fredag 30 augusti 2024

The Finders - en nedtystad övergreppshärva med kopplingar till CIA

Se gärna denna video.

Den handlar om "The Finders" en sorts sektliknande förövargrupp i USA som kom till polisens kännedom 1987.

Det var en märklig grupp av vuxna och barn,  där de vuxna behandlade barnen mycket illa. Dessa gick nästan alltid smutsiga och de var ofta undernärda. De verkade inte vara biologiska barn till de vuxna.

Några av de vuxna greps, och barn togs hand om av sociala myndigheter. Efter ett tag framkom fakta som visade att många av barnen hade utsatts för sexuella övergrepp. Det fanns också inslag av "satanism" i gruppens praktik.

Det fanns medicinska skador som bekräftade sexuella övergrepp,  men även barnens egna berättelser.

Barnen berättade att de inte automatiskt fick mat varje dag, utan endast fick äta som belöning  för utförda tjänster.

Det såg ut som att det skulle kunna bli ett avslöjande om ett omfattande och otäckt nätverk,  där det som inledningsvis avslöjats endast var toppen på ett isberg.

Men så lades plötslig utredningen ner, och det sades vara motiverat med "rikets säkerhet". Det låter absurt, men det kom efter att det visat sig att en del av de gripna hade kopplingar till CIA.

Länge var det mesta materialet om fallet hemligstämplat, men för några år sedan  blev det offentliggjort   - låt vara med en hel del överstrukna partier. När det går in på CIA -kopplingen kan flera sidor i rad vara överstrukna.

Den ovan länkade videon tar alltså upp fallet utifrån de avslöjanden som kommit fram genom det partiella hävandet av hemligstämpeln

PS. En sak som kan noteras är att det i videon inledningsvis lite vagt sägs att detta var en period av "Satanic panic". . Jag vet inte hur många andra dokumentärer jag sett som tar upp väldokumenterade exempel från den tiden på satanismrelaterad brottslighet  men som snabbt förklarar att "ja, det rådde förstås satanistpanik då, ,men just DETTA exempel är väl dokumenterat. "  Men i just denna video finns så vitt jag kan se istället en liten, liten antydan om att "paniken" i sig kanske inte byggde på fantasier.

Bara en antydan, men ändå. Själv skulle jag gärna se en dokumentär som problematiserade hela begreppet "Satanic Panic"...

måndag 26 augusti 2024

Roger Penrose och vår fantastiska tillvaro

Den som är intresserad av den moderna fysikens paradoxer, och de svindlande djup som öppnar sig om man begrundar dessa, bör se detta ovanligt långa och ovanligt genomtänkta samtal med den på samma gång teoretiskt intressanta och personligt sympatiska Roger Penrose.

Det finns en del uselt gjorda intervjuer med Penrose. Den värsta jag sett gjordes av Lawrence M Krauss som en gång intervjuade Penrose på ett faktiskt helt oförskämt sätt. Inte förvånande för mig som av olika skäl har en mycket negativ bild av denne Krauss.

Detta samtal med Penrose gjordes av Andrea Morris som i motsats till Krauss verkligen gjorde försök att förstå Penroses tänkande.

Det tog inte lång tid förrän jag började känna någon form av svindel inför de perspektiv som öppnade sig när jag såg denna video.

Och, ja, jag var trött när jag såg den men det var inte därför jag fick svindel...

Fundamentalister som går emot helvetesläran

Jag ogillar kristen fundamentalism, men när en sådan genom en typ av bibeltolkning kombineras med ett totalt avståndstagande från helvetesläran är det absolut ett försonande drag... Som i denna video som uppenbarligen är producerad av sjundedagsadventister.

Detta avståndstagande från helvetesläran har de gemensamt med Jehovas Vittnen, men står i motsättning till nästan alla andra kristet fundamentalistiska samfund,

För såväl sjundedagsadventisterna som Jehovas Vittnen delar med evangelikaler, kalvinister och andra fundamentalister åsikten att hela Bibeln är Guds ofelbara ord. En åsikt som jag själv finner absurd.

Men dessa två grupper har väl insett vad andra fundamentalister inte har, nämligen att en lära om eviga helvetesstraff står i ABSOLUT motsättning till alla idéer om en "god" Gud.

