lördag 26 februari 2022

"Putin har startat det mest vettlösa kriget någonsin"

Läsvärt inlägg i Flamman.  

"Varje ansvarstagande rysk regering kommer att söka motarbeta Natos utvidgning. Problemet är att Vladimir Putin bara förmår göra det med våld. Han har nu satt igång ett krig mot vårt eget broderfolk. Men om Ryssland inte kan hålla fred med Ukraina finns det inte någon vi kan vara vän med, skriver filosofen och vänsteraktivisten Greg Judin." 

För att läsa mer, klicka här.

11 kommentarer:

Hugge sa...

En grej jag tycker är konstig med Putin är att han går så hårt fram mot folk som bara demonstrerar mot hans militära beslut. Han borde lära sig av hur smidigt NATO hanterar dylikt. Typ, "Vad gulligt att ni demonstrerar, ni är verkligen jätteduktiga. Demonstrationer hör till i ett demokratiskt samhälle men nu invaderar vi Irak en gång till. På Återseende nästa gång det ska krigas i onödan igen".

Erik Rodenborg sa...

Möjligen ser Putin sin makt som så sårbar att han är rädd för all opposition.

Erik Rodenborg sa...

Om Biden blir impopulär kan han bara låta bli att ställa upp i nästa val (viket han nog ändå inte kommer att ställa upp i vilket som), eller avgå av hälsoskäl typ, men om Putin får ett massivt motstånd från den egna befolkningen och tvingas avgå riskerar han troligen en serie mycket obehagliga rättegångar.

Anonym sa...

Om Putin gör en sorti så kanske man skall
bli ännu oroligare eftersom vi inte vet
vem/vilka som står på tur och vad de har
på sin agenda.

Erik Rodenborg sa...

Det beror på hur det sker. Om Putin tvingas av gå efter demokratiska massmobiliseringar mot kriget skulle det troligen bli en ersättare som försöker blidka befolkningen.

Å andra sidan är ju majoriteten av befolkningen i Ryssland fortfarande för kriget, av döma av opinionsundersökningar.

Ett annat alternativ vore en militärkupp, utförd av personer som kanske inte är emot kriget i sig, men som tycker att Putin sköter det hela på ett vansinnigt sätt.

Har har ju uppvisat märkligt irrationella drag på sistone, som är förvånande.

Nej, jag vill inte spekulera, och har ju inga djupare kunskaper (eller snarare inga alls) om vad som rör sig under ytan hos de ryska makteliterna.

Hugge sa...

Håller nog med om att Putte inte varit sig lik på sistone. Vanligen ser han lika känslosam ut som ett granitblock. Somliga menar att det ingick i KGB-träningen att utom i undantagsfall ha pokeransikte.
Är hans senaste exempel på känslosamhet avsiktligt eller ej, det är frågan
.

Tidlösa sa...

Hans underliga möte med nationella säkerhetsrådet några dagar innan kriget gav intryck av en sådan där knäpp centralasiatisk diktator som offentligt förnedrar sina närmaste medarbetare.

Wolfgang Hansson påpekade i Aftonbladet i förra veckan att Sovjet trots allt hade ett kollektivt ledarskap (post-Stalin), så den "högste" sovjetledarens eventuella dumheter kunde balanseras eller upphävas av de andra i politbyrån eller något sådant, medan Putin verkar ha blivit enväldig så att säga "på riktigt".

Om folk under honom är rädda för att säga sådant han inte vill höra, kan han ju ha fått felaktig information om läget. Å andra sidan har kriget bara varat i lite drygt en vecka, så det kan vara för tidigt att uttala sig om hur pass rationell eller irrationell han är (u rysk stormaktssynvinkel).

Tidlösa sa...

Sedan finns det ju konspirationsteorier om att han har tagit vaccinet och ballat, eller att han är hög på steroider, etc. Något med ansiktet...

Anonym sa...

Stödet för Putin i Ryssland lär ha MINSKat ...

Hugge sa...

Steroider tvivlar jag på. Gubben är väldigt aktiv med simning och judo. Behövs inte mer än så för att man ska bli betydligt mer muskulös än Putte om man samtidigt tar steroider. Till och med folk som är fysiskt inaktiva får en gnutta muskler av anabola.
Putte har typisk fysik som man kan förvänta sig hos en allmänt sportig och hälsosam gubbe som inte tar steroider och som inte sysslar med någon träning som specifikt går ut på att lägga på sig muskelmassa.

Verutschkow sa...

En gammal "goding" apropå Ukraina. Från ett av dina favoritmagasin. Jag har
alltså Kullenbergs bok från 70-talet därhemma. Minns emellertid incidenten
lite annorlunda men jag kan ha fel. Titeln är dock helt rätt.

http://flamman.se/a/vad-biter-pa-eliten

" ... och en källa inom Riddarhuset bjuder på skvaller om vilka tossiga titlar medlemmar kräver att få tillagda sina släktkrönikor (”Överste i Kungliga Ridande Ukrainska Polisen” sticker onekligen ut)."

..."not just one of your toys"...

Ovanstående citat är från "Queens of Noise" med gruppen Runaways. De senaste kanske tolv åren har jag alltid associerat den låten ...