fredag 3 januari 2020

Trump och CIA

Att döda eller försöka döda ledande personer i stater USA är i konflikt med är ju inget nytt. CIA har ju hållit på med detta under årtionden. Mest kända är väl deras upprepade försök att  döda Fidel Castro.

Så Donald Trump gör i sig inget helt nytt när han  låter döda en  iransk general på besök i Irak.

Men det finns en skillnad. CIA gjorde sådant i hemlighet. De hade kanske insett att det inte såg riktigt bra ut med mord och mordförsök mot ledande personer i andra länder.

Men någon sådan hänsyn tar inte Trump. Han gör ingen hemlighet aav att han gett order att döda en iransk general. Tvärtom skryter han om det.

Hur ska man se på detta? Står  Trump kanske för en ny period av öppenhet, efter årtionden av hemlighetsmakeri? Är detta kanske något positivt?

Det tycker jag nog inte. Visst är det bra att USA-imperialismen avslöjar en liten del av sina metoder.  Men det pekar också på något oroande.

Att Trump  fullkomligt skiter i den världsopinon som CIA ändå tog i beräkningen i sitt hemlighetsmakeri, pekar på en ny era av öppen brutalitet i USA:s utrikespolitik. Vi gör vad vi vill, och skiter i vad andra tycket. Om vi vill döda en högt uppsatt general även i ett land som vi inte är i krig med kan och ska vi göra det helt öppet.

Strunta i alla konventioner,  vi är störst och starkast och vi gör vad vi vill med vem som helst. På detta sätt visar USA ju att det verkligen är "great".

Det ÄR faktiskt otäckt.

Inga kommentarer:

..."not just one of your toys"...

Ovanstående citat är från "Queens of Noise" med gruppen Runaways. De senaste kanske tolv åren har jag alltid associerat den låten ...