tisdag 6 oktober 2020

Moskvarättegångana - hur kunde de bli trodda?

Just nu ikväll har jag plågat mig själv med att gå till SvD:s historiska (digitala) arkiv och gått igenom vad de skrev om Moskvarättegångarna 1936, 1937 och 1938. (plus de mer hemliga rättegångarna mot ett stort anta officerare juni 1937)

Jag har ju läst en hel del om dem förut men det är en ny typ av upplevelse att gå igenom de dag efter dag . 

Det är en mardrömslik läsning. Och det som kanske är det mest bisarra  är att stora delar av den tidens vänster accepterade dessa monstruösa rättegångar, som i princip gick ut på att alla ledande i  oktoberrevolutionen  (utom Stalin  och Lenin) i själva verket varit agenter för Tyskland   och   andra stater under årtionden  -  med början redan 1921., fyra år efter revolutionen .  

Så bara några år efter att revolutionen segrat skulle den överväldigande majoriteten av dess ledning låtit värva sig till agenter för stater  som även militärt försökte krossa denna revolution.  Och dessutom   i denna konspiratoriska verksamhet märkligt nog kunde  landa på flygplatser som var nedslängda  och mötas på  hotell  som inte existerade. 

Ja, ja, allt detta är ju välbekant men vad jag inte kan förstå att en enda människa vid sina sinnens fulla bruk kunde svälja detta.  

Homo Sapiens betyder ju "den intelligenta människan" . Ibland tycker man att denna benämning kanske inte är helt adekvat. 

Och om man tänker sig in i de anklagades situation blir det ju än värre. De hade vigt  den större delen av sitt liv åt att arbeta för socialismen - och nu tvingas de ställa si8g upp och säga att de hatade socialismen. och att de hade arbetat för fascister och andra för att krossa denna socialism - för att inte tala om att de också blandade  spik och glas i smöret  för att  de så gärna ville  att sovjetmedborgarna magar skulle skäras sönder.

Bild: nedan:  Andrey Vyshinsky - åklagare vid Moskvarättegångarna


5 kommentarer:

Verutschkow sa...

Just det här med att ljuga för att skada sig själv har man sällan sett på
riktigt. Utom möjligen för en viss svensk "massmördare" då.

Det omvända, att ljuga så mycket man orkar, inte bara för att skydda sig
själv utan fastmer för att skada någon annan förekommer däremot hela tiden.
Och lögnarna finns oftast mitt ibland oss ...

Erik Rodenborg sa...

De anklagade i Moskvarättegångarna ljög knappast för att skada sig själv. De ljög med all säkerhet för att slippa tortyr, eller för att deras anhöriga inte skulle mördas. Eller något annat vidrigt.

En av de anklagade - Kretinskij - drog tillbaks sitt erkännande men återtog det redan nästa dag.

Vad som hände med honom kvällen innan vet vi ju inte men det måste definitivt varit något mycket plågsamt

PS. Dessutom är jag inte alls lika säker om Quick som du verkar vara.

Verutschkow sa...

Lögnens psykologi är förvisso intressant, speciellt när man blir tvungen att
skärskåda densamma ...

Vollmar sa...

Nyvänstern idag säger: ge oss chansen igen! Detta skall inte återupprepas.

Varför tro på dem?

Erik Rodenborg sa...

Moskvarättegångarna var ett led i den politiska kontrarevolution som syftade till att krossa den jämlikhet som hade funnits de första åren efter revolutionen. Istället upprättade stalinisterna ett ojämlikt och hierarkiskt samhälle där byråkratins toppskikt hade de facto-inkomster som var minst hundra gånger högre än vad den stora majoriteten av befolkningen hade. Stalinismen var ett högerprojekt.

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...