lördag 12 juni 2021

Detta med flygande tefat...

Den senaste tiden har vad som brukar kallas UFO:s, och tidigare även "flygande  tefat", fått en helt ny typ av uppmärksamhet.. Det sägs komma en regeringsrapport i USA. Vi får väl vänta tills vi får ta del av rapporten, men om den kommer att innehålla det som påstås är det ju mycket anmärkningsvärt.   

Den sägs inte kategoriskt  avfärda teorin att  det skulle handla om - utomjordiska farkoster.  Men den kommer inte heller att avfärda teorier om att det skulle kunna handla om kinesiska eller ryska hemliga vapen. Frågan kommer att behandlas som om det kanske rör sig om en säkerhetsrisk för USA...

Vad som  däremot tydligen kommer att avfärdas är idéer om att det skulle handla om hemliga USA-projekt. Det sistnämnda är ju lite löjligt. Om det handlar om USA-projekt som verkligen är hemliga kam man ju inte förvänta sig att USA:s regering skulle avslöja dessa. 

Nåväl, det kan ju eventuellt vara så att det är en för tidig rötmånadshistoria. Men i så¨fall har denna genast skapat en typ av uppmärksamhet av ett tidigare inte skådat slag. 

För nu kommer den ena efter den andra (trovärdiga!) berättelsen (från såväl USA som andra länder) från piloter (och andra) som berättar om de mest extrema saker. Om osynliga objekt som ändå visar sig på radarskärmen och som verkar lägga sig så nära ett flygplan som möjligt men som sagt inte syns för blotta ögat. Eller om objekt som syns med ögat, och som plötsligt försvinner och sedan på nytt visar sig på en plats mycket långt borta. Och när en pilot väl berättat  om  den typer av händelser, kommer snart efteråt andra piloter som säger "MeToo" (om uttrycket ursäktas).

Om man på ett märkligt sätt kan få associationer till MeToo kan man också få associationer till Glasnost. Precis som det i Sovjet ca 1986-87 blev möjligt att i de officiella media diskutera  sådant som förut  hade varit förbehållet underjordiska Samizdat-publikationer kan man nu i media i västvärlden (inklusive det så respektabla BBC) få höra om sådant man annars mest kunde läsa om i obskyra publikationer i New Age-bokhandlar. 

Vad händer? Och varför? 

Även om USA:s regering snart  påstås komma  med en rapport som inte kategoriskt kommer att avfärda att det kommer att handla om utomjordiska  farkoster verkar fokus ändå vara på att det skulle kunna handla om hemliga projekt från Kina och Ryssland. Att åtminstone Kina snabbt utvecklat en teknologi,  som för ett tag sedan gjorde det möjligt för detta land att som först i världen genomföra en mjuklandning på månens baksida, är ju anmärkningsvärt. 

Men det mönster som beskrivs i de olika berättelserna från flygplanspiloter och andra verkar ändå inte vara något som man rimligen kan associera med någon teknologi som skulle kunna finnas på jorden idag. Att kinesiska flygande farkoster skulle genomföra halsbrytande manövrer över USA dagligen (ja, en pilot som intervjuats säger just att piloter i USA stöter på denna typ av fenomen dagligen!) och vid behov ibland kan göra sig  osynliga för radarn, ibland osynliga för ögonen, ibland försvinna och sekunden efteråt visa sig mycket långt borta, låter lite absurt. 

Men dessutom - den som följt UFO-debatten vet ju att nästan exakt samma typ av rapporter kommit från såväl USA som andra länder - alltsedan 1947. Och då kunde det väl rimligen inte ha handlat om ryska, eller än mindre kinesiska, hemliga stridsplan? 

För att nu ingen ska tro att jag driver linjen att utomjordingar besökt jorden sedan 1947 vill jag tillägga att jag faktiskt inte vågar tro något alls.  Det HAR funnits trovärdiga rapporter sedan 1947 (då piloten Kenneth Arnold för  första gången myntade termen "flygande tefat")  men å andra sidan är de hisnande avstånden i världsrymden  sådana att det  i stort sätt verkar helt omöjligt att tänka sig att detta skulle kunnat vara utomjordiska farkoster.  Om "utomjordingar" besökte oss med en sådan frekvens torde de väl  som ett minimum antas ha en gigantisk bas i  vårt solsystem. Det torde finnas moderskepp, hangarer, och en stor besättning av piloter och andra i vår omedelbara närhet. Som skulle vara  helt osynlig. 

