fredag 28 februari 2020

Popmusik för barn

Idag för exakt femtio sedan - 28 februari 1970 -kom "Mitt sår" av "Jojje" Wadenius  på femtonde plats i Tio i Topp. Den kom alltså inte in.

Det som får mig att minnas den speciellt är att jag under veckan innan hade varit med och röstat på den. Dvs jag (och åtminstone ett av mina syskon) var med i Tio i Topp.-juryn. Eller rättare sagt i 30 i test-juryn som bestämde vilka sånger som skulle testas till Tio i Topp. .

Nu minns jag inte hur det kom sig att vi var med. Jag trodde Tio i Topp övergick till att bli en statistiskt utvald jury 1968, men jag har för mig att jag tog kontakt med dom och ville vara med.

Och om det skulle vara så statistiskt korrekt är det ju konstigt att jag fick dra med mig syskon.

På Wikipedia står det  att man röstade på telefon. Men mitt minne av när vi gick på snöiga gator till ett hus, där vi sedan satt i ett rum runt ett bord och valde mellan låtar är definitivt inte ett falskt minne...  Jag vet att vi var där....

Och jag vet att vi röstade på denna låt, som var något så udda som en poplåt för barn. Jag tyckte idén var fascinerande så jag röstade på den, men den kom som sagt endast till femtonde plats.

När jag hör den just nu tycker jag väl att den är sådär, skulle kanske inte röstat på den nu.

Men jag tror mest det var själva konceptet, att göra barnvisor till popmusik, som fascinerade mig

Eftersom låten  sedan testades  till Tio i Topp hade våra röster kanske effekt. Men längre än en femtondeplats blev det alltså inte.

Det var inte den enda sång med barnpop Jojje Wadenius spelade in. Sammanlagt gjorde han fyra LP-skivor med popmusik för barn. Och en hel del annat. Mer om om honom kan man finna på Wikipedia.

1 kommentar:

Verutschkow sa...

"HITS FOR KIDS" finns eller kanske fanns en gång i tiden ...
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hits_for_Kids

Eldkvarn gjorde å andra sidan "Musik för miljonärer" ...

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...