onsdag 6 december 2023

Den stora kylan kommer

Många mindre genomtänkta "klimatskeptiker" i vår del av världen verkar tänka ungefär så här (även om de kanske inte uttrycker sig riktigt så.)

"Det är kanske möjligt att det blir varmare i stora delar av världen men hemma hos oss är det snarare för kallt än för varmt. Så lite uppvärmning hos oss är ju inte till skada, tvärtom. Visserligen  kanske det blir outhärdligt varmt om femtio är, men det får kommande generationer ta  itu med. "

De står inför en överraskning. I alla fall om de lever tillräckligt länge. Enligt de vetenskapliga klimatmodeller som finns kommer den globala uppvärmningen att leda till att de varma strömmar i Atlanten som möjliggör ett uthärdligt klimat i just vår del av världen (Storbritannien, Irland, Sverige, Norge, Danmark, Finland) att kollapsa. 

Alaska ligger på samma breddgrader som  vi. Om inte den uppvärmning som vi får från dessa varma strömmar (Golfströmmen , men även andra) hade funnits hade vi haft ett klimat som Alaska. Och när de kollapsar kommer vi också  att få ett klimat som liknar Alaskas. 

Det är ytterst få människor som kan bo i Alaska. De flesta som bor här kommer att tvingas att fly söderut. Den migrationssvåg som vi kommer att få se då kommer att överträffa allt vi sett i Europa sedan indoeuropéernas ankomst.  

Så var och en som tycker att den vinter vi har nu börjar bli för kall (det tycker i alla fall jag) bör inse en sak. Det kommer att bli värre. Det kommer att bli mycket värre.

Inga kommentarer:

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...