lördag 3 april 2010

Sarah Winchesters hus

Någon av er kanske såg skräckfilmen ”Ellen Rimbauers dagbok” på TV4. Det finns faktiskt ett centralt tema i den som har haft en motsvarighet i verkligheten.

Det är föreställningen om att ett hus ständigt måste byggas för att ingen ska dö. I filmen intalar husets ande Ellen detta.

Idén torde ha kommit från Sarah Winchester och hennes märkliga husbygge. Hon hade gift sig med sonen till ägaren av företaget som tillverkade den kända gevärstypen, Winchestergeväret. Efter att hennes man dött 1881 sägs ett medium ha övertalat henne att andarna från de som hade dött genom att bli skjutna av Winchestergevär var ute efter henne. Hennes enda chans att överleva var att hon skulle bygga ett mycket ovanligt hus.

Dels skulle huset vara byggt på ett speciellt sätt, för att lura andarna. Dels – och viktigast – måste det ständigt byggas – 24 timmar om dagen, sju dagar i veckan, alla veckor på året. Eftersom hon var rik – inkomsterna kom från just Winchestergeväret! – hade hon råd.

Så huset byggdes ut dag och natt. Det var uppbyggt utifrån magiska, talmystiska och andra udda idéer. Det fanns exempelvis trappor som inte ledde någonstans – troligen för att förvirra andarna.

Efter hennes död 1922 upphörde arbetena med huset. Idag har den nuvarande ägaren gjort huset till en form av museum, och tar inträde för att man ska få gå runt i de labyrintliknande gångarna i det.

Om "Winchesteränkan" och hennes hus kan man läsa på engelska Wikipedia, som också har länkar till andra webbsidor om denna märkliga historia.

Inga kommentarer:

Funderingar om trans...

Jag är inte emot den nyligen antagna lagen för att jag är emot transsexuella. Tvärtom. Under stora delar av mitt liv har jag själv uppfattat...