fredag 7 augusti 2009

"Detta var LSD-propaganda från 1936..."

Har jag blivit galen - undrar kanske någon som ser rubriken.

Nja, det är en del av en förvisso galen tanke eller vad man ska kalla det, från tolvårsåldern.

Denna natt för 42 år sedan, 6-7 augusti 1967, hade jag en intensiv ångest. Anledningen var att jag hade läst en artikel av Håkan Sandblad och Arne Ruth i Dagens Nyheters söndagsbilaga. Den hette "Den påtända generationen" och var ett försök att visa att Beatles LP "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band" i själva verket var LSD-propaganda "från omslaget till innerspåret".

Beatles var i själva verket en del av en rörelse som via kryptiska budskap försökte förföra ungdomen att börja använda LSD och andra hallucinogena droger.

Och jag som just hade börjat gilla Beatles några månader tidigare! Det var en otäck känsla av att något som verkade så fint och vackert kanske hade otäcka hemligheter.

Så denna natt hade jag väldigt svårt att sova. Jag kastades mellan sömn och vaka, och så plötsligt, halvsovande, dök en konstig mening upp. Som en tanke eller inre "röst".

Ordagrant var den så här: "Detta var LSD-propaganda från 1936. Men de var lite vänligare då".

Till saken hör att jag hade tidningar hemma från 1936, som jag hade lånat av en äldre bekant. Där fanns otäcka artiklar om Salaligan, Berlinolympiaden, och Francos reaktionära uppror i Spanien. Nazism, fascism, och en ockult mördarliga.

I mitt inre kopplades det ihop med var jag läst om LSD-propaganda dagen innan och blev till en skrämmande mening.

"Men de var lite vänligare då..." Konstig formulering, och ett utmärkande drag i flower powers hyllningar till droger var ju att poängtera att användande skulle leda till vänlighet och kärlek. Men meningen vände upp och ned på det. Det var 1936 de var vänligare…

Om man ska tolka denna märkliga halvpsykotiska ordslinga bokstavligt blir det ju att det är ännu värre nu än då. Trots att det då fanns Salaligan, Hitler och fascism.

Det var inte så underligt att jag vaknade upp från nonsensmeningen, kallsvettig.

Och jag minns den konstigt nog än idag.

De närmaste månaderna försökte jag övertyga mig själv att det inte var sant, Beatles gjorde inte alls propaganda för LSD. Men så här i efterhand får jag nog ändå konstatera att även om artikeln var överdriven så gjorde de nog det ändå.

Exempelvis har, trots John Lennons dementier, Paul McCartney mer eller mindre medgett att låten "Lucy in the Sky with Diamonds" på Sgt. Pepper faktiskt inspirerades av LSD.

Men det hindrar ju inte alls att Beatles var en fantastisk popgrupp som berikade vårt musikliv något oerhört...

Och att flower power trots drogerna hade en hel del vackra sidor också, som var väl värda att drömma fina drömmar om.

2 kommentarer:

Håkan sa...

Jag upphör aldrig att förvånas av dig och din tillgång till äldre tidningar. "Jag hade tidningar från 1936 hemma...."

Hoppas du haft en bra sommar, vi ses väl när mötena drar igång.

Kira/Erik sa...

Hej Håkan,
Vi var grannar i byn till en familj där det också bodde en äldre kvinna som hade sparat en hel del gamla tidningar. Jag fick låna en oerhörd bunt av tidningar från 1936.

Och sedan, och nu kommer en veritabel syndabekännelse, när jag skulle lämna tillbaka dem, plockade jag ut kanske tio av dem och behöll dem för mig själv.

Jag hoppades att hon inte skulle märka det. Det gjorde hon inte heller.

Vi syns!