Anledningen till att jag överhuvudtaget vet något om sjundedagsadventisterna är att jag för ett antal år sedan hade en sympatisk granne i våningen ovanför mig som var sjundedagsadventist. Han fick mig att gå på en studiecirkel de hade i Stockholm.
 
Nej, de lyckades absolut inte få mig att bli sjundedagsadventist (vilket ni torde ha märkt!) men jag uppfattade dem som personligt sympatiska. Men om de inte hade tagit avstånd från läran om att människor ska plågas i evighet efter döden hade jag nog ändå lämnat studiecirkeln mycket snabbt...

Nu tror de exempelvis på Adam och Eva och att mänskligheten endast funnits sedan någon gång mellan 4000 och 5000 f.kr. För mig en helt ofattbar lära, men ändå uthärdlig. Men helvetesläran är inte uthärdlig

När jag skrev om detta ämne på Facebook blev jag uppmärksammad om denna spelfilm, som är en dramadokumentär om Edward Fudge , en akademiker från en evangelikal miljö, som efter omfattande studier kom ut med en liknande syn på helvetet som sjundedagsadventisterna har. Och hur han efter det utsattes för intensiva trakasserier.

I båda denna och den tidigare videon jag länkade till här finns också beskrivningar av helveteslärans utveckling. Konstigt nog missar båda den persiska zoroastrismen - som har den tidigast dokumenterade helvetesläran i historien. Efter att perserna besegrade det nybabyloniska riket och befriade judarna från fångenskapen kom helvetesläror in i judendomen, som dock övergav dessa ganska snart. Men de togs senare upp i kristendomen, och islam.

Det är en lära som framställer Gud som ett monster - i så hög grad att de allra värsta massmördare, psykopater och tyranner i jämförelse ter sig människovänliga. 

Därför är det alltid positivt med kristna som vågar problematisera denna lära. 

 

Ellen G White - ses som sjundedagsadventisternas grundare

lördag 24 augusti 2024

"Gimme Hope Kamala"

Om man letar efter sånger om Joseph Biden och Donald Trump på YouTube hittar man en oerhörd massa elaka parodiska nidvisor. Ja, båda är förvisso oerhört lätta att parodiera.

Men om man söker elaka sånger om Kamala Harris hittar man inte många sådana. Det finns, några, som för det mesta handlar om hennes sätt att skratta.

Men man hittar faktiskt nästan lika många hyllningssånger till henne som nidvisor

En av dessa är denna

onsdag 21 augusti 2024

Att problematisera bilden av QAnon

QAnon är förvisso bisarra, men en del av deras påståenden avspeglar något verkligt.

I dagens SvD finns en artikel av Teresa Küchler som nämnde QAnon i formuleringar som är vanligt förekommande i svensk press. Inte nog med att de har fel, de är nästan definitionsmässigt så bindgalna att varenda kommatecken man hör från dem måste avfärdas - automatiskt.

Det är en inställning som diskuteras i denna ovanligt intressanta artikel i Flamman från 19 september 2020. .

Där kommenteras bland annat en intervju som CNN gjorde med en kvinnlig QAnon-anhängare:

"Meningsutbytet återberättas med illa dolt förakt... Jo Rae Perkins blir ännu ett kapitel i de amerikanska liberala mediernas krönika om det nya samhälle som framträder efter att Donald Trump tagit makten.

Jo Rae Perkins råkar förstås ha fel i sak, både vad gäller ansiktsmasker och, troligen*, satanistiska pedofilnätverk. Men vad CNN anklagar henne för är inte att ha fel utan att vara galen: att befinna sig på fel sida av sanningen så som den beskrivits av samma etablissemang."

Jo Rae Perkins intervjuades av CNN för att hon kandiderade till senaten. Hon kom för övrigt inte in.

QAnons påståenden om "satanistiska pedofilnätverk" på hög nivå i det US-amerikanska samhället var en del av deras åsiktsprofil. Påståendet att Donald Trump hade en hemlig mission att bekämpa dessa var en annan.

Det sistnämnda finns inte ens skymten av belägg för. Det bygger i stort sett på - ingenting. Och de avslöjanden som finns om Trumps nära relationer med Jeffrey Epstein talar förstås i högsta grad emot det. Försiktigt uttryckt.

