måndag 9 juli 2018

Mordet på greve Mirbach

För hundra år sedan idag (9 juli 1918) domineras SvD av mordet på den tyska ambassadören i Moskva, greve Mirbach. Han dödades för några dagar sedan och mördarna har gripits, och visat sig tillhöra det vänstersocialrevolutionära partiet. Vid förhör säger de gripna att de agerade med partiledningens vetskap.

Något år tidigare hade det socialrevolutionära partiet splittrats i en höger- och en vänsterfalang. Högern allierade sig med mensjevikerna och gick emot oktoberrevolutionen, medan vänstern stödde revolutionen.

Den första sovjetregeringen var en allians mellan bolsjevikerna och vänstersocialrevolutionärerna. Vänster-SR gick dock senare emot fredsavtalet med Tyskland i Brest-Litovsk, som de såg som en förnedrande kapitulation för den tyska imperialismen.

Vänster-SR hamnade sedan snart i någon sorts halvopposition, och verkade i full frihet. Det mord som nu skedde kom att förändra detta.

Eftersom det visade sig att ledningen för vänster-SR stod bakom mordet, blev partiet ganska snart förbjudet.

Den tyska pressen var enligt SvD helt enig om att skulden för mordet inte kunde läggas på sovjetregeringen. Sovjetregeringen förklarade att alla som var med i sammansvärjningen skulle gripas och ställas inför rätta.

Vänster-SR:s kritik mot bolsjevikerna var en kritik just från "vänster". De ansåg alltså att bolsjevikerna kröp för det tyska kejsardömet.

Själva ville de återuppta kriget mot Tyskland - och förvandla det till ett revolutionärt krig.

De gripna förklarade att syftet med mordet var att sabotera fredsavtalet med Tyskland och få kriget att blossa upp igen.

Det lyckades som bekant inte. Däremot ledde det till att vänster-SR i fortsättningen fick verka i illegalitet. Senare försökte för övrigt en av dess medlemmar att döda Lenin.

Det är intressant att studera hur SvD behandlar situationen. De tycker intensivt illa om bolsjevikregeringen, men eftersom de är tyskvänliga tycker de än mer illa om vänster-SR. Dessutom vill även mensjeviker, kadeter och alla andra som i och utanför Ryssland angriper bolsjevikerna från höger återuppta kriget mot Tyskland.

Så om SvD får som de innerst inne vill - att bolsjevikerna förlorar makten - kommer alla andra tänkbara ryska regeringar att på nytt starta krig mot det land som SvD stöder i första världskriget. Fortsatt bolsjevikstyre är den enda garantin för att Tyskland ska slippa få ett krig på ytterligare en front.

Man kan förstå att situationen känns jobbig på SvD:s redaktion.

Sedan måste det sägas att bolsjevikerna förstås hade rätt mot vänster-SR. Röda armén hade just börjat byggas upp och ett krig mot Tyskland hade varit vansinne.

Bolsjevikernas linje var den enda möjliga för att revolutionen skulle stabiliseras - och dessutom den enda linje som kunde förskona det krigströtta ryska folket från än mer meningslöst dödande.

Inga kommentarer: