lördag 12 november 2016

Rituella övergrepp och "officiell" satanism

/Nedanstående inlägg skrev jag 24/9 2015, och har legat på två av mina andra bloggar. Beslöt att lägga ut den här nu efter att ha konstaterat att jag på nätet fortfarande ofta tillskrivs paranoida "anti-satanistiska" åsikter, som att övergrepp mot barn har sin yttersta grund i satanistiska konspirationer. Eller till och med kallas "SRA-mytens främste förespråkare i Sverige". SRA står för "Satanic Ritual Abuse" och är ett tvivelaktigt begrepp, som jag faktiskt aldrig har använt.

I ett annat inlägg, som jag skrev redan i maj 2004, argumenterade jag för övrigt för att även "rituella övergrepp" är en olycklig och på många sätt inadekvat term. Det kan läsas här./
------------------------------------------------------------------------
Både begreppen "rituella övergrepp" och "satanism" är ju mycket svårdefinierade, för att uttrycka sig lite försiktigt. Men jag vill (återigen) slå fast något som jag tycker är mycket väsentligt.

Det finns nästan inget samband alls mellan den offentliga satanismen och "rituella övergrepp". Det handlar i stort om två helt olika saker. Det gäller även de rituella övergrepp som sker under "satanistiska" former.

Framförallt gäller det rituella övergrepp mot barn. Dessa handlar nästan alltid om grupper av förövare som kanske, eller kanske inte, kombinerar sin pedofila sadism med en fallenhet för magiskt tänkande (alternativet är att de använder magin för att skrämma barnen, båda sakerna förekommer nog).

Anklagelser om rituella övergrepp mot barn har nästan aldrig riktats mot medlemmar i offentligt kända "satanistgrupper". Ett av de få undantagen är anklagelserna mot några personer i ledningen för Temple of Set för rituella övergrepp mot barn på det arméägda daghemmet i vid Presidio i USA. Men oavsett hur man ställer sig till dessa anklagelser handlade det där om en liten grupp i ledningen, som agerade på alldeles egen hand;  det finns inga anklagelser om förekomsten av rituella övergrepp i övrigt i organisationen Temple of Sets regi.

Det finns normalt sett ingen anledning för pedofila sadister att öka risken för upptäckt genom att starta, eller aktivt delta i, "öppna" satanistgrupper. Det torde vara något av det mest kontraproduktiva de skulle kunna göra göra.

"Satanism" förekommer i olika former, en del oerhört olustiga, andra osympatiska men ganska så harmlösa, och i några fall är de inte ens speciellt osympatiska. (Ta bara en grupp som "Satanic Reds", som kombinerar sin "satanism" med kritik mot storkapitalets makt, och förespråkar ett försvar av arbetarklassens rättigheter och en välfärdsstat!). I den värld vi lever i är omtolkningar av symboler vanliga, och det finns personer som väljer att tolka negativt laddade symboler på ett positivt sätt.*

För min del finns det ingen magi i ord.  Varje grupp av människor måste bedömas efter sin praktik  och sin ideologi, inte efter hur de känslomässigt ser på namnet "Satan".

Ett stort problem med den officiella satanistiska miljön har annars varit att många personer i den hamnade i försvarsställning när debatten om rituella övergrepp startade, och närmast automatiskt anslöt sig till förnekarlägret. Det var helt onödigt, men psykologiskt lättförståeligt. Onödigt därför att de mycket väl skulle kunna ha sagt "vi vet inte vad som är sant, men det är i alla fall inte vi".

Jag minns en intervju med Anton LaVey där han förklarade att han innan han blev "offentlig" ägnade sig att undersöka mer eller mindre "sataniska" miljöer och att han aldrig hittade något sådant som rituella övergrepp mot barn. Därför, menade han, måste det vara en myt.

Det var enbart korkat. Varför trodde han att slutna grupper av förövare, som kombinerade ockulta eller satanistiska inslag med fruktansvärda brott mot barn, skulle avslöja sina brott för honom när han "letade runt" efter ockulta grupper?
-----------------------------------------------------------------------------
*Den stora majoriteten av satanistgrupper verkar trots allt bygga på någon sorts sympatier för antingen egoism, eller destruktivitet, eller en kombination av bådadera. Det betyder inte att dess medlemmar i praktiken behöver leva upp till dessa "ideal",  men de finns där i botten.  Men det finns som sagt några undantag, som omtolkar satansfiguren till något som ter sig betydligt mer sympatiskt än detta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det förekommer SRA i en del länder som USA och Storbritannien och Belgien med flera. Frågan är hur organiserat det är i Sverige och Skandinavien? Det är människohandel och vissa maktstrukturer med politiker och affärsmän osv...

Jag har hört barn och sett dokumenterade fall noga från andra länder. Det måste finnas polisutredningar i Sverige där barn och vuxna berättar om samma sak. För barn är det vanligt att dom ska skära huvudet av bebisar och att en vuxen hjälper dom osv. Dessa likheter finns i många länder från vitten.

Undrar om det finns i Sverige, samma typ av berättelse? Det måste finnas fall förundersökningar som är offentliga handlingar.

Då får man veta vilka vittnena säger är deltagande. Får vi några namn och identiteter kan man spåra dessa personer och tillslut hela nätverket i Sverige.

Konstigt att inte någon har undersökt det här? Det finns gott om konspirations-fakta och skrivarna böcker om ämnet på engelska.

Tror du svenska politiker och affärsmän och vissa ordersällskap kan vara inbetalade?
Jag vet att det finns en hel del Saturnus dyrkare i Sverige.

Men frågan är hur organiserade dom är i landet? I vissa länder har dom mycket makt och inflytande.

För att veta säkert måste man hitta vittnen eller förundersökningar och jämföra berättelserna med dom kända fallen.

Jag vet att dom finns i Sverige men hur organiserat är det?
Vissa säger att det finns i Skandinavien men ingen har gjort någon dokumentär eller skrivit en bok.

Känner du till något material?

Jag hörde om ett nätverk i Norrköping som kallades vi fria. Undrar om dom var vanliga pedofiler eller Satanister?

Kan det finnas religiösa organisationer som Jehovas vittnen med i det här i Skandinavien? Jag vet att det förekommer i Tyskland och Skandinavien är nära. Märkligt om det inte finns någon här alls.

Jag funderar på människohandel och entalet spårlöst försvunna personer i landet och Skandinavien.

Vet du några märkliga fall med försvunna barn där det inte finns några spår? Det kan tyda på människohandel. Det är vanligt inom SRA.

Det skulle vara intressant att få veta hur det ser ut i vår del av världen. Jag sökte på SRA i vårt land men knappt något dyker upp.

Det skulle behövas någon som kan forska och leta igenom förundersökningar och leta upp vittnen osv.

Hur många barn försvinner i vårt land och i hela Skandinavien varje år? Det går åt en del barn både att offra och för övergrepp. En del är överlevare och används för sex. Här kan man få en indikation på i vilken skala det är och hur organiserat det kan vara.

Vad vet du om vårat land och vad som händer här med SRA, känner du till något fall?

Erik Rodenborg sa...

Jag godtar inte termen "SRA". Däremot finns det förvisso organiserade sadistiska övergrepp, med olika typer av överbyggnader. Även i Sverige.

Många av mina inlägg om det ämnet återfinns på denna blogg.

https://ritualabusedebate.blogspot.com/

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...