söndag 7 januari 2018

Borgerligt själsliv

Noterar med ett visst intresse att SvD:s ledare idag för 100 år sedan för första gången verkar uttrycka ren bolsjevikskräck.

Tidigare har man nästan verkat se oktoberrevolutionen som något positivt då den ökade Tysklands chans att vinna världskriget, men nu har man nästan gripits av panik.

Dels kan det kanske bero på att ryssarnas hållning mot tyskarna i fredsförhandlingarna i Brest Litovsk har hårdnat - men framförallt beror det på att bolsjevikregeringen har deklarerat att de ska avsätta stora ekonomiska anslag avsedda för spridning av revolutionen till resten av världen.

Det skapar som sagt en sorts panik på ledarredaktionen, och man citerar med gillande Hjalmar Brantings tidning Social-Demokraten (som man annars inte har mycket till övers för) eftersom den tycks dela SvD:s oro i frågan.

Man går så långt att man säger att en spridning av bolsjevismen är något mycket värre än ett världskrig.

Om man istället går till SvD:s ledare för femtio år sedan (1967) är man vid den här tiden mest upprörd över att att det för några dagar sedan kastades ägg på USA:s ambassadör i Sverige. Det är oerhört upprörande, tycker man, och klandrar den socialdemokratiska regeringen för att den inte har reagerat tillräckligt hårt.

Att USA under åratal terroriserat befolkningen i Vietnam har man aldrig tyckt vara speciellt upprörande, men att kasta ägg på en ambassadör är något som verkligen får det att sjuda av ilska på denna ledarsida.

Inga kommentarer: