tisdag 17 januari 2023

Flammans satirteckningstävling och en bisarrt känslig regim

"Erdogan is trying to pressure Sweden to deport Kurds and restrict freedom of expression. Flamman therefore initiates a satirical drawing competition with a prize sum of SEK 10,000 (€ 1,000). The best works will be published in the magazine. Send your contribution to red@flamman.se."

Se mer här

Alldeles utmärkt.  Eftersom Turkiet har en så ofattbart lättstött, neurotisk och  hämndlysten president kan vilken satirteckning som helst bli ett vapen inte endast mot honom och hans regim,   utan framförallt mot de regeringar och stater som vill upprätta bra relationer med den reaktionära kvasidiktaturen i Ankara. 

Relationer med Turkiet är alltså ett känsligt kapitel. Av en typ som torde vara nästan unik i modern historia. 

Att till och med en svensk NATO-anslutning kan hindras eller i alla fall skjutas upp av en elak teckning eller av ett plakat i en demonstration torde vara unikt. 

Det vore som om den norska NATO-anslutningen 1949 skulle ha kunnat stoppats av en karikatyr i en kommunistisk tidning.

7 kommentarer:

Tidlösa sa...

Jag tror att Erdogan bara bluffar. Han vill ha stridsflygplanen från USA, och det här är hans sätt att sätta press på amerikanerna. Det märkliga är att USA verkar låta honom hållas.

Dessutom försöker han balansera mellan USA och Ryssland, vilket också är ytterst anmärkningsvärt av ett NATO-land. Ovanstående bevisas bl.a. av att han hotar blockera Finlands ansökan också - men Finland har inga kända kopplingar till YPG eller PKK.

Det verkligt underliga i den här historien är att USA inte verkar ha full kontroll över sin försvarsallians och dess "södra flank".

Tidlösa sa...

OT. Om arkeologi och antropologi.

https://ashtarbookblog.blogspot.com/2023/01/the-dawn-of-everything.html

Glömde förresten nämna att de hyllar minoernas Kreta i ett avsnitt av boken. Den är en riktig tegelsten!

Erik Rodenborg sa...

"Jag tror att Erdogan bara bluffar."

Troligen om att han tänker stoppa Sveriges NATO-anslutning om inte Sverige genomför åtgärder som står i direkt motsättning till landets konstitution. Om han inte bluffade om detta måste han ju ses som (objektivt sett) NATO:s fiende nummer ett...

Däremot är det uppenbart att han gärna skulle VILJA ha makten att tvinga alla länder i världen att straffa alla de som skriver, tecknar och säger elaka saker om honom. Men han torde veta att han inte kan det. Om han trodde att han kunde det är det svårt att förstå hur han kunnat vara en så pass skicklig politiker att han trots allt lyckades få makten i konflikt med en kemalistisk militärledning.

Erik Rodenborg sa...

Men även om han nog inte på allvar tänker stoppa Sveriges NATO-anslutning vill han uppenbarligen försena den. Något straff måste väl ändå ett land få som inte åtalar elaka Erdogan-kritiker.

Erik Rodenborg sa...

Om boken du nämnde - https://www.svd.se/a/zE4z2K/recension-borjan-pa-allt-av-david-wengrow-och-david-graeber

Olof Å sa...

Nu verkar det ju som om Paludans pajaskonster gjort en del för att fördröja NATO-anslutningen. Det hade jag faktiskt inte väntat mig.

Erik Rodenborg sa...

Det är mycket som idag bidrar till att fördröja NATO-anslutningen. När man väl kommit på hur lätt det är att reta Erdogan, och vilka effekter det får, kan nästan alla bidra till att hindra en NATO-anslutning. Ofattbart är bara förnamnet.

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...