onsdag 16 maj 2007

Lagen om alltings allmänna djävlighet

Om det finns något jag tror på är det lagen om alltings allmänna djävlighet (förkortat loaad). Jag kan länge studera en länk som denna som handlar om Murphys lag(ar) och andra teorier om denna allsmäktiga naturlag och tycker att det stämmer - med tillägget att det är ändå värre. Förutom exemplen som finns i denna utmärkta länk kan jag dra upp hur många som helst.

Som till exempel - alla dagar som morgontidningen uteblir (som idag) råkar vara dagar då jag har så lite pengar att jag inte har råd att köpa någon. Eller: när jag har flyttat till en lägenhet som har som nästan enda fördel att busshållplatsen ligger ett stenkast från huset dröjer det inte länge förrän SL beslutar att denna hållplats ska dras in på kvällar och helger.

Jag kan fortsätta i oändlighet, men det skulle bara leda till att jag blir än mer deprimerad och läsaren än mer uttråkad.

Problemet med det här är att det är svårt att bygga upp en rationell världsbild (för att inte tala om en uthärdlig sådan) som kan integrera erfarenheterna av denna lag. Varje försök skulle leda till en syn på världen som strider mot allt vett. Därför måste man hålla tyst med den (tills nu, alltså, men den ironiska distansen i skrivningarna här gör ju att tystnaden ju egentligen inte är bruten i alla fall...)

Så jag - och alla andra som händelsevis också är drabbade av loaad - får finna oss i att vi har absurda och tråkiga erfarenheter som man måste hålla tyst med eller skämta bort - om man inte ska få, inte bara Vetenskap och folkbildning, utan även klart förnuftiga och balanserade människor, att tycka att man är VÄLDIGT vidskeplig.

Vi lever i en tolerant tid. Man kan få tro på islam, ateism, spöken, UFO:s, och vad man vill. Jag misstänker att till och med om jag gick ut och deklarerade att jag trodde på skogsrån skulle jag bemötas med respekt. Men man kan inte gå ut och säga "jag tror att just jag är drabbad av lagen om alltings allmänna djävlighet". Det är samma sak som att säga att hela tillvaron har en plan för att djävlas med just mig, och hur ska man få ihop det i ett koherent trossystem?

Nej, att vara vidskeplig i tysthet är nog att föredra.

PS. Just nu kom i alla fall morgontidningen - klockan nio. Lite sent, men kanske ändå ett argument mot loaads allmakt. Eller?

2 kommentarer:

Anonym sa...

det handlar bara om att tolka allt på rätt sätt så kan man forma verkligheten en aning efter sina behov. om det nu skulle kännas bättre att tro på att du är drabbad av lagen om alltings jävlighet, så kan det där med tidningen som kommer klockan nio bli till ännu ett bevis. visst, du får tidningen, men nu hade du ju använt den uteblivna tidningen som ett bevis på att allt är till din nackdel. och inte ens det får du vara lugn i. när du precis bestämt dig för att det finns ett mönster och att tidningen är en del av det, så kommer den förbaskade tidningen och förstör alltihop. ingenting har du kvar att tro på. det måste ju vara det ultimata överjävliga, att så fort man har en struktur, nåt att tro på, så kommer det nåt som kastar omkull det...

värme till dig

Erik Rodenborg sa...

Tack korpdotter!
Din kommentar var både skarpsinnig och tankeväckande!
Varma hälsningar Kire

En fundamentalist som omvärderat Josua

Josuas bok är förmodligen den otäckaste boken i Bibeln. I den beskrivs hur Gud leder israeliterna i ett fälttåg med syftet att utrota den ka...