söndag 24 september 2023

Akademisk elitism - inget bra vapen mot Sverigedemokraterna

På senare tid har det uppmärksammats att sverigedemokrater ofta är lågutbildade - och det har på flera håll använts som nån sorts  argument.. Den underliggande poängen blir nästan något i stil med "ja, alla vet ju att dom är dumma och okunniga".

Det finns många bra sätt att angripa SD på men detta är ett av de mest dåliga. Att SDare i hög grad är lågutbildade beror främst på att SD - tragiskt nog - fått en bas i arbetarklassen. De är mycket större i LO-grupperna än i befolkningen som helhet.

Och LO-medlemmar är vanligtvis mer lågutbildade än SACO- och TCO-medlemmar.

Att medelklass ofta har mer utbildning än arbetare är ju inte så svårt att inse, men att använda detta som nån sorts argument mot SD är ju - för att uttrycka det lite försiktigt -  klart kontraproduktivt.

Att SD lyckats göra starka inbrytningar i arbetarklassen i Sverige är som sagt tragiskt, och beror i grunden på att arbetarrörelsens ledning inte fört en politik som kunnat försvara sina egna mot nyliberalism och borgerliga attacker.

Men att hantera detta genom genom att håna SDare för att de inte har en lika fin utbildning som en del andra, är en metod som endast kommer att gynna SD-ledningen. Som lätt kommer att kunna framställa SDs motståndare som akademiska elitister....

Vilket inte är den typ av debatt som behövs för att  avslöja SD  som det reaktionära högerparti det är.

5 kommentarer:

Verutschkow sa...

Den numera uteslutna och avhoppade tidigare kommunalpolitikern i Stockholm,
Rickard Wall, lär i alla fall vara doktor i ekonomi av något slag ...

Olof Å sa...

Såg samma utveckling i USA där många kommenterade om utbildningsnivån på Trumps väljare, vilket fick honom att i något sammanhang utbrista "I love the poorly educated".

Anonym sa...

J Åkesson har 235 HP.

Erik Rodenborg sa...

Trump uppskattar ju alla som röstar på honom... Den undersökning som ligger till grund för att utbildningsnivån hos SD-sympatisörer började diskuteras handlade ju om SD:s väljare, inte om dess ledning. Så Åkessons HP-poäng ligger ju utanför den diskussionen.

Verutschkow sa...

https://novus.se/valjarforstaelse-arkiv/valjarprofil-sverigedemokraterna-2022/

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...