tisdag 4 maj 2021

Till "foliehattarnas" försvar?

Det finns en del på Facebook som har  länkat till detta Oisin Cantwell- inlägg  i Aftonbladet, för att de menar att han läser lusen av de idioter som är covid-19-skeptiker och vaccinmotståndare.

Har de verkligen läst den?

De ger ju inte en  fullständig bild av Cantwells text. .  För plötsligt hittar man detta.

"En annan tänkbar vinkel hade varit att de faktiskt har rätt i att vi lever i en tid där regeringar i hela den fria världen inskränker våra grundläggande rättigheter, där rätten att mötas, organisera sig, och protestera närmast är förbjuden.

En värld där några av de länder som har hårdast lockdowns också har högst smittspridning och det inte tycks finnas något självklart samband mellan å ena sidan nedmonterad demokrati och å andra sidan räddade människoliv.

Tänk om?

Tänk om framtiden finner det dystert att det var dessa konspirationsteoretiker, vaccinskeptiker, nyandliga profeter och allt vad det nu är som stod för motståndet?

Tänk om det en dag häpnas över hur snabbt och tyst majoriteter fogade sig i ett undantagstillstånd som infördes i den heliga coronabekämpningens namn?"


Med tanke på den nästan monolitiska kampanj som förs överallt. i denna fråga  kan jag inte låta bli att känna en lättnad.
 
Nej, jag tror inte att covid-19-skeptikerna  ger en riktig bild av frågan men det kombinerade grova  förlöjligandet och demoniseringen av dessa grupper är kontraproduktivt. Om något stärker det väl deras uppfattning att de har trampat på en mycket  öm tå,  och de slutsatser som med en viss nödvändighet följer av ett sådant antagande.

22 kommentarer:

Tidlösa sa...

Har redan länkat till den från min blogg, håller med om att Cantwell de facto hamnar i positionen att "foliehattarna" har en poäng, jag ramlade nästan av stolen när jag läste den!

https://ashtarbookblog.blogspot.com/2021/05/veckans-strasser.html

Erik Rodenborg sa...

Jag hade inre sett ditt inlägg; jag blev indirekt tipsad om artikeln av flera Facebook-användare, som hyllade Cantwells angrepp mot "knäppgökarna", men inte verkade notera de rader vi har citerat,

Tidlösa sa...

Fakta-resistens? ;-)

Hugge sa...

Senaste oficiella raporterna om Astra-vaccinets biverkningar ger foliehattarna vatten på kvarnen. Är inte riktigt med på deras teorier om avsiktlig depopulation genom fertilitetssänkande vaccin. Räcker långt med Big Pharmas hänsynslösa profitjakt som förklaring. Som med Neurosedynskandalen.

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag har blivit erbjuden Astra-vaccinet men vet nu vare sig in eller ut. Rent statistiskt är det förmodligen så att risken att dö minskar något om jag tar det. Men erbjudandet kom just som den ena otäcka rapporten efter den andra berättade om vad som kunde hända om man fick vaccinet. Så det inre (irrationella?) motståndet blev så starkt att jag ännu inte tagit det. Och inte vet om jag kommer att ta det.

Jag är nog inte ensam om detta...

https://monicaantonsson.blogspot.com/2021/05/tag-bort-az-vaccinet-sa-kommer.html

Hugge sa...

Skulle snarare kalla din motvilja för rationell. Men, men, det finns både rationella och irationella drivkrafter som drar oss alla åt bägge hållen.
En av de irationella drivkrafterna är känslan av ökad säkerhet ju större grupp som gör som en själv. Tror läke medelsprofitörerna är frustrerade över att ännu inte ha uppnått den kritiska massa av vaccinerade som behövs för att"safety by numbers-myskänslan" ska infinna sig hos folket.

Tidlösa sa...

Det verkar vara normalt med biverkningar av vaccinet, som svår huvudvärk, att man måste sova mycket, etc. Och detta anses vara "normalt". Jag är yngre än Erik, men skulle nog inte ta det ens om jag tillhörde riskgrupperna. Hela RNA-grejen låter mysko, också.

Tidlösa sa...

Vi närmar oss en kritisk massa när det gäller många saker. Det blir väldigt konstigt när man "objektivt sett" hamnar på samma sida som knäppgökar som anti-vaxx och QAnon, men det säger kanske bara något om den "objektiva" situationen i världen? Lite som goda romare som insåg att, hoppsan, vi måste nog låta en barbarhövding ta makten, trots att det är "vansinnigt"...

Hugge sa...

Tror framtiden har många oväntade allianser att bjuda på. I UK har många Sikher ingått samarbete med BNP. Inte helt oväntat om man överhuvud taget intresserat sig för Sikhismens historia. Det har i allmänhet inte tramsvänstern gjort, även om man gärna bjuder ut sig i största allmänhet för folk med stora skägg, turbaner och annat exotiskt att visa upp sin "tolerans" mot.
Har varit lite spridd förvirring där clownvänster säger att "stackas sikhej, de fattaj inte vad de gjöj". Nej. Det är ni era patetiska clowner som i vanlig ordning inte intresserat er för relevanta fakta och även om ni gjort det hade ni ändå inget begripit.

Tidlösa sa...

Har ännu inte sett den.

https://www.svtplay.se/video/31124342/dokument-inifran-de-utvalda-barnen/dokument-inifran-de-utvalda-barnen-sasong-1-avsnitt-1?id=e7ovJkv

Erik Rodenborg sa...



Hugge

Jag har ändå definitivt svårt att förstå det rationella i att sikher samarbetar med BNP.