Så jag tror ingenting.  Om det å ena sidan finns mängder av trovärdiga rapporter, om å andra sidan dessa rapporter beskriver saker som torde vara helt omöjliga - vad ska man tro  då? 

Om man tar språnget ut i det av allt att döma omöjliga,   blir man kanske rentav tvungen att resonera om andra dimensioner, maskhål i rymden osv. Man behöver inte sympatisera med Vetenskap och Folkbildning  för att rygga tillbaks från sådana scenarier. 

Så jag vågar inte tro något alls. Men är djupt fascinerad. Och väntar med spänning på fortsättningen.

(En artikel från BBC:s webbsida kam läsas här.  Ett program från "60 minutes" kan ses här.)


 

12 kommentarer:

Tidlösa sa...

Ett försök till debunking kan läsas här:

https://www.richardcarrier.info/archives/18441

Tidlösa sa...

Den tidigare linjen har ju varit att benhårt förneka att det finns UFO-n, åtminstone officiellt. Det har ju spekulerats i att militären i det fördolda har uppmuntrat tron på utomjordiska UFO-n för att ha en behändig täckmantel för amerikanska militära experiment. Vilket vissa UFO-n bevisligen också har varit.

Här är ett märkligt fall där militären uppmuntrade till UFO-tro. Men alltså ett enskilt specialfall.

https://ashtarbookblog.blogspot.com/2018/09/im-not-saying-it-was-government-but-it.html

Nu verkar man ha förstört både den officiella dementin och det inofficiella promoterandet. Varför? Ingen aning. Ett absurt misstag? Eller handlar det om att piska upp stämningarna inför nya konfrontationer med Ryssland och Kina? Fast då borde man ju koncentrera sig på *det*, inte kombinera det med officiell agnosticism gentemot aliens...

Jag vet inte vad jag ska tro om den här amerikanska publiceringen.

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa 14.46

Jag märker att jag innerst inne VILL tro på den utomjordiska teori jag ändå ser som omöjlig. När jag noterar hur irriterad jag blir när jag läser det ganska så skickligt formulerade försöket till "debunking".

Erik Rodenborg sa...

"Jag vet inte vad jag ska tro om den här amerikanska publiceringen."

Inte jag heller, men jag hoppas det inte blir någon ljum och tråkig antiklimax.

Tidlösa sa...

En sak Carrier (debunkern) inte verkar kunna förklara är ju varför den amerikanska militären åtminstone låtsas vara agnostiska. Han utgår ifrån att rapporten ska (bort)förklara piloternas UFO-observationer, men de amerikanska myndighetspersoner som uttalat sig hittills har ju *inte* gjort det, utan snarare spätt på spekulationerna med diverse dubbeltydigheter...

Erik Rodenborg sa...

Militären och myndigheterna verkar ju acceptera att det finns något okänt i luftrummet, vilket torde vara första gången. Skeptikerna i USA har ju alltid kunnat luta sig mot militären, framför allt US Air Force. Om nu rapporten verkligen kommer att innehålla vad som sägs, torde det inte gå längre. Det känns märkligt.

Verutschkow sa...

Det finns andra saker som flyger också ...

Flying Burrito Brothers och Flying Lizzards t ex.

Anonym sa...

Have U seen the saucers ?

Erik Rodenborg sa...

Nej, tyvärr inte...

Verutschkow sa...

Men du borde ju ha hört låten vid det här laget ...

Erik Rodenborg sa...

Vilken låt?

Verutschkow sa...

Försvann min kommentar om Jefferson Airplane och deras låt ?
Som ju handlade om just flygande tefat.

https://genius.com/Jefferson-airplane-have-you-seen-the-saucers-lyrics

Påskfirandet - den kusliga bakgrunden

Långfredag....  Dagen då man ska fira hur "Guds son" offrades och torterades ihjäl för 2000 år sedan.  Många vet dock inte bakgrun...