Men för att återgå till Jeffrey Epstein. Han ägde en ö som många kända från den US-amerikanska eliten regelbundet besökte. Där våldtogs flickor i lägre tonåren - regelbundet.

Listan på vilka som brukade besöka denna våldtäktsö är som en "Vem är vem"-lista över prominenta personer i USA. Och, ja, Trump fanns på denna lista - men så fanns Bill Clinton.

Där kan man hitta mycket - bland annat två världsberömda kosmologer som hjälpt till att utveckla Big Bang-teorin...

I den nämnda SvD-artikeln nämns Epstein i förbigående och likaså i förbigående sägs att han begick självmord. Men det finns nästan lika många frågetecken kring detta självmord som det en gång fanns runt "självmorden" av ledande medlemmar i Rote Armée Fraktion i Västtyskland i oktober 1977.

Epstein bevakades dygnet runt; det var maximal säkerhet runt honom. Och det var ett faktum att han mycket väl skulle kunna dra upp framstående personer i USA, som vistats på hans ö, under en kommande rättegång. På ett sätt som skulle ha varit förödande för dem.

Epstein-affären är ett problem för många US-amerikanska myter. Och det är egentligen isbergets topp.

Under många år, i alla fall sedan 80-talet, har det funnits många som berättat om sexuella och sadistiska övergrepp mot barn i USA, som dragit in högt uppsatta personer i vad de berättat. Det skulle ju kunna (och brukar ofta) avfärdas som lögner, eller "falska minnen",

Men en närmare studie visar att sådana avfärdanden ofta är problematiska. Ett exempel är det s.k. Franklinfallet där den utredare som skulle lägga fram bevis dog under mystiska omständigheter dagen innan han skulle presentera sin rapport. Där sedan FBI konfiskerade och hemligstämplade hela hans material. Och där en flicka som berättade att hon utsatts för övergrepp, som barn, tystades genom att dömas till nära 20 års fängelse ... för "förtal".

Jag återkommer till henne. Hon frigavs i förtid pga gott uppförande i fängelset och är idag aktiv för att stötta och arbeta för de som utsattes av Jeffrey Epstein.

Det ligger förvisso hundar begravda i många (mer eller mindre nedtystade) US-amerikanska sexualbrottsfall.

Det är detta som riskerar att förklaras bort genom hänvisningar till QAnon. QAnon var galna, de talade om nätverk av förövare på hög nivå - alltså måste alla som talar om något liknande också vara galna...

Vilket skulle bevisas... Det är bara det att det inte på något sätt är bevisat. 

* Lägg märke till den försiktiga formuleringen, "troligen"....  Jag kan på något sätt glädja mig åt att avvisandet här inte är komplett...

En vanlig symbol för QAnon

söndag 18 augusti 2024

"Den mjuka staten"

Jag brukar normalt sett inte uppskatta det som Lena Andersson skriver i Svenska Dagbladet. Men i dagens ledare - som är den andra i en serie - tar hon upp en tydligen ovanligt absurd bok - Erik J. Olssons och Catharina Grönqvist Olssons "Den mjuka staten".

Den hävdar i princip att staten har blivit alltför mjuk (de menar uppenbarligen snarare mjäkig) - och det beror på att kvinnor fått alltför stor makt. Det har skapats en "feminin kultur" som lett till en alltför "mjuk" linje när det ex.vis gäller invandring, familjepolitik och kriminalitet.

Detta beror alltså på att kvinnor har fått för mycket makt.

Vissa länder i Europa är dock tydligen bättre än Sverige. Lena Andersson citerar från boken:
”Inom EU är det främst Polen, Slovakien, Tyskland, Ungern och Österrike som har en utpräglat maskulin kultur. … Bland dessa har särskilt Ungern utmärkt sig för ett maskulint förhållningssätt, inte minst i invandringsfrågan men även i fråga om familjepolitiken.”

Lena Andersson kommenterar:
"Denna ”kulturskillnad”, menar författarna, är vad som har föranlett den svenska skepsisen mot landet."

Om kvinnor hade haft mindre makt i Sverige hade tydligen - enligt författarna till boken - Orbans regim varit betydligt populärare i vårt land... Kanske inte helt uteslutet, men det säger i så fall något ganska obehagligt om män som grupp.

Men det finns ett annat påstått problem som enligt författarna orsakats av kvinnomakt. Det är den så kallade cancelleringen. 

Lena Andersson skriver:
"Ett allvarligt påstående i boken är att senare års intellektuella gissel, cancellering av oönskade åsikter och personer, beror på feminiseringen. Utfrysning stämmer nämligen med kvinnlighetens naturliga metoder för hantering av avvikare, liksom med dess konsensusmässiga, utjämnande, snällt undfallande men därför också lönnaggressiva sätt att umgås." 

Cancellering av oönskade personer är alltså något som är grundade i den kvinnliga naturen.

Och då kommer den direkt mördande replik av Andersson som fick mig att lägga ut detta inlägg.

"Varför kalla en företeelse feminin som har utövats med större konsekvens och precision av hårda herrar som Josef Stalin och Joseph McCarthy, av den inte alltför kvinnodominerade inkvisitionen, av alla despotier som någonsin existerat?"

Därmed har hon nog sagt det som behövs för att göra författarna svarslösa. Om de har något i huvudet.

Som jag inledningsvis sa, brukar jag sällan hålla med Lena Andersson. Men det hon säger i detta sista citat är så träffande, att jag kände att jag helt enkelt måste lägga ut det. 

lördag 17 augusti 2024

Sektens barn

Mariette Lindstein har skrivit tre romaner om en auktoritär och patriarkal sekt som är belägen på en ö som hon kallar "Dimön". 

Jag har tidigare skrivit om den första av dessa här och den andra här.

Hennes tredje bok köpte jag för flera år sedan, men det är först nu jag läst den. Den heter "Sektens barn" och dess handling utspelar sig femton år efter att den andra bokens handling slutar.

Den kan för övrigt beställas här.

Författaren är själv avhoppare från Scientologikyrkan, vilket väl i hög grad förklarar hennes val av ämne. Jag minns att jag uppfattade de två första böckerna som spännande, men den senaste är om möjligt än mer spännande. 

Jag läser numera långsammare, men jag har ägnat ett antal dagar åt den, med en spänd förväntan på hur det hela ska sluta. 

Ledaren för sekten heter Franz Oswald och tidigare har vi fått läsa om hur bokens huvudperson Sofia lyckades fly från honom och hans sekt. Och avslöja den. 

Men nu har det i bokens handling alltså gått 15 år sedan sist. Och nu visar det sig att Oswald har startat sin sekt igen. 

Han vill uppenbarligen också hämnas. Och han använder bland annat Sofias dotter Julia för det syftet. 

Jag ska inte avslöja handlingen allt för mycket - men kan ändå säga att i denna bok får historien ett definitivt avslut. Det kan knappast få en uppföljare. *

Sekten kallas ViaTerra och har någon sorts grumlig pseudo-ekologistisk lära som grund. Eller snarare som en förevändning för sektledarens behov av makt och kontroll. Som i hög grad, men definitivt inte enbart, drabbar flera kvinnor som han får kontroll över. 

Handlingen är i sina huvuddrag inte alls otrolig, även om en del detaljer ibland kan te sig som nästan hisnande osannolika. 

Men visst finns det sekter som  är  (minst)  lika vidriga som den som beskrivs. . För att nu uttrycka det lite försiktigt.

-------------------------

*Det är var jag trodde. Men tydligen har Lindstein  ändå skrivit  flera böcker om ViaTerra efter "Sektens barn". Se Wikpedias uppslagsord om henne.

torsdag 15 augusti 2024

Yellow Boomerang

En sång med denna titel,  med Middle of the Road, blev tydligen en hit 1973 - och kan höras och ses här .

Själv blev jag ju 1971 helt betagen av deras första hit, Chirpy Chirpy Cheep Cheep. Men sedan bröt jag närmast samman och lyssnade inte på popmusik på flera år. 

Så jag har långt efteråt tagit reda på vad de gjorde senare. 

Men Yellow Boomerang upptäckte jag först för några veckor sedan.

Den är bra, som så mycket annat de gjort. 

Den som är ledsångare är ju som vanligt Sally Carr. 

