lördag 8 maj 2021

Demonstrationer nej, militärövning ja

Under den senaste månaderna har polisen  gjort vad den kan för att hindra demonstrationer mot covid-19-restriktiktioner. Demonstrationer som samlat några hundratals människor. 

Om detta kan man ju tycka vad man vill, men det är intressant att se på hur inkonsekvent statsmakten beter sig. 

För  samtidigt har en militärövning med 3500 soldater tillåtits. Nu har det (surprise, surpise) visat sig att detta lett till covid-19-spridning .

Några hundra soldater har skickats hem.

Men det finns  inga planer på att inställa övningen. . 

Det visar ju på det mest markanta sätt hur den borgerliga  statens våldsapparat ses som ett samhällsintresse som prioriteras före pandemibekämpningen,. Medan rätten att demonstrera inte gör det.  

 

Nedan: Militärövning 1917.Året efter - med början mars 1918 -  spreds  spanska sjukan över hela Europa, men vare sig militärövningar eller krig förbjöds pga detta. Å andra sidan visar  en snabb koll på SvD:s historiska arkiv att demonstrationer inte heller förbjöds. Till skillnad mot nu. 




21 kommentarer:

Hugge sa...

Men BLM fick göra vad man ville i en mycket störte demo utom när man kom för nära slottet.
Tror BLM trumfar det lilla som finns kvar av "den borgerliga statens våldsmonopol".
När BLM talar sitter den borgerliga statens våldsmonopol still och håller käft. Eller står på knä och bölar medlidsamt för att sedan ha kramkalas med deltagarna. Utan andningsskydd.

Erik Rodenborg sa...

BLM verkar ju göra nytta. https://www.scientificamerican.com/article/killings-by-police-declined-after-black-lives-matter-protests1/

Erik Rodenborg sa...

Dessutom verkar ju polisen ofta agerat brutalt mot BLM:s demonstrationer. https://www.youtube.com/watch?v=6UV7e990fhU
Efter stormningen av Capitolium var det ju många jämförde med hur försiktiga polisen var mot Trump-anhängarna om man jämför med hur hårt de agerade mot BLM.

Erik Rodenborg sa...

"När BLM talar sitter den borgerliga statens våldsmonopol still och håller käft." Underligt påstående. Det finns ju hur många dokumenterade fall som helst om polisbrutalitet mot BLM-demonstrationer.

Hugge sa...

Eller jag kanske är fel på det. BLM har drag av en outsoursad gren av våldsmonopolet som angriper allt som står i vägen för Neo-consens agenda. Så slipper huvudgrenen av våldsmonopolet göra smutsgörat, som i mer uppenbara diktaturer.

Hugge sa...

Polisen försiktig på Capitolium? Man sköt ihjäl en obeväpnad kvinna trots att inget nödvärn förelåg. Capitolium stormarna spranfmg mest runt och tog selfisar och fånade sig, att jämföra med BLM-demosar där folk som försökte försvara sina hem och butiker blev sönderslagna och hela kvarter stod i brand.

Erik Rodenborg sa...

"BLM har drag av en outsoursad gren av våldsmonopolet som angriper allt som står i vägen för Neo-consens agenda."

Det finns i alla fall en rad dokumenterade fall där polisen agerat brutalt mot BLM.

Stora delar av den aktiva personalen inom polisen är säkert Trump-anhängare och har inga som helst sympatier med BLM. Det är väl i så fall logiskt om de har varit brutala, speciellt om de delade synen hos många Trump-supportar att BLM så att säga är en del av fiendesidan.

Hugge sa...

Polisens sympatier/antipatier är ju inte det enda som avgör hur hårt man går fram. Vem tror du har störst behov av att leva på hemlig adress framöver⁸? Polisen som sköt kvinnan på Capitolium eller en polis som skjuter ihjäl en demonstrant i BLM? Inte ens när BLM stormade och tog över en större polisstatiion med tillhörande vapenförråd sköts det från polisens sida.

Finns statistik på att svarta poliser oftare skjuter svarta misstänkta än vad vita poliser gör. Kan ju bero på att svarta poliser löper mindte risk att hängas ut som rasister i den situationen.

Sen är ju inte alla polisskjutnimgar felaktiga. Nyligen var det ju en polis som sköt en svart tonårsflicka som löpte amok med kniv mot andra svarta tonårsflickor. Han har tedan hängts ut som rasist.
De flesta hade nog insett nyttan av den skjtningen om det var deras dotter som stod på tur att sprättas upp när skotten träffade gärningskvinnan.

Erik Rodenborg sa...

En mer4 utförlig beskrivning av BLM kan man ju finna här. https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Lives_Matter

Det går ju att hitta olika incidenter där BLM gjort negativa saker etc. men i sin helhet har de fyllt en funktion att visa på ett reellt existerande samhällsproblem. Om man helt förnekar att en organisation som BLM fyller en funktion måste man nog mena att det inte finns en strukturell rasism i USA-samhället som även påverkar polisen. Och då tycker jag att man är ordentligt ute och cyklar...

