onsdag 15 augusti 2018

Alpha Centauri, Elizabeth Klarer - och en skoluppsats

Alpha Centauri är det närmaste stjärnsystemet, bortom vårt eget.  Det ligger ca 4.2 ljusår från jorden.

Bara det gör det intressant. Det består faktiskt inte endast av en stjärna utan tre. De är benämnda Alpha Centauri A, Alpha Centauri B, och Proxima Centauri.

Än mer intressant är att åtminstone två planeter har upptäckts i systemet, varav åtminstone en anses ligga i en "beboelig zon". Denna planet sägs dessutom ha en massa bara obetydligt större än jorden.

Det är förstås mycket intressant i sig. Men det finns en grupp människor som måste finna det mer intressant än andra. Det är anhängarna av UFO-contacteen Elizabeth Klarer (1910-1994).

Elizabeth Klarer levde i Sydafrika, och hävdade att hon under flera tillfällen under 50-talet fick kontakt med besättningen på ett UFO. Efter ett tag fick hon även göra resor i detta UFO, och blev djupt förälskad i en av besättningsmännen, en viss Akon.

Känslan verkar varit ömsesidig, och Akon lät henne även besöka sin hemplanet som låg just i Alpha Centauri-systemet. Dessutom fick de ett barn tillsammans, som numera lever på Akons hemplanet.

Om man för tro Klarer.

Hennes bok om saken kom 1982, och då hade inte någon planet i Alpha Centauri-systemet upptäckts.  Gissa om hennes anhängare jublade när en sådan först upptäcktes!

Kan det ses som ett ”bevis” för att hon hade rätt? Nja, det är ju lite tveksamt, vilket jag kommer till senare.

Men om det nu vore det skulle jag kanske också kunna anföra det som ett "bevis" för att jag är klärvoajant. Jag skrev nämligen i april 1970 en uppsats i åttan som handlade om en rymdfärd just till Alpha Centauri. Där beskrevs också en beboelig planet, där det romantiska astronautparet, en man och en kvinna, till sist kom att slå sig ner.

Fast att anföra upptäckten av planeterna som ett bevis (eller ens som nån sorts belägg) för vare sig det ena eller det andra är ju inte så där värst rimligt.

Jag skrev min uppsats 1970, Elizabeth Klarer skrev sin bok 1982 (hon hade skrivit en kortare bok redan på 50-talet men där nämndes aldrig Alpha Centauri).

Tidigare berättelser om rymdresor till och från beboeliga planeter hade ofta handlat om sådana i vårt eget solsystem (framförallt Mars, men även Venus). Men på sextiotalet visades det ganska så entydigt att det bortsett från jorden inte finns beboeliga planeter i detta. I alla fall inte beboeliga för människoliknande varelser. Venus var för hett och Mars hade en allt för tunn atmosfär.

Så om man 1970 eller 1982 skulle skriva en berättelse om en resa till en sådan, var solsystemet närmast uteslutet. Och då låg det ju nära till hands att söka en sådan runt just den stjärna som låg närmast vårt solsystem.

Någon kan ändå tycka att det är lite bestickande att beskriva en beboelig planet runt just Alpha Centauri - när en sådan senare upptäcktes.

Men det vore mer bestickande om det var så att planeter runt stjärnor var mycket sällsynta. Men idag anser astronomer bestämt att planeter runt stjärnor snarare hör till regeln snarare än är undantag. Och ett icke obetydligt antal av dessa borde ju befinna sig i "beboeliga" zoner.

Så att någon kunde "förutse" detta för Alpha Centauri är ju statistiskt sett inte så konstigt.

Nu finns det en skillnad mellan min och Elizabeth Klarers berättelser. I hennes var planeten redan bebodd, i min var den beboelig,  men inte bebodd. Och de båda astronauterna kom att bli någon sorts Adam och Eva, när de bosatte dig där.

En likhet är dock att resan till denna planet kopplades ihop med ett romantiskt äventyr. Jag läste om Elizabeth Klarers contactee-berättelse redan 1962, i Max B Millers "Flygande tefat - fantasi eller verklighet?" från 1959, och blev redan då fascinerad av Klarer. Men då fanns inte resan till Alpha Centauri med i hennes story. Och inte heller något romantiskt äventyr.

Men efter att ha insett att hon senare, i likhet med mig 1970,  berättade om en djup romans kopplad till en resa till Alpha Centauri ökar min fascination för henne...

Klarers främsta bok om saken heter "Beyond the Light Barrier”.  Jag får väl försöka att få tag i den på något sätt.

Alpha Centauris position på en stjärnkarta. 

2 kommentarer:

Peter sa...

Finns både som ebok och i tryck:
https://www.amazon.com/Beyond-Light-Barrier-Autobiography-Elizabeth/dp/1891824775

Finns oxå dokuentärer på youtube.

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag vet. Du länkar till samma sida som jag gör mot slutet av mitt inlägg, om man klickar på namnet "Beyond the light barrier".

Vad gäller dokumentärer har jag sett en, som finns på två ställen på YouTube, men ljudet i den var bitvis väldigt dåligt.

Nämligen denna https://www.youtube.com/watch?v=POrwQMAUOdQ&t=834s

Om du vet om någon annan dokumentär kan du gärna lägga ut en länk.

MVH Erik

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...