onsdag 18 juli 2007

Vietnam är nära

Igår fick jag på posten ett band som spelats in av en vän till mig. Det är en inspelning av en LP-skiva som kom ut 1972. Den hette ”Vietnam är nära” och spelades in av De förenade FNL-gruppernas sånggrupp. Jag lyssnade mycket på den 1973, och tyckte mycket om den, speciellt titelsången.

Det är lite omtumlande att lyssna igenom den. Man drar sig till minnes en annan tid, som verkar så avlägsen och ändå så nära. En tid då Vietnam inte endast var namnet på ett land där det pågick ett förödande krig – utan också ett land där befolkningens heroiska kamp gav miljoner och åter miljoner människor i världen ett hopp om en bättre framtid. Indignationen över USA:s grymheter kombinerades med det hopp som vietnamesernas segerrika kamp gav.

”Vietnam är nära, nära som ett löfte/
att efter natten bryter dagen fram/
och marken skälver under Vita huset/
när stormen stiger till orkan - långt borta i Vietnam.”

Så avslutas titelsången på skivan. Och det var sant – folkens segrar i Indokina sågs som ett löfte och det tidiga 70-talet var en löftesrik tid.

Om man går på stan i dag ser man ofta olagliga affischer klistrade på väggar. Det är oftast reklam för den eller den artisten som ska uppträda på den eller den platsen. På 70-talet var nästan alla olagliga affischer sådana som uppmanade till kamp – kamp för en bättre värld. Helt vanliga människor kunde diskutera hur socialismen borde se ut.

Att någon form av socialism skulle efterträda en döende och omänsklig kapitalism var för många, kanske de flesta, självklart (även många ledande socialdemokrater sade sig vara för en planekonomi) – frågan var inte om, utan hur.

Naturligtvis fanns det många avarter – det finns det i allting. Det fanns inte så få kuriösa och lite skrämmande vänstersekter – varav en del var öppet stalinistiska. Men helheten var positiv. Det fanns en framtidstro, ett hopp om att något helt annat var möjligt.

Och Vietnam var en brännpunkt i detta hopp. Om ett fattigt bondeland kunde besegra världens starkaste militärmakt var allt möjligt…

Men det var det inte. Åtminstone inte då. Jag tror fortfarande att allt är möjligt, men tidsperspektivet har ändrats en aning. Då, omkring 1972- 1975, trodde jag nog på en socialistisk omvandling av världen inom de närmaste åren. Nu hoppas jag bara (innerligt) att jag kommer att få se åtminstone inledningen till något sådant under min livstid.


-------------------------------------------------------------------------------------
Texten till "Vietnam är nära" (Maria FNL-grupp)

Vietnam är nära, utanför ditt fönster
blåser vinden rök ifrån Haiphong.
Vietnam är nära, nära som ett löfte
om att förtryckarna ska störtas från sin tron en gång. (sista raden ggr 2)

Nu tränar generalerna sitt bombflyg
till tyranni och död och lönsamhet.
Nu tränar Vietnams folk sitt bästa vapen -
sin starka enhetsfront sitt mod, sin solidaritet. (ggr 2)

Nu tränar Nixons strängar sina skallar
och hans experter jobbar för sitt liv,
och hans datorer kläcker teorier -
vad är väl hemligheten bakom folkets offensiv? (ggr 2)

Kan dom förstå hur bönder blir soldater?
Kan dom förstå hur ömhet smids till stål?
Kan dom förstå att drömmar blir granater?
Kan dom förstå att imperialismen aldrig når sitt mål?
Nej att dom aldrig, aldrig, aldrig nånsin når sitt mål..

Nej, dom kan aldrig någonsin begripa,
nej, dom kan aldrig någonsin förstå.
Och dom ska tro att Vietnam kan besegras
tills marken exploderar under stolen som dom sitter på. (ggr 2)

Vietnam är nära, nära som ett löfte
att efter natten bryter dagen fram.
Och marken skälver under Vita huset,
när stormen stiger till orkan längt borta i Vietnam. (ggr 2).

8 kommentarer:

Toppis/Lotta sa...

FNL..*ler lite* Tänk att jag minns gruppen, trots att jag föddes 1972. Mycket beroende på mina föräldrar engagemang kanske. Men också för att jag och mina två småsyskon blev kallade för FNL-gruppem som barn ...mest på grund av att våra förnamn bildar just den förkrotningen. jag tror det var anledningen ialla fall...hehe

Värme till dig Kire. jag hoppas du har det okej!

/Toppis

Erik Rodenborg sa...

Hej Toppis, jag har det väl någorlunda OK... Att (ni) tre syskon blev kallade FNL-grupperna låter ganska orginellt...
Värme tillbaka!
Kire

Unknown sa...

ja fantastiskt låt! Tyvärr har jag den inte längre. Hade en bandinspelning från en LP en gång. Jobbade i teatergrupp i början av 90-talet bla med en tjej vars morsa var den som sjöng denna sång på skivan! Hon och jag sjöng sångerna från DFFG:s plattor ihop på studentnationer i Uppsala. Skojiga tider!

Unknown sa...

Har skrivit ett blogginlägg om den skivan och om Vietnam på Jag minns mitt 70-tal kolla här

Erik Rodenborg sa...

Hej Per!
Tack för att du tipsade om din blogg. Den verkar intressant och rolig.
MVH Kire

Eva Björklund sa...

Jag söker noter till Vietnam är nära, vi är några blockflöjter som vill öva på den, tacksam för noter, vi har texten sen förr, Eva Björklund

Erik Rodenborg sa...

Nej, jag har inte noter, och jag kan för övrigt inte läsa noter. Men så vitt jag fattar borde en notkunnig person kunna komma fram till vilka noter det ska vara om hen noga lyssnar på melodin...

Erik Rodenborg sa...

PS. Om ni klickar på länken i början av inlägget kommer ni ju till sången, och får höra melodin.

En fundamentalist som omvärderat Josua

Josuas bok är förmodligen den otäckaste boken i Bibeln. I den beskrivs hur Gud leder israeliterna i ett fälttåg med syftet att utrota den ka...