lördag 6 februari 2010

Polischefen och dementierna

Det händer konstiga saker. En högt uppsatt polischef åtalas för våldtäkt och försök till våldtäkt mot barn. Polischefen avslöjades i samband med att en mångmiljonär och hallick dog, ”ramlade” ner från en balkong efter att ha misshandlats av en pojkvän till ett av hans offer.

Läckor från polisen talade bland annat om att polischefens namn, tillsammans med namn på andra än mer uppsatta kunder återfanns hos den döde hallicken. En kvinna som utnyttjats av polischefen berättar om sadistiska sexritualer med många män, varav en del högt uppsatta. Bland de prostituerade fanns även minderåriga.

Det är då polisen plötsligt väljer att gå ut i en presskonferens på en lördagseftermiddag (!) och talar om att de absolut inte känner till några mer misstänkta än (den inom kåren mycket impopuläre) polischefen. Det är endast mot honom som 25 poliser (!) under månader bedrivit spaning.

Vad polisen säger är egentligen att det inte handlar om ett nätverk – det handlar endast om en hallick och en (!) kund. Och de poliser som läckt andra saker, och de kvinnor som berättat om andra saker, måste i så fall ljuga.

En mycket välvillig, men ytterst osannolik, tolkning är att polisen endast vill tona ner rykten för att få arbetsro. En mer sannolik tolkning är att det handar om någon form av mörkläggning, av den typ polisen och andra myndigheter bedrev efter bordellhärvan (och andra liknande affärer).

Då svalde många okritiskt dementierna. Man kan hoppas att naiviteten är mindre nu.

Inga kommentarer: