onsdag 21 juli 2021

Ett krigsvidunder på larvfötter

Jag har sedan 10-11-åldern tyckt att tidningsarkiv är fascinerande, eftersom de ger en bild av samtida reaktioner till händelser som man annars läser om i historieböcker,  som ofta är skrivna många årtionden efter att saker hände.

Nu har jag SvD:s  historiska arkiv i min dator, och har tittat på hur den (konservativa) ledarredaktionen skrev när Tyskland invaderade Sovjetunionen 1941  (en militär aktion som gick under kodnamnet "Operation Barbarossa"). Från början trodde den att det skulle ta några  veckor innan Sovjet bröt samman., sedan att det skulle ta längre tid, men att det var självklart att Sovjet skulle krossas.

Mot bakgrunden att det tagit Sovjet tre månader att besegra Finland december 1939-mars 1940 (Nazi-Tyskland skulle  förmodligen ha lyckats med detta på tre veckor) och att Stalin hade låtit avrätta de viktigaste officerarna i  arméledningen i en utrensning juni 1937, går det på sätt och vis att förstå deras inställning.

Men Sovjet var något mer än Stalin och hans mordiska och korrupta klick, och när Tyskland nästan med en gång efter angreppet inledde en ofattbar terror mot ryssarna, (som enligt nazistiska rasdoktriner bestod av underlägsna  "slaver" och inte tillhörde "den ariska rasen"), vilken var vida värre än det som drabbade befolkningen i  länder som Frankrike, Norge eller Danmark,  blev stridsmoralen i Röda Armén något helt annat än den hade varit när den beordrades att angripa Finland.   

Så den 7 november 1941 verkade ett ljus ha tänts på SvD:s ledarreaktion. Det var ca en månad innan Röda Armén började gå till motoffensiv, men redan nu hade många insett att det inte alls var självklart att  Tyskland skulle vinna.

SvD skrev så här:
"Den röda armé, som hela världen trodde vara en koloss på lerfötter, har visat sig vara ett krigsvidunder på moderna larvfötter, som bekräftat historiens vittnesbörd sedan århundraden, att ryssarna ha sin styrka   i defensiven."

Ganska vackert formulerat, för övrigt.

6 kommentarer:

Tidlösa sa...

Den högerextreme bloggaren Vox Day har en mindre konstnärlig formulering: "Remember, there are three kinds of crazy: crazy, really crazy, and Invade Russia crazy".

Din gamle kompis Sigismund är förresten en av de få utländska härskare som tagit Moskva. ;-)

Erik Rodenborg sa...

Min gamle kompis Sigismund? Vilken Sigismund?

Erik Rodenborg sa...

Nu förstår jag vad du menar. Men det var väl inte Sigismund som tog Moskva? https://sv.wikipedia.org/wiki/De_la_Gardieska_f%C3%A4ltt%C3%A5get

Tidlösa sa...

Ja, inte personligen i och för sig, men polackerna tog ju Moskva när Sigismund var polsk-litauisk härskare. Om jag har förstått den stora oredan rätt (den är svår att reda ut!) så var svenskarna allierade med ryssarna, eller åtminstone en rysk fraktion, när Jakob De la Gardie tog Moskva. Så han fuskade lite, kan man säga.

Hugge sa...

Ursäkta OT men de här två herrarna är riktigt intressanta. En tidigare medlem i Golden Dawn och en tidigare medlem i OTO. Bägge kom var för sig fram till att bägge organisationerna är tämligen styggeliga och manipulativa och att bägge mest utgör rekryteringsbaser för Astrum Argentum, där de rent kriminella saker som rituella övergrepp etc praktiseras.
Poden är lite unik på så vis att man nästan antar att de bägge avhopparna i sin förfäran tagit avstånd från allt vad ockultism heter, men nej, man menar bara att ockultism till största delen handlar om hjärntvätt för att över tid få både praktiserande ockultister men även allmänheten att acceptera saker man aldrig accepterat utan denna manipulation.
Man menar även Quanon var en Psy-op.
https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy80OTliZDBjYy9wb2RjYXN0L3Jzcw?ep=14

Erik Rodenborg sa...

Hugge

Intressant. Ska kolla.

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...