onsdag 17 juli 2024

Doreen Virtues tragiska historia - i två delar

Av någon anledning har jag under en ganska lång tid varit fascinerad av Doreen Virtues öde. Hon var alltså en nyckelfigur i New Age-kretsar och fick sedan en "uppenbarelse" från "Jesus" i början av 2017 som ledde henne in på en helt annan väg.

Denna väg visade sig vara ett gradvis fall in i en mer och mer extrem kristen fundamentalism där alla som inte fått "Guds nåd" kommer att brinna i helvetet i evighet. Idag verkar hon mest av allt samarbeta med extrema calvinister, som anser att minst 9/10 av alla människor redan innan de fötts varit predestinerade till helvetet.

Jag väljer att länka till två kritiska videor som berättar historien om Doreen Virtues historia på ett pedagogiskt sätt. .Här kan man se del 1 och del 2.

Jag delar inte den världsbild som finns i dessa videor, men beskrivningen av  Virtues utveckling är pedagogisk.

Doreen Virtue säger själv att hon efter sin omvändelse gick från mörker till ljus. Jag skulle snarare säga att hon gick från en ganska så ljus (om än kanske lite flummig och naiv) livssyn till det mest nattsvarta fundamentalistiska mörker.

4 kommentarer:

Tidlösa sa...

Det var intressant att hon trodde på "positivte tänkande" under sin uppväxt, och även att hon aldrig gillade Tarot och Wicca, eftersom det var för "mörkt". Men sedan drog hon slutsatsen att allt i New Age är ett kompakt mörker...

Det framgår fortfarande inte varför hon egentligen blev kristen fundamentalist.

Erik Rodenborg sa...

Nej, och det vet väl knappast ens hon själv. Det märkliga är att hon efter ett tag sade sig kommit fram till att den "Jesus" som hon upplevde i själva verket var en demon (eftersom hon numera inte tror att Jesus direkt kan uppenbara sig i vår tid, eftersom undrens tid är förbi) men att den på något absurt sätt ändå hade rätt.

För detta har hon fått en massa hånfull kritik, och många andra fundamentalister har undrat hur det kon komma sig att man kan bli frälst efter att man upplevt en demon. Talar demoner sanningen om Jesus? Hon har efter ett tag bortförklarat det med att demonen inte hade något att göra med hennes frälsning men att hon fick Guds nåd oberoende av hennes upplevelse av en demom so maskerat sig som Jesus.

Men (för att gå över till mycket djupt vatten!) en mycket otäck tanke slår mig plötsligt. Låt oss anta att hon verkligen mötte en demon som kallade sig "Jesus" och att hela hennes otäcka, nattsvarta, empatilösa "kristendom" hon utvecklat efter det ÄR resultatet av detta möte. .

/ryser/

Tidlösa sa...

Hon hade helt enkelt en paranoid epifani.

https://ashtarbookblog.blogspot.com/2018/09/a-paranoid-epiphany.html

Jag undrar om det kanske finns en underlig koppling mellan hennes extrema positiva tänkande och den senare omvändelsen? Var hon på något sätt omedvetet rädd för verkliga eller inbillade mörka inslag i New Age? Hennes LOve & Light-filosofi var ett sätt att komma ifrån detta. Till slut funkade det inte...men ironiskt nog hamnade hon i en *ännu* mörkare filosofi när hon försökte mota bort allt det mörka.

Det kanske stämmer att hon inte ens själv vet varför hon konverterade...

Erik Rodenborg sa...

Eftersom hon först sa att hon konverterade eftersom hon fick en uppenbarelse av Jesus, men senare avfärdade den uppenbarelsen som demonisk, torde hon själv knappast fatta vad som händer. Vad hon dock knappast borde komma ifrån är att det är märkligt att en demon besöker henne och hon sen gör som demonen sagt och sedan fortsätter att göra så efter att hon kommit fram att det var en demon. Det finns många syrliga kommentarer om det från hennes fundamentalistiska rivaler. Hon verkar inte se problemet.

Lika lite som hon ser problemet i att hon å ena sidan säger att det är Guds vilja att kvinnor inte får predika för båda könen men själv gör hon just detta på nätet.

Hon borde gå tillbaks till New Age.

Roger Penrose och vår fantastiska tillvaro

Den som är intresserad av den moderna fysikens paradoxer, och de svindlande djup som öppnar sig om man begrundar dessa, bör se  denna ovan...