Andra versen är riktigt kul.  Där sjunger Sally liksom i de andra verserna om den  pojkvän som tydligen lämnar titt som tätt och sedan kommer tillbaka nästa dag - som en bumerang, 

I just denna vers beskrivs hur han en kväll säger att han ska lämna henne och istället gå med i Främlingslegionen - för att lära sig vad livet egentligen handlar om...

Men nästa dag knackar han på hennes dörr igen.

Min spontana reaktion är att hon borde ha låtit bli att öppna. Om någon ens för en dag bestämmer sig för att lämna Sally Carr för att gå med i Främlingslegionen för att "lära sig om livet" är han ju uppenbart vrickad.

 

Middle of the Road 1972. 

måndag 12 augusti 2024

Om de nära relationerna...

...mellan Donald Trump och sexualförbrytaren Jeffrey Epstein kan man se och höra om i denna video. 

Själv blev jag inte det minsta förvånad - och jag visste ju redan att Trump hade besökt Epsteins  ö,  och att Epstein hade besökt Trump. 

Men de som på största allvar trodde på  påståendena från QAnon att Trump hade som syfte att krossa pedofilnätverk på hög nivå i det US-amerikanska samhället   - torde väl fått en chock...

(Hoppa gärna över det långa reklaminslaget mellan 6.14 och 7.44!)

söndag 11 augusti 2024

En uppenbar fiende till mänskligheten...

Donald Trump gör allt för att sabotera fossilfri energi. Och främja energi från fossila bränslen. Inklusive genom att ständigt upprepa rena lögner.  

Detta är endast ett exempel. 

Det är kanske det allra viktigaste skälet till att en seger för honom i november skulle vara en katastrof.

onsdag 7 augusti 2024

Paula White ♡ Donald Trump = sant

I alla fall i en religiös-politisk mening...  

Här kan man se en dokumentär om framgångsteologen Paula White, som Donald Trump utsett till sin "andliga rådgivare".  Jag har för övrigt tidigare lagt ut korta videor om henne, men det här är en längre dokumentär.

Att denna  "andliga rådgivare" är framgångsteolog är förstås ingen tillfällighet. Som framgår i dokumentären var Trump tidigare anhängare till en annan framgångsteolog, Norman Vincent Peale, känd för uttrycket "positive thinking". 

Peale var framgångsteolog långt innan  ordet allmänt började användas. När Trump utfrågades om religion talade han ofta om hur mycket han beundrade Peale. 

Peale dog 1993, men ganska snart tog Trump istället upp kontakten med White. 

Paula White är ju lika lite som Trump själv någon moralisk förebild, vilket förstås framgår i dokumentären. Ett av hennes stående teman som "pastor" är att insistera att om man inte donerar tillräckligt mycket pengar till hennes kyrka får man varken frälsning och materiellt välstånd. 

Detta har också möjliggjort för henne att skaffa en överdådig lyxvilla, ett privat jetplan och genomgå ett antal plastiska skönhetsoperationer. Bland annat. 

Kaka söker maka, heter det ju. 

Själv har jag alltid sett framgångsteologin som en egenartad form av "kristen" satanism...

måndag 5 augusti 2024

Is God evil?

/På förekommen anledning: Nej, jag är inte kristendomsfientlig.  Icke-fundamentalistisk kristendom kan ibland vara riktigt sympatisk. Men när hela Bibeln tolkas som Guds ofelbara ord öppnar sig avgrunden./

Efter att ha plågat mig igenom ett mycket stort antal förfärliga videor och texter från kristna fundamentalister i USA är jag lite skakad, eller mycket skakad.

Det mardrömslikt mörka idésystem de lever i är förstås värre än alla skräckfilmer jag någonsin sett. Den kristna fundamentalismen tävlar nästan med satanismen i att anamma ett nattsvart andligt mörker.

De fundamentalistiska kristna i USA är för övrigt uppdelade i olika sekter som regelbundet och hårt angriper varandra. De nykalvinistiska grupperna är nog de mest öppet cyniska, men de karismatiska evangelikaler som hårt angriper kalvinismen är mycket ofta i grunden inte mycket bättre.

Man skulle till och med kunna säga att kalvinisterna är mer ärliga - och inte ens försöker dölja de omänskliga dragen i sin lära.

