torsdag 19 juli 2018

Får alla skriva kommentarer här?

Svaret på denna fråga är ju nej.

Under hela bloggens historia har jag haft en hel del restriktioner på vad som kan tas in på kommentarsfältet.

-Extrema papparättsaktivister får endast undantagsvis skriva här.
-Antisemiter och andra rasister får aldrig skriva här.
-Personer som öppet förespråkar sexuella övergrepp mot barn får aldrig skriva här.

Osv.

Men från och med några år sedan tillbaka hamnade jag i en helt ny situation. Då hamnade jag i utkanten av en polariserad konflikt, som inte endast var hätsk utan även giftigt inflammerad.

Vad som började som en diskussion om bland annat övergrepp mot barn urartade till en vildsint vendetta, där personer från båda sidor tävlade om att vräka förolämpningar och insinuationer över varandra.

Även jag drogs ofrivilligt in i detta , i synnerhet i diverse trådar i det numera osaligen insomnade forumet "Nyhetsverket" - där ett antal vilsna själar till och med på det mest snaskiga sätt började fördjupa sig i mina relationer med både verkliga och imaginära släktingar.

Då hade jag redan stängt kommentarsfältet,  eftersom jag inte ville ha den infekterade "debatten" hit. Vad man än gjorde skulle det kunna leda till ett jäkla liv. Om jag tog in en kommentar skulle en del frossa i att jag var så gemen att jag kunde ta in en kommentar från den ökände XY, som ju hade avslöjat sig så kapitalt genom sina angrepp mot Z eller P.

Om jag inte tog in en kommentar kunde somliga tugga fradga över att jag inte lät Q skriva, medan jag minsann lät den ohygglige W publicera sig fritt.

Men efter stormen i Nyhetsverkets virtuella vattenglas beslöt jag mig för att öppna kommentarsfältet igen. Med reservationer för att ett antal personer på båda sidor,  som hade spelat en väsentlig roll i den destruktiva "debatten" (som för övrigt ledde till att ett antal människor på båda sidor dömdes för förtal), inte fick skriva här.

Det står jag för. Det är inget beslut som jag egentligen vill ta. Det gör bloggen fattigare, och tvingar mig till avvägningar som jag inte vill göra.

Men en sak vill jag tillägga.

Att en del personer så att säga är blockerade innebär inte att jag lusläser anonyma kommentarer för att lista ut om kommentatorn "egentligen" är en av de personer som jag lite motvilligt beslutat inte får skriva här. Det kan finnas lägen där jag med mer än 95 procents sannolikhet kan misstänka att den anonyma kommentatorn egentligen är XY, men det struntar jag i. Jag refuserar ingenting pga av ens mycket välgrundade misstankar om något sådant...

Nu skulle förstås en del som fortfarande upplever sig som en del av vattenglaskriget ifråga kunna se detta som ytterst avslöjande för mig. "Jaha", kan någon säga, "nu har den där Kire avslöjat sin rätta natur - han låter minsann den ökände XY skriva här, fast han borde veta vem det är".

Varsågod. Det kan ju en del säga, men så är det. Så länge kommentarerna inte direkt handlar om den ovan nämnda absurda konflikten, och så länge de inte innehåller personangrepp etc. tar jag in dem, oavsett vem jag än  tror ligger bakom den anonyma kommentaren.

Så är det alltså.

PS.Just detta inlägg går inte alls att kommentera.

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...