lördag 20 juli 2024

En video...

...med den "tidigare" Doreen Virtue, där hon berättar att hon just har skapat ett alternativ till tarot-kort, där hon tagit bort de mörka symbolerna och ersatt den med ljusa. Kan ses här.  Det ger ett mycket sympatiskt intryck, och verkar så här i efterhand ha varit ett riktigt människovänligt initiativ.

Så tråkigt då att hon själv sedan, i en djupare mening,  slog över till något mycket, mycket mörkt. Med helvetespredikningar och hatisk intolerans.

Men kan någon invända: Virtues tidigare verksamhet var enfaldig, naiv, och dessutom tjänade hon en förfärlig massa pengar på eländet.  Kanske det. Men det skadade knappast någon - på något entydigt sätt

Att få leva i en idyllvärld med fairies, enhörningar och änglar må kunna ses som passiviserande. Men behöver i och för sig inte vara det. Och det kan få bedrövade människor att må lite bättre. Vilket Virtue i många fall nog lyckades med. 

I dag skador hon de människor som hon lyckas dra in i sin mörka värld.

Det påminner om utvecklingen av "andliga" UFO-teorier. På femtiotalet hade vi Adamski, Bethurum, Fry, Klarer , och andra contactees som spred budskap om räddare från kosmos, Kan tyckas varit pinsamma, men de skrämde inte ihjäl några, Sedan kom teorier om ondskefulla ufonauter, som bedrog, manipulerade och lockade folk i fördärvet.

Jag minns mycket väl skräckkänslan när jag först låste John Keels mörkerufologiska bok "UFOs Operation Trojan Horse" natten mellan den 28 februari och 1 mars 1975. En  närmast skräckfylld natt.

Även om contactees kanske var "opium för folket" i en viss mening skapade de inte skräckångest. Och medan den tidigare Virtue kanske var opium för folket i ungefär samma mening skapade hon inte heller skräck - som hon faktiskt gör nu.

Jag önskar faktiskt att Doreen Virtue går tillbaks till sina tidigare New Age-läror. De är måhända naiva och rentav passiviserande, men både hon och hennes läsare skulle nog må bättre av det.

Inga kommentarer:

Debunking Elon Musk

Elon Musk tillhör inte mina favoriter. För att uttrycka det försiktigt.  En av de saker jag retat mig på är att han på största allvar hävdat...