onsdag 10 november 2021

Flamman om SSU-angrepp mot Greta Thunberg

I vänstertidningen  Flamman har Leonidas Aretakis i en ledare tagit upp angreppen från ledande SSU:are  mot Greta Thunberg, Den kan läsas  här

Gör det gärna.

Det är ju för övrigt en ganska så  gammal SSU-tradition att fnysande avfärda rörelser kring konkreta frågor  - eftersom de inte kan kontrollera dem....


Greta Thunberg vid 2019  års FridaysForFuture-protester i Berln.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Det håller jag ned om, återigen!
En ny ungdomsrörelse tex där SSU/S
inte får chans att styra kommer ju
omedelbart i konkurrens att utmanas.
Vi har ju redan nu sett SSU:s ord som
uppmanat Greta och Co. att gå med i SSU
så kan man "ta över" makten. Jag tror inte
riktigt att det går så enkelt och ort.
Det kommer bli ett internt motstånd så mitt
tips är att fortsätta stå utanför partipolitiken.

Erik Rodenborg sa...

SSU hade en liknande linje gentemot rörelser som drev viktiga frågor på sextio- och sjuttio-talen (Vietnam, Miljö, Chile etc.)

Vilket gjorde att ytterst få SSU:are blev aktiva i dessa rörelser.

Hugge sa...

Nu är jag ju inte jätteförtjust i klimatrörelsen men det var en kort och lysande sammanfattning av SSU:s attityd till folk som engagerar sig i sakfrågor.

Tidlösa sa...

Det är inte en debattartikel utan en ledare... ;-)

Erik Rodenborg sa...

Desto bättre!

Erik Rodenborg sa...

Har ändrat.

Hugge sa...

OT:

Mohammed Omar intervjuar Katerina Janouch om varför svenska feminister blir så till sig i trosan över våldtäktsmän och gangsters i "orten".
https://m.soundcloud.com/tankarfranframtiden

Erik Rodenborg sa...

Mina sympatier för dessa två personer är väl ... hmm... begränsade.

Själva formuleringen är ju oklar, på ett lite absurt sätt. Vad menas med "svenska feminister"? Det är ju alltså lite oklart. Om det ex.vis syftar på alla svenska feminister - då blir påståendet rent uppenbart nonsens. Eller om det exempelvis syftar på, låt oss säga sju feminister som dessa två har hört talas om - då blir ju påståendet ganska så irrelevant

Hugge sa...

Tja, inte en enda känd feminist i det här landet har uttryckt något ogillande av expressens hyllningsporträtt av en av deltagarna i en av de värsta gruppvåldtäkterna i svensk historia. Flickan var nära att förblöda efter att ha fått underlivet söndertrasat av en pistol. Offret lider fortfarande av PTSD och tvingas än idag leva på hemlig adress. Det hindrade dock inte Svanberg från att sitta och tråna i sitt vämjeliga reportage. Var är reaktionerna från "normala" feminister? Det är bara Janouch och några feminister till i det invandringskritisksa lägret som reagerat.
Det är mer allvarligt när uttalade feminister inte reagerar på det här än om folk i allmänhet inte reagerar. Det sänder en signal till offret om att hennes lidande inte förtjänar feministisk uppmärksamhet.

Hugge sa...

Här kan man läsa om offrets reaktion på Svanbergs groupie-svassande för gärningsmannen: https://nyheteridag.se/laste-intervju-med-sin-valdtaktsman-i-expressen-fick-en-chock/

Med sådana feminister behövs det inga sexister.

Erik Rodenborg sa...

"Tja, inte en enda känd feminist i det här landet har uttryckt något ogillande av expressens hyllningsporträtt av en av deltagarna i en av de värsta gruppvåldtäkterna i svensk historia" Hur vet du att ingen har uttryckt ogillande? Har du systematiskt kollat alla tänkbara medier för att ta reda på det?

Erik Rodenborg sa...

Nina Svanberg är ju Expressen-journalist - inte känd som "feminist".

Erik Rodenborg sa...

PS. Att just du inte hittat någon feminist som offentligt reagerat på just detta fall stöder ju inte på något sätt din snaskiga insinuation om att de blir "så till sig i trosan över våldtäktsmän och gangster".

Vad får du allt ifrån?

Erik Rodenborg sa...

PPS. "bara Janouch och några feminister till" Jag har i och för sig aldrig uppfattat Janouch som feminist.

Hugge sa...

Svanberg är känd för sitt feministiska wallraffande om tafsande svenska män på finlandsfärjor. Förvisso också oförsvarliga handlingar men ändå väldigt lindrigt i jämförelse med gruppvåltäkten ifråga.
Jag har inte "systematiskt" letat efter feministiska reaktioner på Svanbergs svassande för våldtäktsnannen. Det borde inte behövas. Om feministrörelsen i Sverige var vid sunda vätskor hade reaktionerna varit så starka och så många att man inte behövt leta.
Om du känner till något avvikande exempel på feminister utanför det invandringskritiska lägret så får du gärna muntra upp mig med en länk. Skulle möjligen kunna tänka mig att Ekman så småningom reagerar, hon är en av få vettiga "normala" feminister numera.

Erik Rodenborg sa...

Om det nu är så att ingen feminist offentligt reagerat på detta, är ju det beklagligt, men att av detta dra slutsatsen att de blir "så till sig i trosan över våldtäktsmän och gangster", är att passera nån sorts gräns. Som inte bör passeras.

Hugge sa...

Ja ok, det var opassande och förmodligen inte helt sant. Tror att det handlar mest om en sorts omerta bland svenska feminister när det gäller övergrepp begångna av vissa etniciteter.

Erik Rodenborg sa...

"...inte helt sant."

The understatement of the year....

Hugge sa...

Omerta i de flesta fallen, till sig i trosan i vissa fall. Bara att kolla på Svanbergs inställsamma och lystna blick i reportaget för att se vad som var aktuellt i hennes fall. Det var alltså monstret som trasade sönder flickans underliv med pistolen hon hade framför sig. Hon borde antingen ha signalerat avsky eller möjligen spelad neutralitet samtidigt som hon krävde svar på varför han valde att begå ett så vidrigt övergrepp. Istället nämner hon inte ett ord om tortyrvåldtäkten och ställer istället inställsamma frågor om "hur hårt livet som gangster i orten är".
Jag förstår att offret tog illa vid sig av reportaget. Det gjorde jag med trots att jag aldrig drabbats av något tillnärmelsevis lika grovt övergrepp.

Erik Rodenborg sa...

Själva uttrycket "till sig i trosan" uppfattar jag som så obehagligt att det är med yttersta tveksamhet jag tagit in det... det finns mer neutrala sätt att beskriva samma sak.

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...