söndag 2 mars 2008

Ett obehagligt förslag

På adressen http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_929383.svd kan man läsa en artikel i dagens Svenska Dagbladet. Det är en obehaglig läsning. En utredning som den nya regeringen tillsatt vill helt avskaffa allmännyttan och ersätta den med ”kommunala bostadsbolag som konkurrerar på exakt samma villkor som de privata, hyresförhandlingar där allmännyttan inte sätter taket och där hyresjämförelser kan göras inom ett större område, samt inte minst – 'efterfrågestyrda' hyror”. Eller med ett annat ord ”strikt affärsmässiga kommunalt ägda bostadsbolag.”

Vad poängen då ska vara med att de är kommunalt ägda kan man fråga sig. Kanske blir nästa steg en total privatisering?

Det blåser kallt. Bostaden ska inte längre vara en rättighet, om den nu någonsin varit det.

För min del anser jag att det borde vara helt och hållet tvärtom. De kommunala bostadsföretagen ska inte bara vara kvar, med den inriktning de har, utan bör också ta över de stora privata bostadsföretagen. Det finns ingen anledning till att lägenheter ska ha privata storägare överhuvudtaget. De är nödvändiga bruksvaror för människor, alltså bör de inte drivas av vinstintressen.

Utredningens förslag måste stoppas. För om det går igenom finns inga garantier för att arbetarrörelsens nuvarande byråkratiska ledning upphäver det när den kommer tillbaka till makten. Och då sitter många av oss redan i sjön...

Men för min del kan jag kanske ändå vara glad för att jag bor i Hovsjö utanför Södertälje. En övergång till marknadshyror här lär inte leda till några större hyreshöjningar….

1 kommentar:

Varning för Byggsupporten! sa...

Men varför kan inte de boende äga lägenheterna, exv i ett kooperativ?

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...