(För att nu använda ett uttryck som jag inte vet varifrån det kommer. "Ute och cyklar"? Används ju ofta om att säga att någon har oerhört fel...)

Hugge sa...

Olika "incidenter" där man gjort fel, javisst, det kan sägas om allt och alla. När man bränner stadsdelar och i stor skala lychar helt oskyldiga småfötetagare och privatpersoner natt efter nat(när det var som värst) är det ingen incident, det är ett fälttåg.
Och vad för nytta har man gjort? Polisen vågar knappt längre upprätthålla ordningen i svarta områden. Blir färre åpolisskjutni gar då så klart. Istället tar lokala tungt ktiminella över helt. Och vanligt hederligt folk sitter ännu mer i skiten än innan.

Erik Rodenborg sa...

Den helhetsbild du målar upp ligger ju i linje med den som beskrivs av Trumpanhängare. Den ges i princip0 inte av andra som beskriver situationen i USA.

Det finns helt olika scenarier, Möjligen ligger sanningen någonstans mittemellan, men jag har svårt att föreställa mig att den extrema bild som finns hos de olika grupperna av Trumpanhängare - alltifrån QAnon till Proud Boys - verkligen stämmer i sin helhet.

De få människor jag känner i USA är Trumpmotståndare. Trots att de är överlevare från rituella övergrepp med satanistiska unslag lockas de inte på något sätt av QAnon. De verkar mycket besvärade av att QAnon gör det svårare för många människor att tro på sådana överlevare, eftersom det genom QAnon blivit en koppling mellan att tro på sådana övergrepp - och högerextrema åsikter.

De arbetar hårt i uppförsbacke för att föreställningen att åsikten att rituella övergrepp existerar, är något som är kopplat till konspirationsteorier hos Trumps mer extrema anhängarskara - ska försvinna från det allmänna medvetandet.l

Hugge sa...

BLM är vad BLM är, oavsett vad för tomtigheter och foliehattande vissa Trumpsupportrar och Quanon sysslar med.
Och BLM är väldigt fel på det i sin verklighetsbeskrivning. Och vad gör ens rörelsen i Sverige? Patetisk USA-import av tramsvänstern. Typ Dödspatrullen och Shottaz svenska groupisar som skriker i falsett och känner sig skitviktiga.

Erik Rodenborg sa...

Mina kunskaper om BLM är begränsade men jag är helt övertygad om att det finns en strukturell rasism i USA under ytan, och att denna även tar sig olika uttryck i poliskåren. Att polisen procentuellt sett oftare skjuter ner obeväpnade svarta än obeväpnade vita än vad son motsvarar dessa gruppers andel av befolkningen verkar vara ställt bortom allt rimligt tvivel. Alltså finns det en objektiv grund för att det finns en organisation som BLM.

Hugge sa...

Blir ju otillräckligt om man inte tar med respektive grupps brottsfrekvens också. Obeväpnade män skjuts oftare ner än obeväpnade kvinnor. Bevis för strukturell diskriminering av män? Tror inte det.

Erik Rodenborg sa...

Är du verkligen helt säker på att det inte finns en underliggande rasism som även finns inom polisen i USA?

Med tanke på USA:s historia ser jag i så fall den typen av förnekande som socialpsykologiskt naivt.

Hugge sa...

Det är jag inte. Tror dock inte på det som förklaring i modern tid till att antalen dödsskjutningar för respektive grupp skiljer sig åt. Bl.a för att en vit person som väl hamnar i groll med polisen löper större risk att bli skjuten än en svart person i samma situation.

Erik Rodenborg sa...

"Bl.a för att en vit person som väl hamnar i groll med polisen löper större risk att bli skjuten än en svart person i samma situation."

Vad bygger du det på?

Hugge sa...

https://www.dailywire.com/news/walsh-over-500-white-people-have-been-killed-by-cops-since-2020-there-has-been-no-rioting-over-those-deaths

Svårt att veta exakt vad det beror på men om jag själv skulle "hålla låda" med polisen i det samtida USA hade jag hellre varit svart än vit. Kanske helst av allt gul. Finns lite tendenser som talar för att det möjligen är fördelaktigast. Men orsak och verkan kan vara svårt att reda ut när det finns så många inblandade faktorer.

Erik Rodenborg sa...

Jag kom endast en liten bit, sedan måste man välja ett lösenord för att fortsätta. Sånt brukar jag aldrig gå med på att göra. Frågan jag ställer till dig, som torde ha läst hela artikeln är om det i den finns något som direkt refererar till en statistik som visar att polisen i genomsnitt skjuter oftare på vita bråkstakar än svarta dito. Eller är bevisföringen så att säga "anekdotisk"?

Erik Rodenborg sa...

PS. Med "bråkstakar" menar jag här alltså någon eller några "som.. hamnar i groll med polisen", vilket var din formulering.

Hugge sa...

Vad fan, nu kan jag inte heller läsa vidare utan att välja lösenord. Jag gör heller aldrig sånt. Ska återkomma med lite andra referenser.

Langoljärerna

Den kanske mest fascinerande, och en av de mest skrämmande, av Stephen Kings berättelser är nog  "Langoljärerna". Jag läste den n...