torsdag 25 januari 2018

"Familjevärden", våld och förtryck

I just USA brukar högerkretsar ofta tala om "family values". De brukar ofta innefatta en föreställning om att det finns någon närmast sakrosant med familjen som samlevnadsform, och att det alltid är föräldrar, inte samhället, inte grannar, inte snokande socialarbetare eller psykologer, som vet vad som är bäst för barnen. .

Trots att denna retorik ofta är vulgärast i just USA, finns värderingarna  i mycket  stora delar av världen, inklusive i vårt land. Att försöka  ta reda på vad som pågår i slutna familjer ses ofta som ett brott mot "familjelivets helgd".

Farorna i ett samhälle byggt på slutna familjer avslöjas då och då i fall där de mest ohyggliga dolda  saker plötsligt kommer upp till ytan. Som i ett nyligen avslöjat fall i USA, där en 17-årig flicka äntligen lyckades rymma  och avslöja fasansfulla scenarier som pågått i åratal.

Även det allra mest osannolika kan vara verkligt. Det gäller även hur barn behandlas.  I synnerhet i samhällen där de slutna små hemcellernas "familjevärden" ses som viktigare än barns rättigheter.

Läs mer här.

Inga kommentarer: