tisdag 13 oktober 2020

Covid-19 och världens härskande klasser

I denna artikel från marxist.com framgår ju det som många historiskt intresserade redan visste. Att i Västeuropa försvagade digerdöden den härskande klassen och stärkte böndernas ställning.

Men i Östeuropa blev det faktiskt tvärtom, vilket Perry Andersson visar  i sin  bok ”Övergångar från antiken till feodalismen” . Där stärktes den härskande klassen av digerdöden och förtrycket av bönderna ökade.

 Vilka långsiktiga effekter kan covid-19 -krisen få idag? 

Varje härskande grupp  kan ha nytta av att covid-19 leder till att oppositionella hindras att samlas , knyta kontakter, och reagera på auktoritära dekret.

Härskande klasser över hela världen har fått ett vapen som de aldrig haft förut.

Och om i en krissituation en opposition  skulle växa sig stark enbart på virtuell väg kan ju  internet  stängas inom loppet av några minuter.

Jag är faktiskt orolig över dessa effekter av covid-19. 

Bilden nedan: em konstnärs tolkning av Digerdöden

 

11 kommentarer:

Hugge sa...

Intressant att se vilka sammankomster etablissemanget låter hållas trots smittrisken versus sammankomster som knappt hinner börja innan de upplöses av ordningsmakten.

https://www.youtube.com/watch?v=pym4q9tladg

Erik Rodenborg sa...

Videon ÄR förstås upprörande. Det skulle vara intressant att få veta lite mer om det fallet.

Hugge sa...

Man går riktigt hårt åt alla försök i australien att hålla större sammankomster än tillåtet. En större BLM demonstration fick dock hållas utan att polisen ens försökte stoppa den. Sånt här bidrar till att jag misstänker att covid-hotet är kraftigt överdrivet till följd av aktörer bakom kulisserna.
Massvis med småföretag går omkull under karrantänsreglerna. Storföretag tar över deras verksamheter. Monopol är kapitalistens mål o.s.v. Tror det lobbats hårt av multinationella företag som unilever för att vi ska ha det så här.
Som grädde på moset kommer sedan krav på obligatoriskt vaccination där korrumperade och/eller dumma politiker går med på att betala överpris för ett otillräckligt testat vaccin och att dessutom betala alla skadeståndsanspråk till föld av biverkningar.

Hugge sa...

https://www.youtube.com/watch?v=NHxXl8R_-qE

Här försöker ett förvirrat polisbefäl sigl på på en efterhandskonstruktion till varför det var viktigt och rätt att häkta och husransaka den gravida kvinnan för hennes delning på FB av info om ant-ilockdown demonstrationen, trots att man nyligen tillåtit både organisation och genomförande av BLM-demonstrationer.
Det är så cyniskt. Lockdown-regler slår ut småföretag men det gör även vandaliseringen som ofta följer i BLM:s spår. Storföretagen myser åt alla marknadsandelar man snor åt sig. Som att slå ut sina konkurenter med maffiatorpeder men istället använder man polis och missledda frasradikaler.

Erik Rodenborg sa...

Jag tänker inte diskutera parallellen med Black Lives Matter men håller förstås med om att det polisen gjorde var absurt.

Erik Rodenborg sa...

PS. Vad gäller pandemins farligthet finns det en del till synes övertygande innlägg som försöker visa att pandemin inte är dödligare än en genomsnittlig influensa. Vad jag tror att dessa missar är att de hämtar statistik från samhällen som redan har genomfört många åtgärder not covid-19 och för att skapa social distans - vilket man inte på samma sätt har gjort när influensor härjar. Frågan är då hur många som skulle ha dött om dessa åtgärder inte hade införts. Det är svårt att svara på en sådan kontrafaktisk fråga men jag lutar åt att det då skulle visa aig att covid-19 ÄR klart farligare än de influensor som vi har haft under de två senaste århundradena.

Hugge sa...

BLM eller ej, jag menar att ansvaiga hade inte tillåtit några större sammankomster alls om man hade trott att covid var så farligt som man påstår. Visserligen heter det att man inte ska tillskriva konspirationer sådant som kan förklaras med mänsklig dumhet... Men finns det verkligen folk som är så dumma i huvudet att man tror att ett virus smittsamhet vid en sammankomst påverkas det politiska syftet med sammankomsten?

Erik Rodenborg sa...

Det tror jag inte de trodde. Men de kan ex.vis tänkt att det politiska priset för att stoppa BLM skulle bli högre än för att stoppa en anti-lockdown-demonstration.

Erik Rodenborg sa...

Den officiella politiken var att stöda BLM men inte stödja protester mot lockdown. Men jag förstår ju inte att man därför vågade tillåta det ena men inte det andra. Om inte annat ser det ju väldigt illa ut.

Olof Å sa...

Jag kan inte svara på hur maktförhållandena i väst förändras, men kanske något i världen förskjuts - östasiatiska länder har ju generellt sett lyckats hålla pandemin under kontroll.

Erik Rodenborg sa...

Inte alla. Det tycks vara förfärlig i Indien. https://www.expressen.se/nyheter/expressen-fordjupning/svara-krisen-i-indien-spridningen-skenar/

Men att Kina och Vietnam lyckas bra kan vara en konsekvens av deras ekonomiska system.

Funderingar om trans...

Jag är inte emot den nyligen antagna lagen för att jag är emot transsexuella. Tvärtom. Under stora delar av mitt liv har jag själv uppfattat...