tisdag 4 april 2023

En dator försöker förklara hur datorer kan fungera

Jag ställde en fråga till det märkliga dataprogram som kallas ChatGPT  som numera kan användas av alla som har tillgång till internet.

Min fråga och datorprogrammets svar kan läsas nedan:

"Jag: Jag har oerhört svårt att förstå att en dator, som helt saknar medvetande, i så hög grad kan imitera medvetet tänkande. Finns det en enkel eller i alla fall vagt begriplig förklaring till detta?"

ChatGPT: "Ja, det kan vara svårt att förstå hur en dator kan imitera mänskligt tänkande utan att ha medvetande på samma sätt som människor har. Men det finns en förklaring till detta fenomen.

Dagens datorer och artificiell intelligens (AI) bygger på avancerade algoritmer och matematiska modeller som är utformade för att kunna lära sig från data och sedan använda den inlärda informationen för att fatta beslut eller utföra uppgifter på ett liknande sätt som mänskligt tänkande. Dessa algoritmer och modeller är baserade på en process som kallas "maskininlärning".

Maskininlärning är en gren inom AI som gör att datorer kan lära sig att utföra en uppgift genom att analysera stora mängder data och dra slutsatser från det. Genom att använda sig av algoritmer och modeller kan datorerna sedan använda den inlärda informationen för att utföra liknande uppgifter på egen hand.

Det är viktigt att påpeka att medan en dator kan imitera mänskligt tänkande, så saknar den fortfarande det medvetande som människor har. Datorer är programmerade för att utföra specifika uppgifter och saknar en känsla av medvetande, självmedvetande eller självständighet.

Sammanfattningsvis kan man säga att datorer kan imitera mänskligt tänkande genom att använda sig av avancerade algoritmer och matematiska modeller som är baserade på maskininlärning. Men det är viktigt att komma ihåg att datorer saknar medvetande och självständighet på samma sätt som människor.
"

Ja,vad kan sägas om detta? En dator har alltså inte mer medvetande än vad min brödrost har. Trots detta kan den använda sig av "avancerade algoritmer och matematiska modeller"  och "sedan  använda den inlärda informationen för att utföra liknande uppgifter på egen hand". Inlärda? 

"Sammanfattningsvis" kan alltså datorn "imitera mänskligt tänkande genom att använda sig av avancerade algoritmer och matematiska modeller som är baserade på maskininlärning."

Det är ju detta som är så obegripligt för i alla fall mig. En maskin utan medvetande skulle kanske kunna tala om vad exempelvis Baskervilles hund handlar om. Det är inte så svårt att förstå. 

Men - för att ta ett exempel från mitt föregående inlägg -  att den sedan när den får frågan om vad som skulle kunna hända om Georgina/George, Julian, Dick, Anne och Timmy från femböckerna möter Baskervilles hund, kräver ett läsbart svar något mer än att återge inmatade uppgifter. I detta fall gjorde den det  på ett sätt som dels såg mycket fantasifullt, dels väldigt medvetet, dels också lite humoristiskt, ut.

Och detta alltså pga "avancerade algoritmer". 

Jag har inte svårt att förstå att varelser med medvetande kan göra något sådant. Men att maskiner utan något som helst medvetande kan göra detta pga att de har fått  "avancerade algoritmer" inmatade i sig övergår mitt förstånd. 

Men så är jag förstås vare sig en dator, en datatekniker eller en programmerare.

  Eniac, tidig dator, som började byggas 1943 och stod färdig 1946.

2 kommentarer:

Olof Å sa...

Kan rekommendera den här artikeln, som går på djupet utan att kräva några förkunskaper:

https://writings.stephenwolfram.com/2023/02/what-is-chatgpt-doing-and-why-does-it-work/

Erik Rodenborg sa...

Tack, ska kolla.

Hossi

Sabine Hossenfelder har tydligen fått en asteroid uppkallad efter sig .  NASA ringde henne en dag och sa att de ville ha en asteroid uppka...