Det finns i Södertälje assyrier/syrianer som stöder SD men det är inte så många som en del verkar tro. I vår valkrets (assyrier/syrianer är en klar majoritet i Hovsjö), låg SD mycket lägre än riksgenomsnittet..

Assyriska ungdomsförbundet producerade förresten en text med hård kritik mot SD.

Jag vet inte så mycket om BNP idag, men de var mycket värre än National Front när de bildades. NF hade tagits över av strasseriter som hårt betonade att de absolut inte ansåg att deras folkgrupp var bättre än någon annan. De genomförde även bland annat ett förbud mot rasistiska skämt i organisationen.

Från början verkade BNP rekrytera de som var upprörda för att man inte längre fick vara rasist i NF... Medan NF i sin slutfas alltså styrdes av strasseriter, verkade Hitler-nazister i alla fall i början, söka sig till det som de upplevde som mer rasistiska BNP.

Jag vet ju inte hur BNP har utvecklats sen dess men om sikher vill samarbeta med dem verkar de inte se farorna med den dynamik som kan uppstå om grupper som BNP stärks. Om sikher tror att de även på lång sikt kommer att få en bättre ställning om BNP stärks begår de nog samma misstag som de mycket få syrianer/assyrier gör som stödjer SD för att de vill sätta åt muslimerna.

En stark "nationell" rörelse har en farlig dynamik. Det som börjat med angrepp mot muslimer kommer knappast att stanna där. Om sikher och assyrier/syrianer drömmer om att dra nytta av islamofobin, riskerar de att få ett ganska så sorgligt uppvaknande när drömmen tar slut.

Hugge sa...

Vad det handlar om är att alla möjliga märkliga allianser kommer att ingås och brytas om vartannat i takt med tilltagande kaos och allt fler etniska/religiösa grupperingar som konkurrerar om resurser. Lite som under det förra inbördeskriget i Libanon.
Sen är Sikhernas relation till muslimer av historiska orsaker ansträngd. Kanske därför man är den första större invandrade gruppen i UK att ingå i "märkliga allianser". Har inget att göra med att man skulle vara så himla kompatibla med BNP ideologiskt att göra. Det är man inte.
Jag ha inget att invända mot din beskrivning av BNP annat än att SD av idag knappast skulle komma överens med BNP.

Hugge sa...

Angående "sorgligt uppvaknande" var det just det sekulära vänsterkrafter i Iran fick för sitt samarbete med Shia-Islamister.
Tror vi får se en repris på det så småningom i stora delar av europa, om än med Sunni snarare än Shia som vänsterns skarprättare.
Eller lite orättvis beskrivning kanske. Vänstern i Iran då var vänster på riktigt. Vänstern i dagens europa är mest bara trams.

Hugge sa...

Se att jag bör förtydliga att jag inte syftade på dig när jag skrev om "patetiska clowner", om min ospecifika syftnig uppfattades så.

Erik Rodenborg sa...

Nej, jag trodde inte att du syftade på mig.

Jag tror inte att vi får se ett muslimskt Europa, inom överskådlig framtid.. Och om det ändå skulle ske kommer det i så fall att bli en variant av typen Bosnien, och inte någon speciellt blodtörstig variant. I alla fall så länge den ekonomiska situationen är någorlunda stabil. Men, det är klart, om vi får ett TOTALT ekonomiskt sammanbrott kan vad som helst hända.

Alltså av en typ som leder till avindustrialisering och en kollaps förför välfärdssystemen.

Men då gissar jag snarare på att nationalistiska islam-hatare kommer att dominera det politiska fältet.

Jag tror alltså att de socioekonomiska strukturerna i dagens Europa är oförenliga med att extrema islamister skulle kunna få makten.

Hugge sa...

Jag hoppas verkligen att du har rätt och att jag har fel i den här frågan.

NoBoyToy sa...

Fysiska möten har ersatts av digitala möten under pandemin. Vi sköter allt "prat" oss emellan via internet, telefoner, mail osv. Detta avslöjar en hel del om oss för den som ev vill övervaka befolkningen och gräsrotsrörelser.

Men vad skulle alternativet vara?

Erik Rodenborg sa...

"Men vad skulle alternativet vara?" Ja, det är ju det som är problemet.

Anonym sa...

Att muslimer skulle bli den dominerade gruppen i Sverige
ser jag inte som en möjlighet men i vissa andra länder
så kan de få ett större inflytande. Man måste dock skilja
på politisk islam och de vanliga medborgare som är inte mer
muslimer än vi är kristna. Snarare ointresserade.

Erik Rodenborg sa...

Instämmer!

Hugge sa...

Anonym

Kan du ge några exempel på större organisationer och ledare från politisk respektive icke politisk islam? Hur ser du på relationerna mellan Shia och Sunni? Försvinner den motsättningen när folk från bägger grupper hamnar i Sverige?

Erik Rodenborg sa...

I varje fall under Bosnienkriget, då jag hade kontakt med bosniska muslimer verkade de flesta bosnier inte alls stödja politisk islam. På ett solidaritetsmöte med Bosnien 1994 tyckte en man som tillhörde de "bosniska muslimerna" att det var störande att den folkgrupp han var en del av alltid fick den beteckningen.

Han frågade hur svenskar skulle reagera om de titt och tätt kallades "protestanterna".

En fundamentalist som omvärderat Josua

Josuas bok är förmodligen den otäckaste boken i Bibeln. I den beskrivs hur Gud leder israeliterna i ett fälttåg med syftet att utrota den ka...