söndag 26 mars 2023

Håller Golfströmmen på att kollapsa?

Under mitt förra inlägg tipsade NBT mig om denna artikel.

Medan stora delar av världen blir för varm,  kan vi här pga Golfströmmens kollaps samtidigt komma att drabbas av riktigt kallt ruggigt väder - och efter ett tag få förhållanden som liknar de i Alaska...


11 kommentarer:

Anonym sa...

Det får kommande generationer lösa.

Erik Rodenborg sa...

Om det inte mycket snart börjar vidtas åtgärder kommer det kanske inte att finnas någon beboelig värld för kommande generationer.

Anonym sa...

OK. Men frågan är HUR det kan ske? Hur skall en Trump anhängare i USA, en risbonde i Vietnam
och en callcener anställd ung kvinna i Manchester kunna få deras deras regeringar att ta
de beslut som krävs tillsammans? Det finns så många olika egenintressen, särintressen,
lobbyister och inte minst ideologier som drar åt olika håll. INGEN har ju kraft eller
makten att själv ta ledningen. Om vi inte låter FN...? Men de är ju inom sig lika splittrade
som alla andra tycks vara. Personligen låter jag de unga kvinnor som står längst fram i ledet
få mitt stöd, i olika positioner, veta att JAG uppmärksammar dom och tycker dom är modiga, viktiga och förebilder även om jag inte alltdi till 100 % håller med i sak. Samma sak med de
feminister som jag inte alltid håller med men som jag inser ingår i en kamp som behöver föras.

Erik Rodenborg sa...

Jag är optimist på ett sätt. Pessimist på ett annat.

Det som förmodligen behövs är en total samhällsomvandling som ersätter dagens anarkiska kapitalism med en global planekonomi. Förhoppningsvis en demokratisk sådan...

Jag tror att med en medveten global planering över ekonomin kan troligen de globala klimatförändringarna bemötas, och stoppas.

Men som det politiska läget ser ut i världen idag verkar en sådan mer avlägsen än någonsin.

Det verkar som om det nuvarande ekonomiska systemet kommer att sitta kvar ända tills det är uppenbart för den stora majoriteten att vi står inför en total katastrof.

Då kommer det att krossas. Men då kan det mycket väl vara för sent.

Erik Rodenborg sa...

PS. Idag har det snöat nära ett dygn och ett tjockt lager av snö täcker marken. En händelse som ser ut som en tanke?

Tidlösa sa...

Kan vara av ett visst intresse...

https://www.youtube.com/watch?v=tnVWUIhQ8dE&t=28s

Erik Rodenborg sa...

Ja, det var intressant. Nu är det väl inte så viktigt om det är Golfströmmen eller AMOC som kollapsar eftersom resultatet enligt videon ändå innebär en minskning av medeltemperaturen med 5 (eller var det 6?) grader. Men sedan säger hon att det är osäkert och omdebatterat om AMOC kommer att kollapsa, och sedan dessutom att det kan ha en del positiva bieffekter om det verkligen händer. Skulle vara intressant att låta någon av de mer kända klimatexperterna (som Johan Rockström) kommentera denna video.

Erik Rodenborg sa...

PS. Nu har det snöat massivt i flera dar och snötäcket är här djupare än jag tror att jag någonsin sett det vara vi den här tiden på året. Men Golfströmmen, eller AMOC,kan väl inte ha något med det att göra?

Olof Å sa...

Någonting jag har tjatat om med släktingar och vänner är att framtida väder i en situation när den globala temperaturen gått upp inte nödvändigtvis bara kommer att bli varmare, utan snarare mer extremt och instabilt. Vi kommer att se mer orkaner och torka ju närmare ekvatorn vi kommer, extrema stormar och regnväder i mitten, och sibiriska förhållanden i Sverige och omnejd.

En amerikansk bekant sade för över ett decennium sedan att det kommer att bli en väldig massa stämningsansökningar för orkaner i framtiden. Han får nog rätt.

Erik Rodenborg sa...

Hur i allsin dar kan man göra en stämningsansökan om en orkan? Den måste väl om något vara ett exempel på vad som kallas Force majeure?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Force_majeure

Olof Å sa...

Förklaringen jag hörde var att i och med att klimatförändringarna leder till fler orkaner så kommer folk att stämma alla de som i någon mån är ansvariga för de ökade utsläppen. Om det sedan kommer att fungera är en annan sak...

Hossi

Sabine Hossenfelder har tydligen fått en asteroid uppkallad efter sig .  NASA ringde henne en dag och sa att de ville ha en asteroid uppka...