fredag 7 februari 2020

Mitt Romney, Donald Trump och Mormonkyrkan

Mitt Romney är en speciell person - i alla fall i två avseenden. För det första är han den första mormon som någonsin varit en av de två huvudkandidaterna i ett presidentval i USA. För det andra'är han den enda republikan i senaten som röstade för att Donald Trump skulle fällas  i riksrättsåtalet i år.

Kan det finnas något samband mellan dessa två saker? Möjligen. De republikanska  mormonerna i Utah var till en början mycket reserverade mot Trumps valkampanj  2016.  När han sedan vann rättade de snabbt in sig i ledet,  men med all säkerhet pyrde det av någon typ av missnöje under ytan.

Mormonkyrkan tar aldrig ställning  i presidentval, men den enda av de olika kandidater i de olika primärvalen 2016 som den på något sätt markerade sig MOT var faktiskt Trump. När Trump förklarade att han ansåg att muslimer borde hindras inträdde i USA publicerade Latter Day Saints  ett uttalande av grundaren Joseph Smith där han redan i tidigt 1800-tal explicit tog ställning för att religionsfriheten också bör gälla muslimer.

Medan de flesta mormoner  i USA ändå verkar vara republikaner tar kyrkan i sig inte någon form av politisk ställning. Därför kunde man 2012 hitta webbsidor med mormoner som stödde Obama i just det val där han ställde upp mot mormonen Mitt Romney. Man kam även hitta webbsidor för mormoner som stöder Bernie Sanders. Man kan för övrigt också hitta webbsidor för ex.vis feministiska mormoner.

Under 1800-talet var ju mormonerna "vänster" åtminstone när det gällde ekonomisk politik. De hade i Utah upprättat en kollektivistisk ekonomi,  som bröts sönder  när denna delstat på 1890-talet tvingades att integrera sig i det kapitalistiska USA.

Själv har jag förstås aldrig ens tänkt tanken att bli  mormon, och därmed acceptera den underliga historien  om guldplåtarna i öknen och ängeln Moroni (för att nu inte tala om att avstå från kaffe och snus!) . Men när jag var barn bodde jag i kanske två år som granne till  mormonkyrkan i Gubbängen, och  minns vagt mormonerna  som typ trevliga.

Därför tycker jag det är lite kul att den enda republi8kanen som vågade  trotsa  Trump  för några dar sedan var just mormon....

Inga kommentarer:

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...