söndag 21 juli 2024

En dokumentär om McMartin och andra påstådda "häxjakter"

Tre exempel på övergreppshärvor som avfärdats som ett resultat av "häxjakter", fast de uppenbarligen inte var detta,kan ses här.  Det verkar vara del två av en längre dokumentär i tre delar. Men endast del två verkar finnas på YouTube.

Det första fallet som tas upp är övergreppen på förskolan McMartin som ofta presenteras som ett klassiskt fall av en häxjakt mot oskyldiga. En bild som, av allt att döma, är helt felaktig. *

Sedan tas andra exempel upp - övergreppen på det arméägda daghemmet Presidio,  och en obehaglig grupp, kallad "Finders" 

Den här typer av dokumentärer är nu mycket ovanliga. Istället finns en rad pseudo-dokumentärer som i svepande  ordalag  talat om den påstådda moralpaniken under 90-talet.

Denna dokumentär verkar vara gjord  just under 90-talet, innan den massiva backlashen mot de som utsatts för den typen av övergrepp nästan segrade totalt, i global skala. 

En dag kommer man att gå tillbaka till dessa fall på allvar. Det  tragiska för mig är att det knappast kommer att ske under min livstid. 

---------------------------------------

*Inledningsvis ser det ut som om dokumentären delar åsikten att McMartin-rättegången var en häxjakt, men mycket snart inser man att den inte alls gör det.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Och IDAG är Fredrik Federley (som knappast själv begått några övergrepp) på
förstasidan på kvällstidningen och gissa vilken läsning man lockar med ...

Men tack vare honom har (c) två kvinnor, varav en med tydlig invandrarbakgrund
i det nyligen invalda EU-parlamentet.

Erik Rodenborg sa...

Artikeln om Federley på Aftonbladet är låst på tidningens webbsida.

Verutschkow sa...

"Federley är dock en av få som väljer att studera till präst idag. Det låga antalet studenter kombinerat med pensionsavgångar gör att det är stor brist på präster inom Svenska kyrkan."

Från troende nyliberal till något annat, med eller utan trosövertygelse ...

Erik Rodenborg sa...

Bevare mig väl. Jag vet dock en annan personer som efter att ha gjort bort sig totalt valde att istället göra en ny karriär som präst.

Men hen var ändå på något outgrundligt sätt "kristen" redan tidigare, det har jag aldrig hört att Federley var.

Debunking Elon Musk

Elon Musk tillhör inte mina favoriter. För att uttrycka det försiktigt.  En av de saker jag retat mig på är att han på största allvar hävdat...