Rubriken ovanför detta inlägg är hämtad från en kvinna som uppfostrades i en fundamentalistisk baptistkyrka i USA. När hon till slut började undersöka vad som VERKLIGEN stod i Bibeln insåg hon att den till mycket stora delar faktiskt är fasansfull.

Jag gjorde faktiskt samma erfarenhet när jag var åtta år... Jag började läsa Bibeln i hopp om att få ett kärleksfullt alternativ till den nattsvarta tillvaro jag levde i. Resultatet blev  en chock.  

Den video av henne som har samma titel som detta blogginlägg kan höras här.

Hon kallar sig Kristi Burke. Hennes YouTube-kanal kan nås här.

lördag 3 augusti 2024

Mysteriet på Greveholm

Någon gång för länge sedan lade jag in en länk till Mysteriet på Greveholm på min dator. Jag råkade få syn på den igår. 

Den var Julkalendern på SVT 1996. Och jag fastnade när jag började se den och har nu sett alla 24 avsnitten...

Jag slutade att se Julkalendern nån gång i tonåren, så jag har inte sett Mysteriet på Greveholm förrän nu.

Den har en fascinerande handling, och dessutom en riktigt sympatisk sensmoral.

Den kan ses här.

fredag 2 augusti 2024

Varför Donald Trump inte bör segra

Hur hårda motsättningarna inför USA-valet i år än kan vara är de inte lika hårda som motsättningarna var inför det val i Spanien 1936 som föregick Francos kupp och det följande inbördeskriget.

Och inte heller lika hårda som motsättningarna i de val i Chile som förekom under perioden före Pinochets kupp 1973.
 
Men dessa val var renodlade klassval, vilket detta val i USA inte är.
 
Visserligen stöder så vitt jag fattar stora delar (troligen majoriteten) av den vita industriella arbetarklassen i USA Trump, men de större delarna av de fattigaste arbetarna (som oftast inte är vita amerikaner) stöder honom definitivt inte.
 
Hans stöd kommer från relativt privilegierade sektorer av arbetarklassen och Trumps ekonomiska politik är extremt reaktionär (privatiseringar, kraftigt sänkta skatter för de rika, försämrad socialvård etc).
 
Stödet för Trump hos hans mindre välbärgade anhängare tycks för övrigt mer bero på kulturella , etniska och även religiösa faktorer än ekonomiska.
 
Därför är det mindre troligt att det skulle komma en militärkupp efter valet, oavsett vem som vinner; den härskande klassen kan leva med såväl Trump som Harris.
 
Även om valet inte är ett klassval anser jag ändå att det är viktigt att Trump inte vinner. De absolut starkaste skälet till detta är att en seger för honom skulle förstärka de krafter i världen som rent principiellt är emot åtgärder mot den globala uppvärmningen.
 
Men även hotet om en bonapartistisk utveckling, som i sin förlängning kan bli en fara för den förvisso redan milt sagt bristfälliga borgerliga demokratin i USA, och det faktum att det i Trumplägret finns ett starkt stöd för attacker mot kvinnor, och minoritetsgrupper av olika slag, och  mot den kulturella friheten - är också starka skäl.
 
Donald Trump bör förlora av en rad olika skäl. Detta trots hans skenbart "fredliga" linje i Ukrainafrågan, som troligen till syvende och sist är en del i ett reaktionärt projekt för att vinna över Ryssland till en USA-ledd allians, för att isolera Kina.

torsdag 1 augusti 2024

Är Donald Trump Anti-Krist?

Det är inte endast Trumpsidan som använder Bibeln i det US-amerikanska presidentvalet, 

Det går lätt att hitta videor som drar paralleller mellan Donald Trump och den Anti-Krist som Bibeln varnar för. 

Detta är en ganska så skickligt gjord video på detta tema. 

Det år som sagt endast ett exempel. Det dyker upp fler och fler videor som försöker bevisa att Donald Trump är Anti-Krist. Denna YouTube-kanal innehåller hundratals sådana. 

På samma sätt finns det oerhört många videor som hävdar att Trunp är helig, och sänd av Gud. Årets val i USA måste vara det kanske märkligaste presidentvalet i USA:s historia.

Det finns inget vacuum

Om jag hade en föreställning om en tom rymd i universum har den gradvis försvunnit.  I flera steg.  Ett av dem var när jag började inse att...