onsdag 31 januari 2018

Tet-offensiven

Om någon hade föreställt sig att USA kunde ”vinna” kriget i Vietnam, försvann nog dessa föreställningar idag för 50 år sedan.

Då kunde man den 31 januari 1968 högst på SvD:s första nyhetssida se dessa rubriker.

”STORMVÅG AV FNL MOT TIO STÄDER
Granatregn över Saigon
USA-ambassaden intagen".

Under en längre tid hade USA:s militärledning försäkrat att det sakta men säkert gick i rätt riktning, att kriget ändå till sist skulle vinnas, Men efter Tet-offensiven (så benämnd eftersom den sammanföll med det vietnamesiska nyåret, kallat Tet) tystnade detta tal mycket snabbt..

Det hela ledde bland annat till att USA efter några månader tvingades upphöra med bombningarna av Nordvietnam och president Johnson förklarade att han inte skulle ställa upp i nästa val.

Kriget borde ha kunnat avslutas då, men av de två kandidater i det demokratiska partiet som sade sig vara för fred blev den ene mördad (Robert Kennedy) och den andre utmanövrerad (Eugene McCarthy).

Den som var kvar (Hubert Humphrey) var så diskrediterad eftersom han varit Johnsons vicepresident att det till slut blev den republikanska krigsivraren Richard Nixon som vann presidentvalet

Han bestämde sig för att mot alla odds ändå försöka vinna kriget. Själv tvingades han dock att avgå i augusti 1974 efter Watergateskandalen, och den 30 april 1975 hade alla USA-trupper tvingats lämna Vietnam och FNL gick då in i Saigon.

Inga kommentarer: