onsdag 26 maj 2021

"Hon misshandlades - åtalas nu för förtal"

Efter MeToo kom en backlash. Den ena efter den andra av de kvinnor som  vågat berätta vad de varit med om döms nu för förtal.

I detta fall  som Kajsa Ekis Ekman tar upp i Aftonbladet är förtalsdomen ännu ej fälld. Mannen är dessutom redan  dömd för misshandel av kvinnan, men hon åtalas i alla fall. 

Läs texten. Den är viktig.

Ekmans text är  såväl välskriven, som  logisk och  tankeväckande. 

Hon avslutar så här. 

"Just nu debatterar hela Sverige vad som ska göras för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Vi har alla en skyldighet att slå larm, säger politiker efter politiker. När jag sitter där i Eskilstuna tingsrätt känns de orden mycket långt borta."

Mina egna slutsatser  är dessa.  

1. Kvinnan bör självfallet frias 

2. Att vi lever i ett patriarkat avspeglas förvisso i vårt rättsväsende.         

3.. Lagarna om förtal bör skrivas om, så att endast bevisat lögnaktiga anklagelser kan åtalas.

4.  Jag stödjer helt de som startat en fond för att betala böterna för de kvinnor som -  i den typen av fall  - döms för förtal. 

Jag ser  i detta fall inte ens någon anledning att argumentera. Endast ett rättssystem som i praktiken står på förövarnas sida kan döma kvinnor  på sådana grunder.

7 kommentarer:

Erik Rodenborg sa...

Ver

"Det här lär du inte ta in".

En helt riktig förutsägelse...

Anonym sa...

Då är denna dom också helt riktig?

https://sverigesradio.se/artikel/kvinna-doms-till-18-ars-fangelse-for-knivmord

Vill du heller vara kvinna så köp en klänning...

Erik Rodenborg sa...


Du är kanske samma person som den som ständigt och jämt skickar länkar om kvinnor som begår brott.Vad vill du bevisa med dessa? Att det finns kvinnor som begår brott? Eftersom du tror att jag inte känner till detta?

Din sista töntiga mening gjorde väl att jag övervägde att radera din kommentar, men det kan ju vara av ett visst intresse att få dumheter dokumenterade.

Man blir förstås inte en kvinna av att köpa en klänning. Bland mina kläder finns faktiskt en kjol, som jag uppriktigt sagt inte vet på vilket sätt jag fått den.

Men det gör mig ju inte till kvinna. Det skulle ju vara kul om det var så lätt att byta kön, men så är ju tyvärr inte fallet.

Tidlösa sa...

Off topic. En fristående fortsättning på Facebook, Wuhan och WSWS. Observera datumet! Det här hände i februari. Tydligen hävdes censuren några månader senare, men det visar tydligt att Facebook har svängt i frågan, och ibland alltså är beredda att censurera dem som påpekar att medierna faktiskt ändrat ståndpunkt!

https://www.wsws.org/en/articles/2021/02/26/pers-f26.html

Erik Rodenborg sa...

Intressant och obehagligt.

Vill för övrigt nämna att Google raderade den första versionen av mitt blogginlägg om de Gaulle och OAS. Det skulle, hävdade de, bryta mot Googles riktlinjer, utan att det nämndes på vilket sätt. Efter ett halvt dygn bad de om ursäkt och sa att det inte bröt mot Googles regler, att det var ett misstag att ta bort det. Men då¨hade jag redan hunnit skriva en ny version av det.

Anonym sa...

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/esmeraldafallet

Erik Rodenborg sa...

Jag tycker att det är bra att hon döms för likgiltighetsuppsåt. För en gångs skull har du lagt ut en länk där jag fick reda något nytt om ett fall jag känner till sedan förut.

Jag tycker alltså att domen var självklar och det skulle ha varit hemskt om hon hade kommit undan.

Förvånar det dig? För du har under åratal lagt ut länkar om kvinnor som begått grova brott, ungefär som om du tror att jag inte vet om det. Jag har dessutom INTE trott att just de artiklar du länkar om kvinnor som döms för brott är lögnaktiga

Den andra typen av länkar du brukar lägga ut är dock genomgående mer tveksamma. Det är de som påstås handla om att kvinnor falskanklagat män för grova brott. I dessa artiklar finns oftast en rad tveksamheter, som gör att man nog borde kolla upp vad som skrivs mycket noga innan man sväljer storyn.

Om man skulle konstruera en "linje" i de länkar du skickat blir det denna: Kvinnor begår ofta en massa hemska brott, och falskanklagar dessutom ofta män för just hemska brott. Det blir sammantaget en mycket ensidig (och falsk) bild av världen.

Alltså felaktig, om man tror att detta är det som dominerar. Det är bevisligen så att de allra flesta vålds- och sexualbrott begås av män. Man kan finna en rad exempel på detta på NoBoyToys blogg. Hon har genomfört en rad sammanställningar om just mäns brott. Skillnaden är att hon skriver om regeln, medan dina länkar till artiklar om kvinnor som begår grova brott handlar om undantagen.

Och som sagt - när det gäller de länkar du lägger ut till artiklar om berättelser om kvinnor som påstås ha falskanklagat män är de oftast inte så där värst trovärdiga.

Langoljärerna

Den kanske mest fascinerande, och en av de mest skrämmande, av Stephen Kings berättelser är nog  "Langoljärerna". Jag läste den n...