måndag 31 mars 2008

Visdomsord från en förövarförsvarare

Richard Gardner är (eller snarare var, han begick självmord 2003) en obehaglig författare, som drev tesen att något som han kallade "PAS" (Parental Alienation Syndrome) låg bakom mängder av fall där barnen tyr sig till den ena föräldern och är rädd för den andre.

Begreppet PAS innebär i princip att den ena föräldern mer eller mindre hjärntvättar barnet att tycka illa om den andre. Naturligtvis skulle det kunna hända vid något tillfälle, men Gardner och hans efterföljare har mycket ofta använt den för att förklara bort att barn berättar att den ena föräldern (vanligtvis fadern) begått övergrepp mot dem.

Jan Guillou hade Gardner som sin enda psykiatriska referens i avsnittet om "dagens häxprocesser" i sin bok "Häxornas försvarare".

Lite oförsiktigt, ty denne Gardner hann komma med en hel rad märkliga uttalanden, som sammantagna gör att det är helt adekvat att kalla honom för det jag gör i min rubrik - "förövarförsvarare".

Nu har hemsidan Consequentia lagt upp ett antal översatta citat från denne Gardner, hämtade från hans bok "True and false accusations of sexual abuse".
På hennes blogg finns de också på orginalspråket.

Läs och förskräcks!

Inga kommentarer:

En fundamentalist som omvärderat Josua

Josuas bok är förmodligen den otäckaste boken i Bibeln. I den beskrivs hur Gud leder israeliterna i ett fälttåg med syftet att utrota den ka...