söndag 17 september 2023

Förresten

Om Ryssland inte ska få närvara på Nobelfesten pga dess krig i Ukraina borde väl USA definitivt inte fått närvara på den under Vietnamkriget 1965-75.

5 kommentarer:

Olof Å sa...

Eller Irakkriget 2003. Dubbelmoralen är förstås slående, fast jag brukar inte bry mig om att nämna det i andra sammanhang eftersom anklagelsen om "whataboutism" då kommer som ett brev på posten, trots att jag inte har något mer till övers för Rysslands regering eller dess krig.

Erik Rodenborg sa...

Ryssland av idag är imperialistiskt, men i motsats till USA tillhör de inte samma imperialistiska block som Sverige tillhör. Det är förstås förklaringen till Sveriges agerande. Nu bryr jag mig egentligen inte ett skvatt om vilka som får komma till Nobelfesten, vanligt folk får ändå inte komma dit, men när samma inställning leder till att svenskar och andra EU-medborgare inte får läsa ryska engelskspråkiga tidningar som Sputnik och Russia Today blir jag milt sagt sur.

Verutschkow sa...

Som du kanske vet så diskuterades Vietnamkriget aldrig i FN. Samma sak kan
svårligen sägas om Ukrainakriget ...

Erik Rodenborg sa...

Det diskuterades definitivt i generalförsamlimgen, mycket livligt, men i säkerhetsrådet ledde aldrig debatter om detta till några beslut. Därför att där hade USA vetorätt. Vilket i och för sig också Ryssland har idag.

Erik Rodenborg sa...

PS. Så vitt jag fattar agerar inte FN som organisation i Ukraina. Lika lite som i Vietnam. De vapenleveranser som kommer till Ukraina kommer inte genom FN.

Den enda gång FN agerat i en väpnad konflikt där Sovjet/Ryssland och USA varit på olika sidor var i Koreakriget. Det berodde på att Sovjet bojkottade säkerhetsrådets möten i protest mot att Kina inte fick vara medlem (högerdiktaturen på Formosa/Taiwan sågs av västmakterna som det riktiga Kina).

Därför kunde USA i Sovjets frånvaro kuppa igenom ett beslut i säkerhetsrådet om att FN skulle intervenera militärt på Sydkoreas sida.

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...