de såg som hans "Greuelpropaganda".

Churchills främsta fokus var hela tiden förvaret av det brittiska imperiet (han var ju en stark motståndare till Indiens självständighet) och på 1930-talet insåg han gradvis att Tysklands upprustning och krigsförberedelser var ett dödligt hot mot detta. Som jag antydde i texten var detta fokus den förenande länken mellan hans kamp mot Gandhi - och hans kamp mot Hitler...

Anonym sa...

Churchill var bara ett barn av sin tid. Och fick Nobelpris i litteratur utan
några som helst protester. Men han lär ha velat ha ett annat av prisen ...

Erik Rodenborg sa...

Jag antar att du menar fredspriset. Jag minns att jag tänkte som barn att han borde ha fått fredspriset eftersom han var med om att besegra Hitler. Men med tanke på allt annat han hade gjort skulle förstås ett fredspris till Churchill skapat våldsamma protester redan 1953.

Å andra sidan - om Henry Kissinger kunnat få fredspriset borde väl Churchill också kunna ha fått det....

The Happening

Den troligen första Supremes-låt jag hörde.  Jag hade börjat lyssna på popmusik i april 1967 och i juni 1967 hörde jag då plötsligt "...