måndag 2 maj 2016

Back in the USSR

Den 3 maj 1969 (i morgon för 47 år sedan, tiden går alltför snabbt) låg denna Beatleslåt sexa på Tio i Topp.

Det var då det, idag finns vare sig Beatles eller USSR kvar.... och förmodligen inte heller det här YouTube-klippet om ni väntar allt för länge. Upphovsrättsnissarna rensar You Tube från just Beatleslåtar på ett ovanlig konsekvent sätt just nu.

2 kommentarer:

Verutschkow sa...

Ukraina och Georgien är de 2 gamla rådsrepubliker som nämns. Och så flög
man ju från Miami.

Men det har väl att göra med vad som passar bäst in i satsmelodin. Fast
låten i sig utgör ju en sorts travesti på nedanstående, faktiskt titellåt
på en 70talsLP av Linda Ronstadt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Back_in_the_U.S.A.

Erik Rodenborg sa...

Den kände jag inte så att säga aktivt medvetet till, även om när jag tänker efter jag nog inser att jag har hört den nån gång och lyssnat förstrött på den. Intressant.

Annars är det ju så att just dubbel-LP;n vimlar av den typen av travestier på andras låtar och musikstilar. Om detta kan man läsa en del i Håkan Sandblads bok "Ppomusik: extas, revolt och industri" från 1969, som rekommenderas på många sätt.

Vill själv påpeka något som jag inte tror är nämnt i den boken. Lyssna på Yer Blues på dubbel-LP:n och jämför med Elvis Presleys Heartbreak Hotel! Det finns en hel del, både i uppbyggnaden och i konkreta formuleringar,. som liknar varandra mer än vad som skulle kunna vara en slump...

Kan stjärnor försvinna spårlöst?

Först trodde jag att denna artikel fanns på en pseudovetenskaplig webbsida. Den säger nämligen just att stjärnor plötsligt spårlöst kan ...