onsdag 16 januari 2008

Pressmeddelande: Vem vågar tro på ett barn?

Från Tusculum Förlag, 15 januari 2008.

Skakande dokumentär om ett av vårt lands mest omskrivna fall av sexuella övergrepp mot barn

”Ska jag berätta en hemsk sak? Jag var älskarinna åt min pappa.” Det berättar flickan, av media kallad Södertäljeflickan, i "Vem vågar tro på ett barn"?

Här möts den anklagade och dömde, och numera avlidne, faderns dagboksanteckningar med den drabbade flickans berättelse. Här möts de öga mot öga i rätten, här avslöjas en ofattbar brist i de vuxnas förmåga att ta ett barns berättelse på allvar, att våga tro på ord så fasansfulla att något sådant kan ingen människa ha varit med om. Men det har Södertäljeflickan varit med om. Och om det har hon berättat för sin fostermamma Birgitta Allmo som är bokens författare.

Bokens syfte är inte att ”rättsfallet Södertäljeflickan” ska ältas om igen, det är och förblir ett avslutat kapitel. Med "Vem vågar tro på ett barn?" vill författaren lyfta barnperspektivet, peka på konsekvenser för det berättande barnet, ställa det i relation till barnets rättigheter enligt FN:s Barnkonvention och ifrågasätta vuxensamhällets ”trovärdighet” och förmåga att hantera liknande berättelser, istället för att begå ytterligare övergrepp i statens namn.

Vad gör det osannolika sannolikt? Hur är det möjligt att tro på ett barn som berättar om sadistiska sexuella övergrepp, om människor som utnyttjar barn från andra länder, barn som tas hit för att utsättas för det grövsta av övergrepp. Vem kan tro på en sådan berättelse? Vem vågar tro på ett barn?

"Vem vågar tro på ett barn?" utkommer den 14 mars 2008. För mer information kontakta Tusculum Förlag, 08/550 493 73, info@tusculum.se och www.tusculum.se.

Helena von Hofsten
Förläggare

1 kommentar:

Kerstin sa...

Viktig bok! Christian Diensen har ju visat att 19 av 20 anmälningar om sexuella övergrepp på barn aldrig ens tas upp till prövning i rättsväsendet. Vad Guillou & co än påstår om häxjakter mot oskyldiga män så är det barnen som måste få en starkare ställning i samhället.
Kerstin A

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....