måndag 5 augusti 2024

Is God evil?

/På förekommen anledning: Nej, jag är inte kristendomsfientlig.  Icke-fundamentalistisk kristendom kan ibland vara riktigt sympatisk. Men när hela Bibeln tolkas som Guds ofelbara ord öppnar sig avgrunden./

Efter att ha plågat mig igenom ett mycket stort antal förfärliga videor och texter från kristna fundamentalister i USA är jag lite skakad, eller mycket skakad.

Det mardrömslikt mörka idésystem de lever i är förstås värre än alla skräckfilmer jag någonsin sett. Den kristna fundamentalismen tävlar nästan med satanismen i att anamma ett nattsvart andligt mörker.

De fundamentalistiska kristna i USA är för övrigt uppdelade i olika sekter som regelbundet och hårt angriper varandra. De nykalvinistiska grupperna är nog de mest öppet cyniska, men de karismatiska evangelikaler som hårt angriper kalvinismen är mycket ofta i grunden inte mycket bättre.

Man skulle till och med kunna säga att kalvinisterna är mer ärliga - och inte ens försöker dölja de omänskliga dragen i sin lära.

Rubriken ovanför detta inlägg är hämtad från en kvinna som uppfostrades i en fundamentalistisk baptistkyrka i USA. När hon till slut började undersöka vad som VERKLIGEN stod i Bibeln insåg hon att den till mycket stora delar faktiskt är fasansfull.

Jag gjorde faktiskt samma erfarenhet när jag var åtta år... Jag började läsa Bibeln i hopp om att få ett kärleksfullt alternativ till den nattsvarta tillvaro jag levde i. Resultatet blev  en chock.  

Den video av henne som har samma titel som detta blogginlägg kan höras här.

Hon kallar sig Kristi Burke. Hennes YouTube-kanal kan nås här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tidningen Yakida har gjort liknande upptäckt.

Erik Rodenborg sa...

Jag vet inte om det kan kallas en upptäckt, i och för sig. En nyhet är det i alla fall inte. Liknande offentliga funderingar finns väl i fragmentarisk form publicerade redan på 1700-talet, och redan på 1800-talet vimlade det av dem.

Det finns inget vacuum

Om jag hade en föreställning om en tom rymd i universum har den gradvis försvunnit.  I flera steg.  Ett av dem var när jag började inse att...