fredag 2 augusti 2024

Varför Donald Trump inte bör segra

Hur hårda motsättningarna inför USA-valet i år än kan vara är de inte lika hårda som motsättningarna var inför det val i Spanien 1936 som föregick Francos kupp och det följande inbördeskriget.

Och inte heller lika hårda som motsättningarna i de val i Chile som förekom under perioden före Pinochets kupp 1973.
 
Men dessa val var renodlade klassval, vilket detta val i USA inte är.
 
Visserligen stöder så vitt jag fattar stora delar (troligen majoriteten) av den vita industriella arbetarklassen i USA Trump, men de större delarna av de fattigaste arbetarna (som oftast inte är vita amerikaner) stöder honom definitivt inte.
 
Hans stöd kommer från relativt privilegierade sektorer av arbetarklassen och Trumps ekonomiska politik är extremt reaktionär (privatiseringar, kraftigt sänkta skatter för de rika, försämrad socialvård etc).
 
Stödet för Trump hos hans mindre välbärgade anhängare tycks för övrigt mer bero på kulturella , etniska och även religiösa faktorer än ekonomiska.
 
Därför är det mindre troligt att det skulle komma en militärkupp efter valet, oavsett vem som vinner; den härskande klassen kan leva med såväl Trump som Harris.
 
Även om valet inte är ett klassval anser jag ändå att det är viktigt att Trump inte vinner. De absolut starkaste skälet till detta är att en seger för honom skulle förstärka de krafter i världen som rent principiellt är emot åtgärder mot den globala uppvärmningen.
 
Men även hotet om en bonapartistisk utveckling, som i sin förlängning kan bli en fara för den förvisso redan milt sagt bristfälliga borgerliga demokratin i USA, och det faktum att det i Trumplägret finns ett starkt stöd för attacker mot kvinnor, och minoritetsgrupper av olika slag, och  mot den kulturella friheten - är också starka skäl.
 
Donald Trump bör förlora av en rad olika skäl. Detta trots hans skenbart "fredliga" linje i Ukrainafrågan, som troligen till syvende och sist är en del i ett reaktionärt projekt för att vinna över Ryssland till en USA-ledd allians, för att isolera Kina.

Inga kommentarer:

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....