lördag 1 april 2023

Den tråkiga datorn

Jag har testat att få ChatGPT att skriva berättelser inspirerade av HP Lovecraft, Enid Blytons femböcker, och Conan Doyles "Baskervilles hund".. Det klarar den rent formellt, men spännande blir det aldrig. 

PS. Fast lite kul blev det ändå då jag bad ChatGPT att skriva om Baskervilles hund så att hunden blev övernaturlig på riktigt.

5 kommentarer:

Verutschkow sa...

Be Chaten skriva en uppsats baserad på din avhandling istället ...

Erik Rodenborg sa...

Jag är ganska så säker att den inte har läst min lic-uppsats (det var länge sedan det hette lic-avhandling). Jag betvivlar dessutom att den ens känner till den, men jag kan ju fråga.

Erik Rodenborg sa...

Tyvärr var hela chatten för lång för att ´kunna publiceras här.

Men den inleddes med denna fantasi från datorns sida. "Tack för den informationen. Jag har sökt i olika databaser och hittade en licentiatuppsats som heter "Lagen och dess profet - En studie av relationen mellan Gamla testamentets profetism och Mose lag" skriven av Erik Rodenborg. Uppsatsen lades fram vid Teologiska högskolan Stockholm år 1998.

Uppsatsen behandlar frågan om förhållandet mellan profeterna i Gamla testamentet och lagen som Mose gav till israeliterna. Erik Rodenborg undersöker huruvida profeternas budskap kan sägas vara i överensstämmelse med lagen, och om profeternas budskap kanske till och med utgör en kritik av lagen."

När jag påpekat att detta var fel lyckades datorn med lite hjälp på vägen hitta en smula elementär bibliografisk information om lic-uppsatsen, men ingenting om dess innehåll.

Erik Rodenborg sa...

Ja, datorn kan av någon outgrundlig anledning ibland fantisera och hitta på ex.vis delar av boktitlar som inte existerar och innehåll som är ett rent påhitt. När man påpekar det ber den alltid om ursäkt...

Verutschkow sa...

OK Computer, som jag ibland brukar säga ...

Hossi

Sabine Hossenfelder har tydligen fått en asteroid uppkallad efter sig .  NASA ringde henne en dag och sa att de ville ha en asteroid uppka...